Objavljeno: 30.3.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2021

Kriptomenjalnice

Med bolj priljubljenimi načini vlaganja v kriptovalute je trgovanje v izbrani kriptomenjalnici. Čeprav imajo vse večje menjalnice zares napredne splete strani z zmogljivimi uporabniškimi vmesniki, ni lepšega, kot če se na nenaden tvit Elona Muska v sekundi dvajset odzovemo z nakupom dogecoina na telefonu.

Najbolj znana in priljubljena kriptomenjalnica na svetu je Coinbase. Gre za starosto tovrstnih programov, ki je svoje duri odprla kmalu po objavi bitcoinove kode. Menjalnico odlikuje solidna izbira kriptovalut in nenadkriljiva preprostost uporabe, ki preveva tudi mobilno podaljšano roko na telefonu iPhone. Nakup kriptovalut je enostaven, in kar je še pomembnejše, zaradi povezanosti menjalnice z ameriškimi bankami tudi zelo varen.

Slovenska zgodba o uspehu nas je prepričala v prvem valu kriptonorije. V primerjavi z ameriško borzo Coinbase nam je bil Bitstamp bliže, plod bistrih slovenskih glav s transakcijskim računom na sončni strani Alp. Aplikacijo odlikujejo preglednost in zmogljiva orodja, z odličnimi pripomočki za analizo na čelu. Menjalnici lahko zamerimo zgolj dejstvo, da ima (pre)malo izbire, na voljo je namreč le 15 različnih kriptovalut in nič ne kaže, da bi jih bilo v doglednem času kaj več.

Popolno nasprotje je kitajska kripto tržnica Binance. Na njej je kriptovalut kot listja in trave, vsakodnevno pride kakšen nov kovanec, ki ga lahko kupimo oziroma trgujemo z njim. Aplikacija je temu primerno do roba napolnjena z najrazličnejšimi zmožnostmi, med katerimi velja izpostaviti varčevanje z obrestmi ter nebroj nagradnih iger. Na voljo je tudi okleščena različica programa Binance Lite, ki jo aktiviramo z nastavitvami.

Med bolj priljubljene izbire sodi tudi menjalnica, znana po svoji hitrosti. Bitfinex ima odlična mobilna programa za telefone z Applovim operacijskim sistemom iOS ali Googlovim Androidom, ki podpirata vse napredne funkcije trgovanja kriptomenjalnice. Gre za privzeto izbiro znalcev, ki ne prihajajo iz ZDA, menjalnica namreč ne sprejema ameriških strank in ni prijazna do začetnikov.

Za konec predstavljamo najlepšo mobilno kriptomenjalnico Kraken. Zaradi višjih provizij in občasne nedosegljivosti se želijo ustvarjalci odkupiti s preprostim uporabniškim vmesnikom programa, kjer prednjači gumb Slide to buy. Občutek, ko s preprostim podrsanjem prsta po zaslonu zamenjaš klasični evro za izbrano valuto prihodnosti, je res neprecenljiv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji