Objavljeno: 8.3.2005 19:09 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Marec 2002 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera-Mita FS-1010

Z modelom Kyocera-Mita 1010 je ta izdelovalec obnovil svojega najmanjšega predstavnika. Glede na predhodnika, to je model FS-1000+, so povečali hitrost, ki je zdaj za ta razred zelo dobrih 14 natisnjenih strani na minuto. Klasično ohišje s prijetno zavitimi linijami, brez kakršnihkoli izstopajočih dodatkov so oblikovali pri F. A. Porsche. Predal je za ta razred laserskih tiskalnikov precej zmogljiv, saj sprejme do 250 listov velikosti A4, poleg tega je dodan še večnamenski podajalnik za 50 listov. Globok podajalnik na vrhu tiskalnika sprejme do 150 listov A4, tiskati pa je mogoče tudi po ravni poti papirja - temu je namenjen odlagalnik za največ 30 listov na zadnji strani tiskalnika.

Tiskalnik je doživel precejšnje spremembe predvsem v notranjosti. Tako je zdaj opremljen z zadovoljivim 16 MB pomnilnikom (razširljiv do 144 MB), kar zadostuje tudi za tiskanje velikih dokumentov pri največji ločljivosti. Ta se je povečala s 600 × 600 na nekoliko nenavadno ločljivost 1800 × 600 pik na palec, programsko je omogočeno tiskanje celo z 2400 pikami na palec. Pri izpisovanju preizkusnih dokumentov, ki jih uporabljamo za vrednotenje zahtevnih izpisov (velika bitna slika in vektorska slika iz CorelDrawa), se je povečana ločljivost izkazala za precejšen napredek. Podrobnosti so precej boljše, pa tudi rastri in prelivi. Tako je dobre kakovosti celo bitna slika, kar je v tem razredu prej posebnost kakor pravilo, čeprav so v njej še vedno nekoliko vidni vodoravni rastri. Presenetilo je tudi, da tiskalnik ni imel toliko težav s prekrivnostjo črne kakor njegov predhodnik. Črna je zdaj tudi veliko bolj enakomerna, a še vedno malo manj kakor pri konkurenci. To se še posebej pozna pri izpisovanju besedil, ki je bilo prej nekoliko premalo kontrastno, zdaj pa je zelo dobro, tako da smo bili nadvse zadovoljni. Črke so tudi zelo ostre, saj tiskalnik po prednastavitvah tiska z višjo ločljivostjo, ki je hitrejša od manjše ločljivosti 600 × 600 pik na palec. Tako le ob pogledu s povečevalnim steklom odkrijemo majhne nepravilnosti na robovih, a to le malo vpliva na kakovost.

Večina starejših Kyocer tudi ni izkoriščala vseh svojih zmogljivosti, ker je bil v tiskalnik vgrajen le vzporedni vmesnik. Pri FS-1010 je odpravljena tudi ta pomanjkljivost, saj je poleg vzporednega vgrajen tudi vmesnik USB, ki tiskalniku omogoča, da se dokaže s hitrostjo. Hitrostna merjenja so pokazala, da je navedba o hitrosti 14 strani na minuto povsem korektna, hitri prenos prek USB pa je vzrok, da je tiskalnik pri dokumentih, ki obsegajo eno stran, v najnižjem razredu hitrejši tudi od Lexmarkovega E320, pri daljših dokumentih pa nekoliko počasnejši.

Tiskalnik uporablja opisni jezik PCL6, za združljivost s starejšimi programi posnema tudi različne matrične in vrstične tiskalnike. Kot dodatna možnost je na voljo tudi postscriptni opisni jezik KDPL2. Gonilniki so dobro narejeni, čeprav so podrobnejše nastavitve nekoliko skrite. Pohvaliti velja, da vgrajeni nabori (vgrajenih je 80 naborov) poznajo tudi šumnike in naše kodne razporede. Če k temu dodamo še zelo nizko ceno izpisa, ki v tem razredu edina sega pod štiri tolarje (le 3,53 tolarja), je jasno, da je Kyocera - Mita FS-1010 odličen tiskalnik predvsem za manjše pisarne.

Kyocera-Mita FS-1010

Velikost: A4.

Ločljivost: 1800 x 600 pik na palec (do 2400 programsko).

Navedena hitrost: 14 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + 50 listov (večnamenski podajalnik); PCL6, Diablo 630, IBM proprinter X24E, Epson LQ850, LinePrinter, KPDL2 (opcija); 16 MB / 144 MB; vzporedni vmesnik in vmesnik USB.

Cena: 138.880 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 3,53 tolarja.

Za: Hitrost, poceni izpis, ekološko prijazen, ima predal.

Proti: Nekoliko slaba prekrivnost črne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji