Objavljeno: 8.3.2005 20:13 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera Mita FS-C8026N

Kyocera Mita s svojo nizko ceno odtisa med črno-belimi laserskimi tiskalniki že kar nekaj let povzroča glavobol tudi najmočnejšim igralcem na trgu. Pri barvnih tiskalnikih pa podjetje doslej ni imelo resnega konkurenta. Model FS-C8008N (ki ga v Monitorju sicer nismo preizkusili) je večprehoden in kot tak počasi zastarel za srednje velika in velika podjetja; tako bo resen igralec, kot kaže, šele novinec, ki smo ga preizkusili tokrat - FS-C8026N.

Gre za tiskalnik formata A3 (vendar ne A3+, kar mu bodo stavci DTP lahko tudi zamerili), ki ima tiskalne valje postavljene vzporedno, tiskanje pa poteka v enem prehodu. Valji so iz trde keramike, ki je za Kyocero že običajna, in so deklarirani z doživljenjsko trajnostjo (v praksi to pri črno-belih modelih pomeni vsaj 20-30 polnjenj kaset z barvilom). To pomeni, da strošek tiskanja obsega le nove posode z barvilom in je temu primerno nizek (oz. naj bi bil - cen namreč še ni). Hitrost tiskanja je 26 strani A4 na minuto (13 A3), ločljivost tiskanja pa 600 pik na palec (prav zanimivo, kako ima kar nekaj izdelovalcev že dolga leta črno-bele tiskalnike ločljivosti 1200 pik na palec, Kyocera sicer 1800 × 600, njihovi barvni modeli pa le 600 pik na palec).

FS-C8026N omogoča tudi spletno preverjanje statusa barvil. Žal z začetnimi (polpraznimi) barvili ne deluje pravilno.

Tiskalnik ima v osnovi vgrajeno eno kaseto za 500 listov, na voljo pa je še večnamenski podajalnik za sto listov. Kot dodatek so na voljo še dodatne kasete do skupne zmogljivosti 4150 listov in obračalnik za tiskanje na obe strani. Omrežna kartica je vgrajena že v osnovi. Vgrajen je tudi preprost spletni strežnik, ki omogoča spreminjanje osnovnih nastavitev tiskalnika in pregled njegovega stanja (in stanja barvil). Ko smo že pri spremljanju stanja barvil - vsaj z začetnimi barvili (kaseta, napolnjena samo do polovice) ne deluje pravilno. Tiskalnik nam je namreč na zaslonu LCD sporočal, da bo barvil za svetlo modro in črno ravnokar zmanjkalo, medtem ko je spletni vmesnik mirno izrisal, da je teh barvil še 79 oz. 89 %. Slednji porabo očitno računa glede na pokritost odtisnjenih strani in nima posebnega tipala za barvilo v kaseti. Po zagotovilih prodajalca naj bi s polnimi novimi kasetami teh razlik ne bilo.

V praksi se tiskalnik izkaže presenetljivo tih in hiter pri tiskanju prve strani. Za to potrebuje le 13 sekund, kar je med barvnimi tiskalniki najbolje, kar smo izmerili doslej. Hitrosti navedenega zaporednega tiskanja strani sicer nismo mogli potrditi, saj smo izmerili le 22 strani na minuto, vendar je nekolikšno odstopanje običajno tudi pri konkurentih. Razočarani pa smo bili pri tiskanju zapletenih strani v formatu postscript, saj je tiskalnik za Monitorjevo naslovnico v formatu PDF potreboval celih 7 minut in 37 sekund, to je daleč največ med vsemi barvnimi laserskimi tiskalniki, kar smo jih preizkusili doslej. Omenimo še, da se tiskalnik iz "spanja" prebuja dve minuti in 40 sekund; to je nekako povprečno, moti pa, da se za kalibracijo (ki traja enako) občasno odloča tudi sredi dela. To je (predvsem za tistega, ki se je čez pol podjetja sprehodil po svoj natisnjeni izdelek) lahko moteče. Občasno smo zasledili tudi polminutne "počitke", med katerimi je tiskalnik na zaslonu LCD prikazoval le sporočilo "please wait".

Kakovost odtisnjenega besedila je dobra, čeprav se pri debelejših črkah že opazi, da tiskalnik boleha za nekoliko slabšo pokritostjo. To je opaziti predvsem na večjih črnih površinah, ki ne izpadejo enakomerne, temveč nekako pikasto. Kakovost drugih tiskalnih "prvin" je zelo odvisna od gonilnika, ki ga uporabimo. Prej omenjena naslovnica PDF je bila s postscriptnim gonilnikom barvno še kar pravilna, le rumena barva je nekoliko presvetla, rdeča pa malenkost pretemna. Po drugi strani so sivinski prelivi (npr. na testni vektorski sliki) s tem gonilnikom popolnoma rjavi, robovi med posameznimi barvnimi kvadratki pa kar precej nazobčani (zaradi nekoliko nenavadnega vzorčenja). Zanimivo, da je isti izdelek z gonilnikom PCL videti popolnoma drugače - sivinski prelivi so dejansko sivinski, vendar s kar nekaj rastra, nazobčanost robov med kvadratki pa je precej boljša. Tudi vidnost podrobnosti (besedilo velikosti dveh pik) je zelo različna - boljša je pri postscriptu, kjer tiskalnik očitno uporabi več barvila, medtem ko je izdelek PCL presvetel.

Slovenski zastopnik v času preizkušanja še ni vedel, koliko bo tiskalnik stal, prav tako ne, koliko bo stal potrošni material. Ker sta to ključna podatka, ki ju potrebujemo za uvrstitev na našo preglednico tiskalnikov, bomo slednje lahko izračunali šele v naslednji številki, ko bodo cene že znane.

Kyocera Mita FS-C8026N

Velikost (razred): A3 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 26 strani na minuto črno-belo in barvno.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + 100 listov (večnamenski podajalnik); PCL6, postscript 3; 128 MB/ 512 MB; USB, omrežni vmesnik.

Cena: 1.585.824.

Cena natisnjene strani A4: Še ni izračunana, ker ni znana cena.

Prodaja: Xenon-Forte, www.xenon-forte.si, (01) 548 48 00.

Za: Tiho delovanje, zelo hiter izpis prve strani.

Proti: Počasna obdelava postscripta, slabša kakovost barvnega odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji