Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Kyocera FS-1128MFP

V ponudbi Kyocerinih večnamenskih naprav za rabo doma smo preizkusili trenutno najzmogljivejši model, FS-1128MFP. Gre za kombinacijo črno- belega laserskega tiskalnika, optičnega bralnika in faksirne naprave s samodejnim podajalnikom.

Kot smo že omenili, je FS-1128MFP uvrščen najviše v svojem razredu, zato gre tudi pričakovati visoko zmogljivost in bogato opremo. Navedena hitrost 28 strani na minuto vsekakor ni majhna. Tudi ločljivost tiskalniškega dela, ki meri 1200 × 1200 pik na palec, je skorajda nadpovprečna v primerjavi s konkurenti. Ne gre pozabiti tudi samodejnega obračalnika listov tako v tiskalniškem delu kot tudi pri optičnem bralniku. Za povrh sta na voljo še omrežna povezava in vtičnica USB, ki nam omogoča shranjevanje in tiskanje dokumentov neposredno s ključka USB. Čelna plošča je posejana z različnimi gumbi, ki žal uporabe ne olajšajo preveč. Splošno upravljanje z napravo sicer ni preveč zahtevno, za uporabo določenih funkcij pa je kljub vsemu hitreje oz. bolje prebrati navodila.

Pri pregledu specifikacij lahko takoj opazimo rahlo nenavadno kombinacijo tiskalniškega dela z optičnim bralnikom. Slednji ima najvišjo ločljivost zgolj 600 × 600 pik na palec. Teoretično tako ne moremo izkoristiti fotokopiranja v polni ločljivosti, praktično pa večina večnamenskih naprav fotokopira pri veliko manjših ločljivostih. Eden izmed razlogov je tudi hitrost, s katero pa se lahko FS-1128MFP zelo pohvali. Za pet fotokopij je treba počakati zgolj 16 sekund, za tri fotokopije ob pomoči samodejnega podajalnika pa sekundo manj. Kakovost optičnega branja je zadovoljiva, v povezavi z računalnikom pa hitro opazimo, da je naprava namenjena bolj črno-belemu delovanju, saj se barvni zajem slike precej razlikuje od izvirnika.

S kakovostjo tiskanja smo bili zadovoljni, za zahtevne uporabnike je na voljo posnemanje PCL6 in Postscript 3. Podrobnosti so razmeroma dobro vidne glede na ločljivost tiskalnika, pri tiskanju z nižjo ločljivostjo pa postane raster zelo viden. Podobno je s sivinskimi prehodi, ki so pri višji ločljivosti lepo zvezni, z nižanjem ločljivosti pa postajajo čedalje bolj stopničasti. Obdelava oz. tiskanje fotografij mu gre precej hitro od rok, za vektorsko ali bitno sliko porabi približno deset sekund, le pri posnemanju PostScript 3 si vzame nekoliko več časa za razmislek.

Cena naprave je nekako sorazmerna z zmogljivostjo in bogato opremo, ki pa najverjetneje ni primerna le za rabo doma, temveč bolj za kakšna manjša podjetja. Visoko ceno nekako opravičuje tudi precej ugoden izpis, ki stane 1,6 centa na izpisano stran ali 1,4 centa, če ne upoštevamo obnove pri 100.000 izpisih.

Kyocera FS-1128MFP

Kaj: Laserski tiskalnik, faks, kopirni stroj, optični barvni bralnik.

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji ČB).

Ločljivost: 1200 x 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 28 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), 50 listov (večnamenski podajalnik), PCL 6 (PCL 5c/PCL-XL), KPDL 3 AES, PDF, 256 MB.

Cena: 838,80 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,6 centa.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Hitrost izpisa, cena izpisa.

Proti: Ločljivost optičnega bralnika, cena tiskalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji