Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Marec 2013

Korejska zabavna elektronika za Evropejce

Evropa je za izdelovalce zabavne elektronike in bele tehnike zelo pomemben trg, saj na stari celini navadno dosegajo višje prodajne cene in trgovske marže kot na drugih velikih svetovnih trgih. Prav zato nas včasih presenetijo z odločitvijo, da nekatere novosti v Evropo zaidejo šele zatem, ko so se dokazale v Aziji in ZDA. Samsung je eden prvih globalnih velikanov, ki utegne ta trend v celoti odpraviti, saj, tako trdijo evropski šefi tega podjetja, evropski potrošniki s svojim okusom in navadami narekujemo globalne trende.

Samsung je že v začetku februarja v Monaku organiziral svoj evropski forum, na katerem je partnerjem in novinarjem predstavil najpomembnejše novosti z letnico 2013. Mnoge izmed njih so svojo prodajno pot na stari celini že začele, večina pa bo evropskim potrošnikom dosegljiva od spomladi naprej. Kateri izdelki so torej pritegnili največ naše pozornosti? Predvsem novi televizorji, med katerimi je seveda kraljeval 85-palčni velikan 85S9, ki sliko prikazuje v ultra visoki ločljivosti (UHD). Zaslon tega televizorja namreč lahko prikaže kar štirikrat več slikovnih pik kot televizorji polne visoke ločljivosti (1080p). Da bi lažje upravičili astronomsko nalepko s ceno, na kateri je napisan znesek 40.000 € (mimogrede, Sonyjev za palec manjši UHD velikan velja prav tako osupljivih 25 tisočakov), so inženirji uporabili napredno oblikovanje, saj TV, ki je vpet na domiselnem stojalu, daje občutek, kot da zaslon lebdi v okviru. V nosilno stojalo je vgrajenih tudi več zvočnikov, ki so iz sebe sposobni iztisniti kar 120 W moči in pričarati navidezen prostorski zvok.

Tudi pri manjših modelih letos resnično ne manjka novosti. Zmogljivejši (in dražji) modeli iz družine Smart TV so namreč opremljeni s kar štirijedrnim procesorjem, ki skrbi za bolj kakovostno obdelavo vsebin nižjih ločljivosti, obenem pa pohitri odzivnost in delovanje televizorja, ko se uporabnik igračka z aplikacijami in spletnimi vsebinami. Smart Hub, že sicer eden najboljših uporabniških vmesnikov, je doživel funkcionalno prenovo, po kateri je naravnost odličen. Korejski inženirji so si tokrat res dali duška in v pametne modele vgradili nekakšno »Siri za TV« oziroma tehnologijo S-Recommendation with Voice Interaction. Gre za kombinacijo prepoznavanja glasovnih ukazov, no, ne le ukazov, temveč kar celih stavkov, in algoritmov za prepoznavanje okusa uporabnika. TV tako uporabniku v vsakem trenutku predlaga na ogled zanimive vsebine po njegovem okusu. In še hakeljc – Slovenije zaenkrat žal ni na seznamu držav, ki bodo že letos deležne te novotarije.

Med tehničnimi priboljški lahko izpostavimo tudi podatek, da imajo vsi novi Samsungovi televizorji od serije 7000 naprej vgrajene dvojne sprejemnike signala. To pomeni, da lahko uporabnik spremlja dva vira slike hkrati. Še več, napredek na področju brezžične povezljivosti jim omogoča resnično pametno navezo z mobilnimi napravami. Tako lahko TV oddaja enega od dveh virov na mobilno napravo (tablico, telefon). To utegne biti v marsikaterem sodobnem gospodinjstvu pravcati blagoslov.

Tudi razvoj tehnologije prikaza slike v treh dimenzijah gre naprej. Samsung je tako že predstavil tehnologijo, prek katere lahko zaslon televizorja obenem prikazuje dvoje 3D vsebin visoke ločljivosti, gledalci pa po zaslugi aktivnih 3D očal izberejo, katero vsebino bi raje gledali. Preklop med vsebinama je nadvse enostaven, saj imajo v očala vgrajen namenski gumb(ek).

Če gre soditi po številu predstavitvenih modelu na dogodku Samsung European Forum, plazemskim televizorjem bije zadnja ura, saj jih je bila na ogled le peščica, tako na oko slabih 5 %, med drugimi pa seveda (pre)močno prevladujejo modeli z osvetlitvijo LED.

Sodobni televizorji torej napredujejo na skoraj vseh področjih. Zakaj skoraj? Njihove vse tanjše zasnove jim pač onemogočajo vgradnjo kakovostnih zvočnikov. Nič ne de, izdelovalci zabavne elektronike imajo rešitev tudi za to težavico. Če novim lastnikom televizorjev ne bo uspelo prodati kar celotnega sistema hišnega kina, jih bodo skušali premamiti vsaj v nakup sodobne zvočne škatl(ic)e (t. i. sound bar). Samsung je z vgradnjo brezžične povezljivosti v te naprave poskrbel, da se znajo prižgati (in ugasniti) skupaj s televizorjem, pa tudi upravljamo jih lahko kar prek daljinskega upravljalnika, ki sicer krmili TV. Premijski modeli zvočnih rešitev imajo vgrajen celo ojačevalec z analognimi elektronkami, ki pomembno prispeva h kakovostni in predvsem natančni zvočni reprodukciji.

Brezžična povezljivost in komunikacija sta obenem tudi skupni imenovalec vseh pametnih fotoaparatov Samsung. Med njimi izstopa novi NX300, ki ima kot prvi na svetu na voljo 2D/3D sposoben objektiv z eno lečo. Ta kombinacija fotoaparata in objektiva (F1.8!) zna zajemati tako 3D fotografije kot 3D video posnetke v polni visoki ločljivosti (1080p), h kakovostnim posnetkom pa svoj delež prispevajo še hibridni sistem samodejnega ostrenja, 20-megatočkovni senzor CMOS in zmogljiv slikovni procesor DRIMe IV.

Samsung je obenem pokazal še nove ultrabooke Series 7 Chronos in Ultra, profesionalne monitorje ter nove poslovne laserske tiskalnike, ki bodo v naslednjih mesecih priromali na preizkus tudi v Monitorjev laboratorij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji