Objavljeno: 17.12.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2014 | Teme: tablica, Lenovo

Korak naprej

Lenovo nas do zdaj ni prepričal še z nobeno tablico, saj so bili vsi izdelki podpovprečni. Zadnje leto so tako Kitajci veliko upov vložili v blagovno znamko Yoga, ki se je začela z hibridnim prenosnikom Yoga 13, ta pa je zdaj dobil tablične sestre.

Največja težava izdelovalcev klasičnih računalnikov in prenosnikov, ki skušajo narediti tablico, je, da se pri sestavnih delih in oblikovanju preveč zanašajo na svoje znanje iz računalniškega sveta. Tako smo bili priča tablicam z napajalniki, ki se jih ne bi sramoval noben prenosnik, in napravam, ki so bile pravzaprav odebeljen zaslon prenosnika z vgrajenim tabličnim drobovjem. Vse te naprave so resda tablice, a daleč od izdelkov, ki jih ponuja Apple. Na PCjevski strani se je razmeram najbolje prilagodil Asus, ki z izdelavo in oblikovanjem edini resno dohaja jabolčne izdelke, preostali konkurenti pa se počasi učijo. HP je tako z Envy X2 dostavil aluminijasto tablico, ki se jim je ni treba sramovati. Enako lahko rečemo za nekatere Acerjeve izdelke, a bomo po drugi strani težje našli lepe besede za tablice z logotipom Fujitsu ali Lenovo.

Od Lenova smo že na začetku tablične revolucije pričakovali veliko več, saj gre za podjetje, ki je prevzelo prenosniški oddelek družbe IBM in izdelki zaradi tega niso trpeli. Lenovo še vedno dostavlja odlične prenosnike Thinkpad in oblikovalskega in inženirskega znanja jim ne manjka. Tako smo bili vsakič znova toliko bolj razočarani, ko smo dobili za preizkus tablice Lenovo, ki so bile večinoma plastične in strojno vedno kako leto za konkurenco. Na papirju sta tako tablici Yoga 8 in 10 obetali že zaradi aluminijastega ohišja in, ko ju vzamemo v roke,  je optimizem poplačan. Predvsem navduši nazobčana zadnja stranica, ki preprečuje zdrs in bi jo lahko kopiral še kak izdelovalec. Največ pogledov pa si na ohišju zasluži stojalo, ki se skriva v debelem valju, ki je del tablice. Tako na zadnji strani odpremo stojalo in deluje presenetljivo dobro. Tečaji, ki stojalo zapirajo in odpirajo, so narejeni trdno in so na večjem modelu za malenkost preveč trmasti, saj je na 8-palčni različici stojalo veliko laže odpreti. Tablici lahko tako na mizo postavimo tako, da delujeta kot monitor. To pride prav, ker je mogoče dokupiti še tipkovnico Bluetooth, ki se z magneti prime tabličnega dela. Sicer gre za zelo ceneno tipkovnico z natlačenimi tipkami, ki v izdelavi ne sledi tablici. Valjasta oblika stranice, ki skriva stojalo, ima dodatno funkcijo ob držanju tablice v navpični legi, saj daje občutek držanja knjige. Takemu oblikovanju smo bili priča že na prvi Sonyjevi tablici S1, a se tu obnese veliko bolje. Na prednji strani sta tudi dva stereo zvočnika, ki sta presenetila z glasnostjo predvsem v manjšem modelu in sta postavljena na spodnjo levo in desno stran zaslona, tako da ju med gledanjem filma ne prekrivamo.

Lenovo se je torej naučil izdelati ohišje,a je tu še vedno vprašanje strojne zmogljivosti in programerskih spretnosti ljudi, ki skrbijo za androidno preobleko. Na teh dveh področjih bo treba še kar nekaj dela, saj Lenovo še ni povsem izšel iz svoje kože. Štirijedrni 1,2 GHz procesor, grafična enota in gigabajt pomnilnika so nenehno na preizkušnji. Dosti bolj znosno jim gre pri osempalčnem modelu, saj se manjša površina pozna in vsaj grafična enota diha lažje. Zaslona sta sicer dokaj solidna, saj premoreta matriko IPS in kažeta sliko pri 1280 x 800, a je slika zaradi majhnosti dosti boljša na manjšem modelu.

Najšibkejši člen pri Lenovu še vedno ostaja njihova androidna preobleka, ki je nekakšna mešanica ukradenega Applovega oblikovanja in njihovih pogruntavščin, ki Androidu škodujejo estetsko in ga dušijo pri delovanju. Sicer je pohvalno, da na tablicah teče Android 4.2.2, a je preobleka tako težka, da je zatikanja preveč. Glede na prejšnje tablice Lenovo je delovanje celo napredovalo, vendar so bili njihovi prejšnji poizkusi tako slabi, da ne gre za konkreten napredek.

Lenovo je z napravami Yoga ustvaril močno blagovno znamko, ki ji dobri prenosniki dajejo močne temelje, a v svetu tablic pomeni bolj malo in Yoga 8 ter 10 nista na isti ravni.

Lenovo Yoga Tablet 10

Tablica.

Prodaja: alterna-i.si, diss.si, mikropis.si

Cena: 400 EUR.

✓    Izdelava, stojalo.

✗    Androidna preobleka, zatikajoče delovanje.

Lenovo Yoga Tablet 8

Tablica.

Prodaja: alterna-i.si, diss.si, mikropis.si

Cena: 300 EUR.

✓    Izdelava, stojalo.

✗    Androidna preobleka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji