Objavljeno: 26.5.2010 12:07 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, iPhone, Apple, iPad

Končno večopravilnost

Apple je nedavno predstavil novo različico operacijskega sistema, ki poganja njihove vse bolj priljubljene mobilne naprave, iPhone, iPod Touch in novi iPad. Novosti nam je uspelo preizkusiti na razvojni različici programja, nameščenega na iPod Touch tretjega rodu.

Apple je s svojo paleto mobilnih naprav doživel velikanski uspeh, ki ga zdaj ponavlja tablični računalnik iPad. Te naprave pa so od običajnih osebnih računalnikov dovolj drugačne, da zahtevajo posebej prikrojen operacijski sistem (OS) - v Applu mu pravijo iPhone OS, pač po najbolj znani napravi, ki ga uporablja. OS za iPhone vleče svoje korenine iz Mac OS X (ta pa vleče svoje korenine iz NeXTStep), z njim si tudi deli odprtokodno jedro Darwin, ključna razlika pa se skriva v štirih dodatnih slojih, namenjenih uporabniškim aplikacijam, ki vključujejo vse potrebno, od nizkonivojskih storitev, dela z večpredstavnostjo do uporabniškega vmesnika Cocoa Touch, ki je s svojo podporo za upravljanje z več prsti prinesel revolucijo uporabniških vmesnikov.

Novi iPhone OS 4 prinaša številne novosti, ki bodo poleti razveselile ne le lastnike iPhonov (ki pa morajo biti vsaj iPhone 3G, za večopravilnost pa vsaj 3GS), temveč tudi tiste, ki v žepu nosijo iPod Touch drugega ali tretjega rodu (za večopravilnost se zahteva tretji), ter lastnike novih iPadov, ki pa bodo svoj iPhone OS dočakali šele letos jeseni.

Večopravilnost

Ključna in dolgo pričakovana novost iPhone OS 4 je podpora večopravilnosti dodatnih aplikacij. Sam OS je že od začetka večopravilen in to izkoriščajo sistemski programi, drugim programom pa ni bila na voljo. Razvijalci so morali svoje programe napisati na način, ki je omogočal takojšnji konec dela. Z novim OS se razmere spreminjajo, razvijalci pa imajo na voljo več načinov, kako izkoristiti omejeno večopravilnost. Prva je poimenovana "Fast App Switching". Če pri uporabi programa pritisnemo tipko domov, se ne konča takoj, temveč ostane zamrznjen v pomnilniku. Tako je v pomnilniku lahko zamrznjenih tudi več programov, dokler je sistemskih sredstev še dovolj na razpolago. Če začne pomnilnika primanjkovati, bo OS izvrgel najdlje neaktiven program, a mu bo pred tem shranil stanje v trajni pomnilnik flash. Če bo uporabnik tak program spet priklical v ospredje, se mu stanje obnovi in ustrezno napisani program se po krajši zakasnitvi znajde natančno tam, kjer je bil zapuščen. Seveda, če program ni bil izvržen iz hitrega pomnilnika, bo preklop neopazen, uporabniki pa bodo lahko nadaljevali delo natančno tam, kjer so bili. Krajša raziskava v Wikipedii med pisanjem beležke npr. ne bo več tako nerodna, saj bo po obisku spletnega brskalnika mogoče nadaljevati s pisanjem natančno tam, kjer smo urejevalnik zapustili.

Druga možnost za programe v iPhone OS je "Task Completion". Program lahko od OS zahteva dodaten čas, da dokonča določeno storitev, npr. nalaganje datoteke v strežnik. OS lahko ta čas dopusti in aplikaciji omogoči izvajanje, dokler ne dokonča dela ali porabi vnaprej določenega časa. Po tem postane zamrznjena v skladu z zgoraj opisanimi pravili.

Dvakratni hitri pritisk tipke domov zdaj prikliče seznam nazadnje pognanih programov, ki bo olajšal hiter preklop med njimi. Ni nujno, da so vsi navedeni programi še vedno v pomnilniku, vendar bo iPhone OS 4 poskrbel za samodejno aktiviranje in obnovitev stanja.

Za vse druge primere dela v ozadju so v Applu opravili izdatno analizo programov, ki so na voljo, in na podlagi nje izločili tri vrste opravil, ki se lahko v ozadju izvajajo poljubno dolgo. To so: prevajanje glasbe v ozadju (background audio), glasovne komunikacije IP (VOIP) ter spremljanje lokacije (background location). Program, ki označi, da želi predvajati glasbo v ozadju (in seveda uspešno prestane odobritev s strani Appla), lahko to počne, vendar brez kakršnegakoli uporabniškega vmesnika. Zgled take aplikacije je Pandora, ki predvaja novo glasbo na podlagi sloga prej predvajanih skladb, ne da bi karkoli spraševala uporabnika. Program za glasovno komunikacijo IP, zgled je Skype, prepusti nadzor nad omrežno povezavo sistemu, ki ga uspava in zbudi takoj, ko se v omrežju pripeti ustrezen dogodek (npr. prejeti klic VOIP). Za spremljanje lokacije sta na voljo dve možnosti: če ni pomemben vsak meter, se program uspava in je obveščen ob znatnejši spremembi lokacije (ko se spremeni celica mobilnega omrežja), za bolj natančno spremljanje lokacije, npr. za navigacijske programe (ti praviloma tečejo, ko je naprava priklopljena na vir napajanja), je dovoljeno nepretrgano izvajanje v ozadju.

Programi imajo na voljo še en način, da se zbudijo iz uspavanega stanja. To jim omogoča sistem obveščanja, ki je lahko sistemski (Local Notifications) ali omrežni (Push Notification Service). Pri sistemskem obveščanju aplikacija v ospredju, kot je npr. koledar ali alarm, napove sistemu, kdaj želi biti zbujena, in to se potem ob primernem trenutku tudi zgodi. Uporaba omrežnega obveščanja zahteva internetni strežnik, ki sporoča potrebe po obveščanju osrednji Applovi storitvi, ta pa ustrezno obvesti napravo z iPhone OS in zbudi uspavani program.

Vse druge rabe delovanja iz ozadja, kot je npr. trajni prenos podatkov iz spleta ali snemanje videa, trenutno niso na voljo. Apple je spet opravil spremembe na način, da omogočajo čim daljše trajanje baterije in hkrati ne pokvarijo obstoječih programov, temveč razvijalcem ponujajo hiter način za izkoriščanje nove, omejene večopravilnosti.

Za bolj nazorno izkoriščanje večopravilnosti je zdaj uporabnikom na voljo tudi preklopnik programov, ki ga aktiviramo z dvakratnim pritiskom tipke domov. Žal gre v resnici le za seznam nazadnje pognanih programov, ki ne daje nobene dodatne informacije o dejanskem stanju, v katerem je posamezni program. Za preklop med programi torej še naprej lahko uporabljamo domači zaslon, je pa pri hitrem menjavanju dveh ali treh programov v ospredju priročna možnost tudi preklopnik.

Novi iPhone OS prinaša precej izboljšano podporo za krajevne nastavitve, ki vključuje precej več krajevnih območij. Podprta sta tudi raporeda QWERTZ in AZERTY, omogočena je uporaba zunanje tipkovnice s povezavo bluetooth.

Druge novosti za programerje

Uspeh Applovih mobilnih naprav je seveda tudi zasluga programerjev, ki so izdelali številne privlačne aplikacije in igre. Programerjem je na voljo kar 1500 novih programerskih vmesnikov (API), ki omogočajo izkoriščanje številnih novosti. Poleg zgoraj opisanih storitev za izkoriščanje večopravilnosti lahko zdaj zunanje aplikacije dostopajo tudi do koledarja (Event Kit), na katerega lahko uvrščajo enkratne ali ponavljajoče se dogodke.

Programerjem je zdaj dovoljeno tudi pošiljanje sporočil SMS iz lastnih aplikacij, ki spominja na programsko pošiljanje e-pošte, ki je bilo razvijalcem omogočeno v prejšnji večji prenovi OS. Knjižnica za delo z večpredstavnostjo zdaj dovoljuje dostop tudi do uporabnikovih posnetkov, prav tako je programsko mogoče krmiliti zajem videa in fotografij. Aplikacije lahko izdelajo svoj predogled dokumentov za storitev Quick Look, dodajajo lahko tudi svoje sloje na zemljevide, katerih rabo omogoča knjižnica Map Kit. Za bolj zahtevne številske obdelave je na voljo še paket Accelerate, ki ponuja na stotine visoko optimiziranih matematičnih funkcij, kot je računanje z vektorji in matricami ter hitra Fourierova transformacija.

Za razvijalce iger je zanimiva novost tudi nova Applova storitev, Game Center, izpostavljena skozi GameKit API, ki ponuja možnost družabnega igranja. Game Center ponuja možnosti povabila prijateljev v igro, skupinsko igranje in spremljanje napredka prijateljev ter osrednjo lestvico najboljših igralcev.

Mape, knjige, ozadja

Apple je zasnoval iPhone z mislijo, da bo na njem tekla le peščica aplikacij, večina drugih storitev pa bo na voljo prek spleta. A je priljubljenost med razvijalci presenetila tudi njih same. Tako so na domačem zaslonu (Springboard) najprej podprli več zaslonov za ikone nameščenih programov, z iPhoneOS 4 pa so predstavili tudi mape (Folders), ki zdaj omogočajo namestitev skupaj kar 2160 programov. Uporaba map je izvirna in preprosta. Ko na ikono posameznega programa dlje časa tiščimo prst, začnejo migotati, kot smo tega že vajeni pri premeščanju. Zdaj pa lahko posamezno ikono tudi spustimo vrh druge in s tem takoj ustvarimo mapo. Ikona mape je ponazorjena s pomanjšanimi ikonami programov, ki so v njej, sprejme pa jih do 12. Mapa ne more vsebovati novih map, zato je predvsem priročna možnost, kako spraviti skupaj sorodne programe, npr. igre.

Novost iPhone OS je tudi aplikacija iBooks, najprej predstavljena za iPad. Z njo je mogoče v svojo večpredstavno zbirko dodajati tudi e-knjige, ki jih bo prav tako kot drugo vsebino in programe krmilil in usklajeval namizni program iTunes oz. e-prodajalna iBookstore. Knjige bo mogoče usklajevati med različnimi napravami in nadaljevati branje npr. na iPadu točno tam, kjer smo ga prekinili na ročnem iPod Touchu, skupaj z zaznamki, dodanimi na katerikoli napravi. Zmogljivosti iBook bo ponazorila tudi brezplačno priložena knjiga o Medvedku Puju.

Apple je sicer v novi OS poleg map dodal tudi številne, uporabnikom namenjene izboljšave. Ena izmed njih je uporaba lastnih slik za sistemska ozadja, veliko novosti pa bo vidnih v priloženih aplikacijah (npr. več možnosti iskanja skozi Spotlight, 5× digitalni zoom in ostrenje z dotikom pri snemanju videa, izboljšave predvajalnika glasbe ...).

Vgrajeno preiskovanje Spotlight zdaj predlaga tudi iskanje po Wikipedii ali po celotnem spletu.

Poslovni dodatki

Applove mobilne naprave se uveljavljajo tudi v številnih poslovnih okoljih, zato je nekaj novosti namenjenih tudi tej rabi. Izboljšana je podpora povezovanju s strežniki Exchange. Zdaj je podprt tudi Exchange 2010 in možnost uporabe več računov na eni napravi. Sporočila vseh računov so zdaj lahko prikazana v enotnem nabiralniku, če tako želimo. Hkrati sistem zdaj dopušča odpiranje pripetih dokumentov v njim ustrezni aplikaciji.

Za večjo varnost podatkov iPhone OS 4 ponuja šifriranje e-sporočil in priponk, hkrati pa je razvijalcem na voljo storitev šifriranja za podatke njihovih programov. Za poslovno rabo je zdaj mogoča tudi distribucija namenskih programov skozi brezžična omrežja 3G in WiFi, mobilne naprave pa lahko dostopajo v poslovna omrežja prek SSL VPN. V programerskih knjižnicah so tudi funkcije za upravljanje naprav na daljavo, ki bo olajšalo delo v organizacijah, kjer so iPhoni, iPodi ali iPadi že zelo razširjeni.

Oglasi

V Applu se zavedajo, da bo oglaševanje znotraj programov na mobilnih napravah še velik posel. Po neuspelem boju za ponudnika AdMob, ki jim ga je speljal Google, so prevzeli drugega ponudnika mobilnega oglaševanja (Quattro) ter razvili novo storitev iAd, ki je prav tako pomembna novost iPhone OS 4. Po besedah Steva Jobsa uporabniki mobilnih naprav ne iščejo, temveč uporabljajo aplikacije, kar je seveda ost, naperjena neposredno v Google. Kakorkoli že, z novim OS se odpirajo možnosti razvijalcem programov, da ne le dodajo kratke oglasne pasice v lastne uporabniške vmesnike, temveč razvijejo prave oglaševalske miniaplikacije v HTML5 (flash seveda ni podprt); te, po tem ko jih uporabnik aktivira, prevzamejo celoten zaslon in ustrezno predstavijo izdelek ali storitev, ki je naprodaj, ter seveda omogočijo takojšen nakup. Nedvomno bo storitev iAd deležna velikega zanimanja, vendar je v osnovi toliko drugačna od Googlove zamisli oglaševanja, hkrati pa zahteva veliko večjo naložboo v pripravo, da bo verjetno zanimiva le peščici oglaševalcev. No, če bodo ti z njo kmalu dosegli otipljive rezultate, bo gotovo postala zanimiva tudi veliko širše. Applove mobilne naprave imajo to prednost, da jih v glavnem uporabljajo ljudje z aktiviranimi kreditnimi karticami, ki so za kakovostno vsebino ali storitev pripravljeni plačati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji