Objavljeno: 8.3.2005 19:03 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera-Mita FS-1020D

V Kyoceri Miti ne počivajo in so pred kratkim predstavili nov vstopni model laserskih tiskalnikov - to je 1020D, ki nadomešča model 1010. Poglavitna lastnost novinca je predvsem to, da tudi v nižjem cenovnem razredu prinaša standardno vgrajeno enoto za tiskanje na obe strani, poleg tega je opremljen tudi s posnetkom opisnega jezika postscript III. Povečala se je tudi hitrost tiskanja. Zdaj je kar 20 strani na minuto. To je sploh največ v tem cenovnem razredu tiskalnikov (predhodnik je zmogel 14 strani na minuto). Mi smo sicer namerili "le" 19,5 strani na minuto, a je treba upoštevati, da uporabljamo nekoliko zahtevnejšo preizkusno besedilo, kot je standardno preizkusno besedilo s petodstotno pokritostjo strani. Za izpis tega dokumenta, dolgega 15 strani, je tiskalnik potreboval le 51 s, za izpis prve strani pa le 8 s. Tudi to je najboljši čas v tem razredu laserskih tiskalnikov. Hitrostne rekorde je podrl tudi na vseh drugih preizkusih. Poslovno poročilo, dolgo devet strani, je natisnil v 33 s, tri kopije istega besedila pa v natanko trikrat daljšem času, torej minuti in 39 s. Za izpis vektorske grafike iz programa Corel Draw je bilo treba 10 s, osem sekund več pa mu je vzela 25 MB velika bitna slika, tiskana iz programa Photoshop. Vsekakor odlični rezultati, primerljivi tudi z veliko dražjimi modeli.

Oblika tiskalnika je nekoliko posodobljena, kljub temu tudi ta Kyocera nima zaslona LCD, temveč le nekaj kontrolnih lučk ob strani in eno tipko. Predvsem za pisarniško rabo je pomemben podatek, da ima FS-1020D pravi pisarniški predal, ki sprejme do 250 listov A4, dodan pa je tudi večnamenski podajalnik za 50 listov. Tiskati je mogoče po ukrivljeni poti papirja, pri čemer se papir odlaga obrnjeno, z licem navzdol, na vrhnjem odložišču zmogljivosti do 250 listov A4 (ob uporabi enote za tiskanje na obe strani "le" 200 listov).

Pomnilnik je 16-megabajten, razširiti ga je mogoče do največ 272 MB. Vgrajen je vzporedni vmesnik, pa tudi vmesnik USB 2.0 (kot izbira je na voljo tudi omrežna kartica). Tiskalnik se ponaša z ločljivostjo 1800 × 600 pik na palec, ki je lastna Kyocerinim tiskalnikom in omogoča hitro tiskanje v nekoliko boljši kakovosti, kot jo ponuja ločljivost 600 × 600 pik na palec. Predvsem se pozna pri kakovosti izpisanih bitnih slik in tudi vektorskih grafik (še posebej v kombinaciji s postscriptom). Nasploh so izpisi precej dobri, še vedno pa tiskalnik nima optimalno prekrivne črne. Je pa zato toliko bolj "optimalna" cena izpisa. S stroškom 3,47 tolarja na stran (ob petodstotni prekrivnosti in upoštevanju le stroška barvila) ostaja Kyocera tudi v cenejšem razredu laserskih tiskalnikov nepremagana.

Kyocera-Mita FS-1020D

Velikost (razred): A4 (nižji razred).

Ločljivost: 1800 × 600 pik na palec (do 2400 programsko).

Navedena hitrost: 20 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + 50 listov (večnamenski podajalnik); PCL6, Diablo 630, IBM Pro Printer X24E, Epson LQ850, LinePrinter, KPDL2 (opcija); 16 MB / 144 MB; vzporedni vmesnik in vmesnik USB.

Cena: 119.880 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 3,47 tolarja.

Za: Hitrost, poceni izpis, predal, enota za izpisovanje na obe strani.

Proti: Slabša prekrivnost črne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji