Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2015

Kvadratni Eizo

Podjetje Eizo je že dolga leta znano po monitorjih najvišje kakovosti. Kot take jih uporabljajo tudi v strokovne namene, denimo v medicini. Preizkusili smo novi model, ki preseneča z razmerjem stranic ena proti ena. Da, zaslon je kvadraten.

Kvadratni zaslon ima ločljivost 1920 × 1920 pik, po diagonali meri 26,5 palca, a ta podatek pove manj kot pri klasičnih širokih monitorjih. V primerjavi s širokim monitorjem z enako diagonalo ima ta za sedemdeset odstotkov več pik. Če uporabljate tipični 24-palčni monitor ločljivosti FullHD (torej 1920 × 1080), si lahko predstavljate, da nad njim obesite še en monitor enake širine in malce manjše višine. Monitor je presenetil vsakogar, ki je v teh dneh prišel v naš laboratorij, v praksi je videti večji, kot se sliši na papirju.

Monitor terja nekaj navajanja, postaviti ga moramo malenkost dlje. Je pa odlična rešitev za vse, ki imajo pogosto težave s prikazom večje količine podatkov, tako poslovnih tabel kot fotografij in drugih oblikovalskih storitev. Zadnja leta smo vajeni okna postavljati drugo ob drugem, se pravi v vrsto, tu pa si lahko brez težav odpremo štiri povsem spodobna okna. Ali, za tiste, ki imajo opravka z dolgimi besedili (tudi programsko kodo), postavimo na eno strani izredno visoko okno, ob njem pa ostane prostora še za nekaj drugih manjših oken.

Razmerje stranic je seveda za nekatera druga opravila povsem neuporabno. Pri filmih bomo tu gledali res široke črne črte nad filmom in pod njim. Ni je igre, ki bi izkoristila tako nenavadno razmerje ločljivosti. Je pa zato zelo koristen za urejanje videa, saj imamo lahko na zgornji strani odprto veliko okno s predogledom, pod njim pa res veliko sledi.

Monitor sicer uporablja odlično matriko IPS, za osvetlitev skrbijo bele diode LED. Na preizkusu natančnosti barv se je odlično odrezal, povprečno odstopanje je bilo 1,19, s tem, da veljajo za dobro  vse ocene, nižje od 5, za zadovoljivo pa nižje od 11. Velja pa poudariti, da so v zadnjih letih monitorji vse boljši, oziroma so razlike med njimi vedno manjše. Tipične vrednosti, ki jih namerimo pri boljših monitorjih, se vrtijo nekje od 1 do 3. Pohvalimo tudi premaz, zaradi katerega praktično ne opazimo  neljubih odbojev. Zaradi matrike IPS je tudi vidni kot odličen, čeprav je to pri monitorju take oblike manj pomembno kot pri kakem ultra širokem modelu.

Prijetno smo bili presenečeni tudi nad enakomernostjo osvetlitve. Nekako smo pričakovali, da bo večji monitor, sploh pa monitor take oblike, imel malenkost manj enakomerno osvetlitev, a se je izkazalo ravno nasprotno. Monitor je malenkost svetlejši le na sredini, naokoli pa praktično ni odstopanj. No, tudi razlike med samo sredino in robom so tako majhne, da jih s prostim očesom praktično ne vidimo.

Monitor je zelo kakovosten, stojalo je med masivnejšimi, vibracij tako ni opaziti. Lahko ga nekoliko nagibamo (navzgor do 35 stopinj, navzdol do 5) in vrtimo okoli navpične osi (praktično povsem okoli osi). Seveda zaradi kvadratne oblike ni potrebe (in tudi ne možnosti) vrtenja okoli vodoravne osi. Zadaj so tudi luknje, prek katerih ga je mogoče pritrditi na zid ali kako drugo držalo, skupaj s stojalom tehta naprava dobrih 7 kilogramov, brez njega pa dobre štiri.

Barvno odstopanje

Barvno odstopanje

Za priklop na računalnik smo uporabili vmesnik DVI, na voljo je še DisplayPort. Vgrajen je tudi razdelilnik za USB, tam nam doda dva vmesnika, oba žal po standardu USB 2.0. Vgrajena sta dva zvočnika, vsak po 1 W. Obneseta se povsem spodobno, seveda pa presežkov ne gre pričakovati. Bolj koristen zna biti izhod za slušalke, vsaj v kakšnih poslovnih oziroma delovnih okoljih.

Monitor ima razmeroma malo programskih funkcij, a jih, po pravici povedano, niti nismo pogrešali. Vgrajene ima možnosti za varčevanje z energijo, tudi tipalo, ki zazna, da smo se odmaknili stran, takrat preklopi na varčni način. Za potrebe preizkusa (konkretno meritev) smo vse te možnosti sicer ugasnili.

Gre za odlično in zelo zanimivo napravo, katere edina večja hiba je razmeroma visoka cena. Nenavadno razmerje stranic je sicer velika prednost, ki pa napravo tudi postavlja v svojevrstno nišo.

EIZO FlexScan EV2730Q

Velikost: 26,5 palca.

Ločljivost: 1920 × 1920.

Povprečno odstopanje barv: 1,19.

Izdeluje: www.eizo.com.

Prodaja: www.rap-ing.si.

Cena: 1023 EUR.

Za    Velikost, kakovost prikaza, enakomerna osvetlitev, zanimivo razmerje stranic.

Proti Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji