Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, prenosnik

Koliko zdrži vaš akumulator?

Pri prenosnih računalnikih je trajanje delovanja z akumulatorjem eden pomembnejših podatkov, na podlagi katerih se odločamo za nakup. Kakorkoli že gledamo, je trajanje večinoma prekratko, zato se odločamo za razne oblike varčevanja. Izmerili smo, koliko v resnici pomaga, če si na prenosniku nekoliko zatemnimo zaslon.

Nekateri izmed oglaševalcev v oglasih radi navajajo visoke številke v zvezi s trajnostjo akumulatorja, za katere (večinoma) niti v drobnem tisku ne navajajo, kako so dobljene. Ozaveščeni kupci seveda takšno samohvalo jemljejo s pridržkom in iščejo zanesljivejše podatke pri neodvisnih virih. Zato v računalniških revijah, ki dajo kaj nase (tako tudi mi pri Monitorju), pri preizkušanju prenosnih računalnikov trajanje delovanja akumulatorja ugotavljajo kar sami. Načini ugotavljanja se razlikujejo, resnejši temeljijo na programskem paketu, ki posnema realistično uporabo prenosnika. Enostavnejši izmerijo, koliko časa zmore prenosnik predvajati ploščo DVD-ROM. Najenostavnejši (in najmanj natančen) način je merjenje, koliko časa zmore akumulator prikazovati namizje, na katerem komajda teče kak uporabniški program. Tako dobljen čas je, logično, tudi najdaljši, a zdi se nam, da se nekateri izdelovalci ne morejo upreti oglaševanju tako dobljenih vrednosti.

Pri Monitorjevih nenehnih preizkusih prenosnikov uporabljamo uveljavljeni program MobileMark 2007, pred njegovim izidom pa smo uporabljali prav tako dobro znani in preizkušeni BatteryMark. MobileMark 2007 namesti na disk Microsoftove pisarniške programe (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Project), Adobove programe za ustvarjanje večpredstavnih vsebin (Photoshop, Illustrator, Flash), Adobov Reader ter program za predvajanje plošč DVD-ROM (WinDVD).

Program za preizkušanje akumulatorja ima tri module, Productivity, DVD in Reader. Pri prvem poseben skript poganja pisarniške in Adobove programe. Pri drugem modulu program nenehno predvaja film s plošče DVD-ROM, ki je priložena programu MobileMark. Pri tretjem modulu se program Adobe Reader nenehno, a počasi pomika po datoteki PDF (dolžine 58 strani) in s tem posnema uporabnikovo branje. Pri zagonu MobileMarka se odločimo, kateri modul bomo uporabili. (Za nenehne preizkuse v Monitorju uporabljamo modul Productivity.) Pri merjenju s katerimkoli modulom program teče, dokler se akumulator ne izprazni. Nadzorni program Harness spremlja, koliko časa preteče od zagona do izpraznitve akumulatorja.

Sredi junija je bilo na blogovskih straneh spletišča dnevnika New York Times (NYT) objavljeno razmišljanje z naslovom Why Can't We Get an Accurate Battery Life Test for Laptops? (Zakaj ne moremo dobiti natančnega preizkusa za trajanje akumulatorja pri prenosnikih?). V njem avtor med drugim citira Patricka Moorheada, podpredsednika za marketing (!) družbe AMD. Ta trdi, da je za nerealne trditve o trajanju akumulatorjev kriv prav MobileMark 2007. Med njegovim delovanjem naj bi bila osvetljenost zaslona le 20 % maksimalne osvetljenosti, izključena naj bi bila brezžična omrežna kartica, med preizkusom naj ne bi predvajali videa ali glasbe, igrali iger ter nalagali spletnih strani. Višek vsega je stavek (ki pa najbrž ni Moorov, temveč prihaja izpod tipkovnice avtorja zapisa), da preizkus spremeni računalnik več ali manj v slabo osvetljeno uro.

V oči nas je zbodla predvsem prva trditev, ki nima prav nobene podlage. V resnici MobileMark 2007 sploh nima nastavitve za osvetlitev zaslona. Osvetljenost nastavi uporabnik. Pri Monitorjevih nenehnih preizkusih poganjamo MobileMark 2007 pri polni osvetlitvi, saj tako dosežemo primerljivost rezultatov za vse prenosnike. Po drugi strani ne bi bilo prav nič narobe, če bi se odločili za 50 % osvetljenost, saj marsikateri uporabnik zmanjša osvetljenost, da podaljša čas delovanja, ko prenosnik ni priključen na zunanji vir energije.

Druge Moorheadove trditve celo držijo, vendar jih je treba vsaj malo pojasniti. Brezžična omrežna kartica je med preizkusom z MobileMarkom lahko vključena ali izključena, ne smemo pa biti povezani v splet. Nekateri programi iz MobileMarka ob zaznavi spletne povezave iščejo posodobitve, to pa nadzorni program Harness zazna kot dovolj veliko motnjo, da prekine delovanje preizkusa. Še bolj moteče za preizkus bi bilo sočasno predvajanje glasbe in videa, pa tudi težko si predstavljamo uporabnika, ki lahko resnično hkrati gleda videoposnetek ter dela v katerem od programov iz paketa Microsoft Office, Photoshopu ali Illustratorju. Tudi igranje iger spada v isti koš. Ne nazadnje tega ni dopuščal niti Battery Mark.

Zanimiva je trditev v sestavku, da imajo prenosniki z Intelovimi procesorji daljši čas delovanja z akumulatorjem od prenosnikov s procesorji podjetja AMD. To naj bi se branilo, da je za takšno premoč kriva Intelova tehnologija nizke porabe moči, ki izklopi del procesorja, ko ta ne opravlja nobenega dela. Slabšega izgovora si skoraj ne bi mogli izmisliti, saj ko ta tehnologija zmanjša porabo energije procesorja, s tem pač podaljša čas delovanja. Res je težko videti, kaj naj bi bilo s tem narobe. Bolj zanimivo je, da se Moore ni obregnil ob to, da vključuje MobileMark v modulu Productivity daljše (tudi 30-minutne) prekinitve izvajanja. To izdelovalci programa opravičujejo s trditvijo, da tudi uporabnik prenosnika ne obremenjuje ves čas, temveč ima vmes premore. Trditev se nam zdi malo za lase privlečena, saj domnevamo, da bi ob 30-minutni prekinitvi dela večina izkušenih uporabnikov poslala prenosnik v stanje mirovanja. Seveda, če ni priključen na zunanji vir napajanja. Te daljše prekinitve se zdijo nekaterim Monitorjevim sodelavcem edini pomembnejši vir spotike pri preizkušanju trajanja akumulatorja s programom MobileMark 2007.

Moorovo omalovaževanje veljavnosti rezultatov, dobljenih z MobileMarkom, je nenavadno, saj je podjetje AMD član neprofitnega združenja BAPCo, ki je izdalo MobileMark 2007, pa tudi SYSmark 2007, s katerim preizkušamo zmogljivost prenosnikov. Ne nazadnje to dokazuje tudi logotip podjetja, ki se (skupaj z logotipi drugih članov združenja) prikaže na začetnem zaslonu namestitvenega programa. Če smo zlobni, njegovim ugovorom še dodatno zbija težo to, da je v podjetju zadolžen za marketing.

Kaj pokažejo meritve?

Da bi preverili, kako različni parametri vplivajo na izmerjeni čas trajanja akumulatorja, smo se lotili preizkusa s štirimi prenosniki. Na voljo smo imeli HPjev EliteBook 6930p, Lenovova prenosnika ThinkPad T400 ter ThinkPad W700 in Asusov W90. Prva prenosnika sta imela manjši zaslon (15,4 oziroma 14,1 palca), zadnja pa večjega (17,1 oziroma 18,4 palca). Najprej smo izmerili trajanje delovanja na način, kot počnemo pri nenehnih preizkusih, torej z modulom Productivity, pri 100 % osvetljenosti zaslona. Nato smo preizkus ponovili pri osvetlitvi, nastavljeni na 10 %. (Omenimo, da že po prvem vtisu razmerje med 10 % in 100 % osvetlitvijo ni enako pri vseh prenosnikih.) Postopek smo ponovili še z drugima moduloma, Reader in DVD. Pri zadnjem preizkusu smo poleg predvajanja filma s plošče DVD-ROM dodatno namestili program DaemonTools, ki lahko slike ISO nosilcev CD-ROM ali DVD-ROM priklopi kot navidezne enote DVD. Ploščo smo posneli v datoteko ISO in MobileMark je film predvajal z navidezne plošče DVD-ROM. To pomeni, da se je namesto optične enote neprenehoma vrtel disk računalnika.

Rekorder je vsekakor EliteBook 6930p, ki je dosegel dobrih sedem ur delovanja z navidez skromnim akumulatorjem zmogljivosti samo 5500 mAh. Omenimo, da ima ta prenosnik še dodatni akumulator, ki ga priključimo na hrbtno stran notesa. Z obema akumulatorjema se čas delovanja približa 24 uram, česar sicer zaradi zamudnosti preizkusa nismo izmerili. Ugotovili smo, da se pri treh prenosnikih trajanje delovanja, izmerjeno z moduloma Productivity in Reader, le malo razlikuje. Znatnejša razlika je (v korist Readerja) le pri HPjevem prenosniku. Zanimivo, pri ThinkPadu T400 je čas, dobljen z Readerjem pri 100 % osvetljenosti, celo krajši (pri 10 % osvetlitvi pa znatno daljši). Po pričakovanjih je čas trajanja pri predvajanju filmov DVD najkrajši in spet je razlika med moduloma Productivity ter DVD največja pri EliteBooku. Presenetljivo, način predvajanja (s plošče DVD ali iz navideznega pogona DaemonTools, torej z diska) ni pomemben. V prvem primeru porabljamo energijo za vrtenje plošče, v drugem za vrtenje diska, v obeh pa seveda še za osvetljevanje zaslona. Očitno so v podjetju HP inženirji odlično opravili svoje delo in še enkrat dokazali, da za dolgo delovanje akumulatorja ni pomemben samo zmogljiv akumulator, temveč tudi optimizirano delovanje vseh delov prenosnika.

Podaljšanje časa delovanja pri slabši osvetlitvi se med prenosniki pomembno razlikuje. Z modulom Productivity je pri T400 več kot 2 uri ali skoraj 50 %, pri Asusovem W90 pa le nekaj minut. Razlika je največja pri modulu Reader, ko T400 "bere" datoteko pdf, saj je čas trajanja kar dvakrat daljši (za dobre 3 ure in pol). Glede na velikost zaslona pri W90 (18,4 palca) bi pričakovali, da bo podaljšanje večje, a očitno že slaba osvetlitev "pokuri" veliko energije, da dveh diskov ne omenjamo.

Pri modulu Productivity smo naredili dva preizkusa, prvič smo merili z vklopljeno in drugič z izklopljeno brezžično omrežno kartico. Zanimivo, trajanje delovanja je bilo pri izklopljeni omrežni kartici celo za malenkost, a nepomembno krajše. Da bi preverili, koliko k dolžini trajanja prinesejo pretirane prekinitve v izvajanju MobileMarka, smo pri HPjevem prenosniku v izvajalni skripti izbrisali ukaze za te prekinitve. Čas delovanja se je s 7 ur in 4 minut skrajšal na 6 ur in 15 minut, torej za 11,5 % ali dobro desetino. Povečanje torej ni tolikšno, da bi lahko obtožili izdelovalce MobileMarka za napihnjene rezultate. Ko v oglasih preberemo trditve o nerealno dolgih časih delovanja, so zanje krivi izdelovalci prenosnikov, ki namesto MobileMarka uporabljajo druge, za dobrobit računalniške industrije manj zaupanja vredne načine merjenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji