Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Julij-avgust 2013 | Teme: BlackBerry

Končno spet tipkovnica!

Kanadčani so dolgo časa razmišljali, da bi opustili mehansko tipkovnico, s katero so se uveljavili pred leti, predvsem zaradi množičnega sprejetja za dotik občutljivih zaslonov. A so se vendarle spet odločili, da bodo ohranili svojo že skoraj posebnost, in s tem poskušali prepričati poslovne uporabnike. Toda zgolj mehanska tipkovnica ne bo dovolj.

Pred mesecem dni smo zapisali, da Blackberry Z10 na prvi pogled prav nič ne spominja na  predhodnike. Za tokrat preizkušeni Q10 velja prav nasprotno. Značilen kvadratni zaslon (ki je tokrat prav zares povsem kvadraten), ki ga dopolnjuje skoraj enako velika polna tipkovnica pod njim, da vsakomur takoj vedeti, katero znamko telefona drži v rokah. A vse le ni kot nekoč. Med zaslonom in tipkovnico bo natančno oko hitro pogrešilo znano vrstico, v kateri je na začetku tičala vrtilna kroglica, v novejših časih optična sledilna ploščica, vedno pa poleg nje še gumbi za menu, izhod ter začetek in konec klica. Nov operacijski sistem, o katerem smo že pisali, je omogočil vse omenjene zmožnosti z gestami po zaslonu, in gumbi so postali odveč.

Naprava na prvi pogled resda spominja na, denimo, model 9900, a se bodo morali tradicionalni uporabniki Blackberryja kljub temu nekoliko privajati na novi način delovanja. Osvojiti je treba tri pomembne zaslonske geste (izhod iz programa, vrnitev na domači zaslon ter dostop do menuja »Blackberry Hub«). Tokrat preizkušeni model je prvi, ki ima že nameščen operacijski sistem Blackberry OS v različici 10.1, ki je prinesla nekaj pohitritev in manjših dodatnih zmožnosti, pa tudi prilagoditev za uporabo mehanske tipkovnice pri olajšanju pogostih opravil.

A preden se poglobimo v programski del, se za trenutek pomudimo pri zunanjosti. Naprava je odeta v trpežno in kakovostno plastiko z dodanimi kovinskimi elementi. Prednjo stran poleg že omenjenega zaslona (ki ima nekoliko nenavadno ločljivost 720 × 720 pik) ter tipkovnice (ta nam, resnici na ljubo, ni omogočala tako hitrega vnosa besedil kot tista na 9900, predvsem zaradi plastike, ki ne omogoča drsenja med tipkami) dopolnjuje še manjša kamera v zgornjem kotu. Ob strani najdemo običajne tipke ter vmesnika za mHDMI in mikro USB. Na zadnji strani je kamera, katere tipalo premore 8 milijonov pik in se lahko pohvali s podobno dobrim zajemom slik kot tista v Z10. Zaradi kvadratnega zaslona je zajem slik prilagojen na razmerje 1 : 1, kar je moč hitro spremeniti v nastavitvah. Zajemanje slik v bolj standardnih razmerjih 4 : 3 ali 16 : 9 je sicer bolj prijetno za uporabo slik na računalniku, a toliko manj pri pregledovanju na telefonu, saj s tem pridobimo velik črn rob nad sliko in pod njo. Zajemanje slik tu in tam zmotita zgolj slaba bliskavica ter težave s pravilnim ostrenjem. Slednje niso niti blizu težavam, ki jih imajo lastniki modela 9900, a se vendarle pojavljajo.

Delovanje sistema je, podobno kot na Z10, tekoče in hitro. V ospredju vsega je sporočanje vseh tipov in enostaven pregled različnih načinov sporočanja. A kaj hitro bodo aplikacij željni uporabniki naleteli na neprijetno presenečenje: še vedno primanjkuje večje število priljubljenih aplikacij z drugih sistemov. Žal zaenkrat nič ne kaže na hitre spremembe na tem področju. Res pa telefon zelo dobro, če ne odlično, opravlja običajne naloge.

Vsekakor Blackberry Q10 ni bil grajen z namenom, da bi postal najboljši večpredstavni telefon, s tega vidika je daleč od naprav, kot sta iPhone 5 in Galaxy S4. A njegova prvovrstna naloga je, biti najboljši poslovni telefon, in tu mu morda lahko uspe. Vsekakor mu pri tem ni v pomoč cena, ki presega 700 evrov. Zdi se, da bodo v resnici edini uporabniki, ki bi lahko bili navdušeni nad novo napravo, sedanji lastniki modela 9900 ali katerega od predhodnikov. A tudi ti bodo imeli pomisleke, če že ne nad ceno, pa morda nad tipkovnico. Tistim, ki bi se odločali za nakup, priporočamo ogled modela Z10, resda mu manjka mehanska tipkovnica, a je ob zelo dobri zaslonski, ki je verjetno najboljša, kar smo jo kdaj preizkusili, nemara sploh ne boste pogrešali.

Namesto konca pa – Blackberry je očitno ubral srednjo pot, poskuša s svojimi klasičnimi modeli s tipkovnico, pa tudi z novimi brez nje. Napredek je viden pri obeh, operacijski sistem je končno dohitel konkurenco, tako oblikovno kot z zmožnostmi. Žal pa bo vse skupaj zaman, če ne bodo sledile kakovostne in namenske aplikacije, razvite s strani najbolj priljubljenih ponudnikov različnih storitev. Pot zna biti za Kanadčane še zanimiva in razburkana, morda jim bo pri širjenju aplikacijskega trga pomagal model Q5, ki bo nekakšen »olajšan« Q10 z nižjo ceno.  

Blackberry Q10

Pametni telefon.

Operacijski sistem: Blackberry OS 10.1.

Pomnilnik: 16 GB, 2 GB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 720 x 720 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 4.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n, NFC.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA  900/2100 MHz; LTE  800 / 900 / 1800 / 2600 MHz; GPS.

Izdeluje: www.blackberry.com.

Prodaja: www.emonagram.si, www.mobitel.si.

Cena:  749 EUR; Mobitel od 576 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Odzivnost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Uporabnost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Splošni vtis

✓    Blackberry OS 10, dober zajem slik, tipkovnica.

✗    Malo aplikacij, kvadraten zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji