Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2011

Kopija ni enaka izvirniku

Sitecom je na trg poslal družino naprav, ki skušajo skupaj ponuditi kompletno rešitev omrežnega shranjevanja, posredovanja in uživanja večpredstavnih vsebin na domu. Zadnji korak tega procesa opravlja TV Media player.

Podjetja, kot je Sitecom, so zanimive živali v ekosistemu izdelovalcev elektronike. Spadajo med uveljavljene blagovne znamke, kot so Lynksys, HP, Western Digital, in izdelovalce, ki na svoje izdelke lepijo generična imena, oziroma jih kar izpustijo. Večina izdelkov slednjih izdelovalcev ne dosega standarda uporabnosti in kakovosti uveljavljenih podjetij, ponavadi jim govori v prid le nižja cena. TV Player že z grafičnim oblikovanjem škatle, v kateri ga kupimo, skuša narediti boljši vtis kot generični kolegi iz kitajskih obratov elektronike. Tako smo priča v Evropi narejeni celostni grafični podobi, ki se skuša z belino opirati na izdelke podjetja Apple. Zgodba se nadaljuje, ko škatlo odpremo in vzamemo napravo v roke. Je bele barve in ima v svoji želji po dvigu pedigreja vrhnjo stranico pokrito z imitacijo usnja.

Žal niso posvetili večje pozornosti izbiri plastične mase, saj daje celotna naprava izrazito cenen občutek, ki ga ne preženejo niti srebrno pobarvani robovi, ki naj bi dodatno izboljšali splošni vtis, dosežejo pa nasprotni učinek. Na prednjem delu sta dve LED lučki in vhod za USB. Na straneh in spodaj so zračne reže, saj naprava nima ventilatorja in je tako neslišna. Vendar pa odvoda toplega zraka ni dovolj, saj se je po enem tednu testiranja in zmerne rabe na spodnji strani zaradi toplote odlepila nalepka s serijsko številko. Na zadnji strani naprave najdemo še en USB vhod, vtič za napajalnik, HDMI, kompozitni, optični avdio izhod in omrežni vhod. Postavitev in količina vtičev močno spominja na WDejev HD Media player Live in ko vzamemo v roke še priloženi daljinec, je jasno, da gre za kopijo. Edina razlika med daljincema je ta, da je Sitecomov v beli barvi.

Poleg daljinca dobimo v škatli še napajalnik, kompozitni kabel in, presenetljivo, kabel HDMI. Slednjega izdelovalci ponavadi ne prilagajo napravam in lahko le upamo, da je Seitcom na tem področju ptica znanilka. Med delovanjem pa na zunanjosti zmotita že omenjeni led lučki. Predvsem modra, ki premočno zasveti vsakič, ko na daljincu pritisnemo katerikoli gumb. Resda čez čas ugasne, vendar ob gledanju filma pri ugasnjenih lučeh moti. Naprava ima še eno posebnost, ki daje občutek, da je bila dodana brez posebnega razloga. Ker predvajalnik na ohišju nima fizičnih gumbov in vse počnemo z daljincem, so mu na žico napajalnika dodali stikalo. Tako ga lahko ugasnemo in prižigamo kot namizno svetilko.

Predelava WDejeve naprave se ni ustavila le pri zunanji podobi, saj so se v Seitcomu odločili tudi za predelavo programske opreme predvajalnika. Prvi vtisi kažejo le na lepotne spremembe, saj so menuji vsebinsko enako poimenovani, le grafično so enote razporejene drugače. Premikanje po menujih je za odtenek hitrejše in dodali so nekaj rešitev pri zamikanju podnapisov. Vendar pa je uporabniški vmesnik bolj zmeden in neprijazen, predvsem pa moti odvzem nekaterih funkcij, ki jih WDejev predvajalnik pozna že od začetka. Tako manjka premikanje in povečevaje oziroma zmanjševanje slike, ki na starih katodnih televizorjih pride še kako prav. Predvajalnik se brez težav poveže z domačim omrežjem in zazna vse postavljene večpredstavne strežnike ter iz njih mirno predvaja vsebine. Prav tako je možno nastavljati obliko in barvo podnapisov, predvajati glasbo in gledati slike. Vse to pa seveda lahko počnemo prek omrežja ali prek na napravo priklopljenih USB ključev oziroma zunanjih diskov.

Področje, kjer TV media player pade na vsej črti, pa je ponudba spletnih vsebin. Medtem ko ima WDejeva različica dodano lepo bero video in foto spletnih dveri, sta tu na voljo le Picasa in Flickr. Kako streči spletno vsebino, je pokazal odlični Boxee Box, ki mu tudi WDejeve rešitve ne sežejo do kolen. Seitcom na tej točki pogrne in konkretno zmanjša razloge za nakup. Treba je dodati, da je bil predvajalnik že deležen posodobitve programske opreme, ki se izvede samodejno, če je priklopljen v internet. Tako je upanje, da se bodo napravi dodale nove funkcije in spletne vsebine.

TV media player je neuspeli poizkus nadgraditve WDejevega Media player Live. Za odtenek hitrejši menuji ne odtehtajo pomanjkanja nekaterih funkcij pri predvajanju vsebin, višjih temperatur med delovanjem in majhnega števila spletnih virov. Cenovno je naprava sicer za 20 evrov dražja od Livea, vendar dobimo poleg kabel HDMI, kar ju spravi na približno enako ceno. Nakupa ne gre priporočati, saj je v istem cenovnem razredu Live boljša izbira. Za še enkrat toliko denarja pa se dobi že Boxee Box, ki pri količini spletnih virov nima konkurence.

Seitcom TV media player

Večpredstavni predvajalnik

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 119 EUR.

Za: Predvaja praktično vse.

Proti: Zelo slaba izbira spletnih vsebin, neroden uporabniški vmesnik, visoka temperatura med delovanjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji