Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2015 | Teme: pametna ura

Korejski urar, dvakrat

Ena prvih ur z Googlovim operacijskim sistemom Android Wear, LG G Watch, je pomembna iz več razlogov. Gre za napravo, ki ni več zgolj novost, ki pritegne radovedneže, ki jim ni težko izprazniti denarnice za tehnološko igračo, za katero so morali stati v vrsti več dni.

Ura s točko G

LG G Watch je korejski eksperiment z operacijskim sistemom Android Wear.

LG G Watch je korejski eksperiment z operacijskim sistemom Android Wear.

LGjeva ura G je pametno zapestno okrasje s sposobnim drobovjem in izredno programsko podporo. Google je znova udaril in v svetu pametnih nosljivih naprav ne bo nikoli več tako, kot je bilo.

Privlačnost oglate oblike ure G je stvar okusa, a priznati moramo, da LGjeva G Watch nikakor ni manekenka. Ura minimalistične oblike stavi na eleganco. Zaslon IPS LCD (1,65 palca) prikaže sliko ločljivosti 280 × 280, kar pomeni, da ura zaostaja za Samsungovo Gear Live tako po barvah kot ostrini. Kompromis naj bi se poznal na dolgoživosti baterije (400 mAh), zatrjujejo LGjevi razvijalci, a izkaže se, da je avtonomija modela G watch poravnana z drugimi modeli na trgu. Pametno uro je treba še vedno (pre)pogosto polniti. Vsakdanje opravilo se zaradi nenavadnega načina polnjenja lahko hitro sprevrže v katastrofo. Če uro ponoči pozabimo napolniti, smo v službi hitro brez nje. Polnjenje je res preprosto, za to poskrbi namagnetena postaja, ki je v električno omrežje povezana s standardnim kablom microUSB. Ura LG G Watch ima certifikat IPX67, kar pomeni, da je odporna proti prahu in vodi, potapljati pa se z njo kljub vsemu ne moremo.

Čeprav je oblika stvar osebne preference, ure G Watch ne moremo priporočiti niti tistim, ki jim oglatost ugaja. Na trgu je precej boljših modelov s podobno cenovno postavko in istim operacijskim sistemom, kar pomeni enake zmožnosti v kakovostnejšem paketu. LG G Watch je soliden, a prvi poskus Korejcev s sistemom Android Wear.

LG G Watch

Pametna ura z operacijskim sistemom Android Wear.

Prodaja: www.vamatrade.com.

✓    Zamenljivi paščki, enostavno polnjenje, odpornost proti vodi in prahu.

✗    Zaslon, ločljivost, oblikovanje.

4320288

Druga okrogla ura

LG G Watch R je prva popolnoma okrogla pametna ura na trgu. Čeprav je manjša in na pogled manj privlačna od Motoroline Moto 360, skriva v rokavu aduta: zaslon nima mrtvega roba, ki kazi vsako, še tako lepo številčnico Motoroline prvakinje.

LG G Watch R je prva popolnoma okrogla pametna ura na trgu. Čeprav je manjša in na pogled manj privlačna od Motoroline Moto 360, skriva v rokavu aduta: zaslon nima mrtvega roba, ki kazi vsako, še tako lepo številčnico Motoroline prvakinje.

LG G Watch R je videti odlično. Za razliko od ploščka s paščkom (Moto 360) je okrogla ura G videti prava stvar. Za nameček nima črnega, mrtvega kosa zaslona, saj so Korejci tehnične težave z izvedbo okroglega LCDja rešili drugače, z debelejšo obrobo, pod katero se skrivajo tipala in drugi pripomočki. Kljub manjšemu (1,3 palca) in manj občudovanemu (čeprav ostrejšemu – ločljivost 320 × 320 slikovnih pik) zaslonu OLED so številčnice enako lahko zamenljive. Velik gumb na desni strani ohišja izdatno pripomore k celotnemu učinku prave časovne naprave.

Kot vse naprave Google Wear tudi G Watch R ne deluje brez sparjenega telefona. Ura nima lastnega tipala GPS niti brezžične povezave Wifi. Dvojedrni procesor Snapdragon 400 s 512 RAMa in 4 GB shrambe podatkov je brez pomožne naprave precej bos, kar je najhujša slabost Googlove zasnove Wear. Kot druge naprave z Android Wearom tudi G Watch R ni zamenjava za telefon, temveč dopolnilna naprava, ki nam olajša življenje z njim. Vse akcije, tudi odgovarjanjem na klice in sporočila, je izvedeno v isti mantri, prek dežurnega pametnjakoviča, beri prepoznavanje govora, ki v slovenščini seveda ne deluje. Še beseda o trajnosti baterije – ta je nadpovprečna, vendar seveda odvisna od tega, koliko se z uro igrate (beri, jo uporabljate). Zgodilo se nam je, da je zdržala dva dneva, pa tudi to, da nas jutranji alarm ni zbudil, ker je bila ura mrtva. In še, da, tudi LGjeva ura ne premore zvočnika, kar pomeni, da nas bo zjutraj bolj težko zbudila. Nam je pa okrogli LG enkrat tudi zmrznil, kot se spodobi za vsak pravi računalnik.

Uri LG G Watch R se poznajo (tri) leta razvoja. Odporna je proti prahu in vodi, zato preživi polurni potop do enega metra globine (tuširanje bi vseeno odsvetovali). Avtonomija  ni revolucionarna, a boljša kot pri tekmicah. Polnjenje ni brezžično, a namagnetenost priložene polnilne postaje poskrbi za lažje sparjenje pravih kontaktov. Žal se pri polnjenju ura ne spremeni v nočno časovno napravo, kot zna to Motorolina lepotica. Ker je G Watch R dražja od Moto 360, jo težko priporočimo pred trenutno prvakinjo. 

LG G Watch R

Pametna ura z operacijskim sistemom Android Wear.

Prodaja: www.vamatrade.com.

✓    Brezhiben, čudovit, okrogel zaslon brez mrtve črnine, baterija.

✗    Cena, ni zaznavanja svetlobnih razmer, debel okvir okoli zaslona.

4472322

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji