Objavljeno: 10.10.2007 17:53 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007 | Teme: nenehni testi

Kodak

Kodak EasyShare C743

Megapike 7

Zum 3x (37-111 mm)

LCD 6,1 cm

2xAA

Kartica SD

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, Meditrade, www.meditrade.si.

Cena: 185 EUR

Za: Optično iskalo, cena.

Proti: Ročne nastavitve, hitrost, digitalni šum.

Kodak C743 je povprečno majhen fotoaparat, ki za oblikovanje menda ne bo dobil nobene nagrade. Ohišje je sicer plastično, a dovolj skrbno narejeno in ne daje vtisa cenenosti. Pri fotoaparatih, ki sodijo v nižji cenovni razred, nas vedno znova razveseli, ko naletimo na model z optičnim iskalom. Ločljivost je sicer za megapiko ali dve večja kakor pri nekaterih najcenejših modelih, a so razlike med njimi v resničnem življenju, ko fotografije odtisnemo na papir, majhne.

Fotoaparat je namenjen manj zahtevnim uporabnikom in njim so prilagojene nastavitve. Od ročnih imamo na voljo le osnovne, pri samodejnih pa so bili Kodakovi inženirji radodarnejši in našteli smo enajst tematskih. Največja občutljivost tipala je ISO 400 (oziroma ISO 800 pri najmanjši možni ločljivosti), pa še to je pravzaprav preveč, kajti digitalni šum je pri tej občutljivosti že kar dobro viden, tudi pri ne največjih povečavah.

A še bolj kakor šum nas je motila počasnost. Pri največji ločljivosti si fotoaparat po vsakem posnetku vzame skoraj dve sekundi za shranjevanje na pomnilniško kartico. Uporabimo sicer lahko tudi hitro zaporedno slikanje, pri katerem v poldrugi sekundi naredimo 3 posnetke, a moramo potem počakati, da jih vse shrani na pomnilniško kartico. Tudi odzivnost bi lahko bila precej boljša.

Barve so, kot se za Kodak spodobi, dobre, le svetlomer je tu in tam kakšen posnetek nekoliko preveč osvetlil. Na srečo je pogostost takšnih napak ostala znotraj poprečja za (naj)cenejši razred fotoaparatov. Bliskavica je svojo nalogo v večini primerov opravila dovolj dobro, pri bližinski fotografiji pa se je fotoaparat izkazal malce slabše od povprečja. Tudi v vlogi videokamere je zgolj povprečen.

Nekoliko bolje od povprečja v nižjem cenovnem razredu se izkaže takrat, ko ga na tiskalnik priključimo neposredno in za obdelavo fotografij ne uporabljamo računalnika, saj omogoča preprosto in dovolj učinkovito obdelavo posnetkov. Vse skupaj še nekoliko poenostavi priklopna postaja EasyShare, ki pa jo moramo dokupiti.

C743 je za rabo preprost fotoaparat, s katerim lahko brez truda naredimo čisto spodobne posnetke za domači fotoalbum, vendar je na tržišču v tem cenovnem razredu precejšnja gneča in marsikateri od vstopnih modelov se je na našem preizkusu nekoliko bolje izkazal. Na odločitev o morebitnem nakupu lahko precej vpliva tudi morebitna ugodna cenovna ponudba, ki utegne pri varčnih kupcih tehtnico nagniti na Kodakovo stran.

Kodak EasyShare V803

Megapike 8

Zum 3x (36-1 08 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, Meditrade, www.meditrade.si.

Cena: 200 EUR

Za: Cena, tematske avtomatike.

Proti: Nima optičnega iskala, hitrost, digitalni šum pri višjih občutljivostih.

Kodak V803 sodi v razred elegantnih žepnih modelov, čeprav je v primerjavi z nekaterimi drugimi tovrstnimi modeli oblikovan precej nedomiselno. Kar pa nikakor ne velja za njegove barve, saj lahko, vsaj v bolje založenih tujih trgovinah, izbiramo med kar osmimi barvami ohišja.

Njegove fotografske lastnosti so precej bolj vsakdanje. Ločljivost je sicer spodobno visoka, še posebno, če upoštevamo ceno, drugače pa ne odstopa od povprečja. Zaslon LCD je povprečno velik, pri močni svetlobi povprečno dobro viden in s srednje veliko ločljivostjo. Tipke za upravljanje so nekoliko nenavadno razporejene, a se jih hitro privadimo.

Na voljo so le osnovne ročne nastavitve, zato pa so si Kodakovi inženirji dali duška pri tematskih avtomatikah. Našteli smo jih kar 21, med katerimi najdemo nekaj posebnežev, na primer takšno za sledenje hitrim motivom (o čemer si lahko nekaj več preberete v prvem delu Digitalnih fotoaparatov).

Proti tresočim fotografovim rokam se fotoaparat bori s povečanjem občutljivosti (do ISO 1600).

V803 ne sodi med hitrejše in najbolj odzivne v svojem razredu, a so razlike majhne in bo večina manj zahtevnih uporabnikov z njim povsem zadovoljna. Svetlomer je svoje delo v večini primerov dobro opravil, ostrenje pa je bilo v slabših svetlobnih pogojih nekoliko počasnejše. Optične lastnosti objektiva so spodobne in v tem cenovnem razredu celo nekoliko nadpovprečne. Barve so dobre in od pomanjkljivosti velja omeniti le nekoliko bolj izražen digitalni šum pri večjih občutljivostih tipala, ki pa je moteč le pri največjih povečavah, s katerimi se večina uporabnikov tovrstnih fotoaparatov nikoli ne ukvarja.

Bliskavica bi morda bila lahko malce močnejša, pri bližinski fotografiji pa se motivu lahko približamo na 6 cm, kar je nekoliko bolje od povprečja. Tudi kot videokamera se izkaže solidno, zlasti zato, ker video snema v zapisu MPEG-4. Za povrhu pa lahko med snemanjem uporabimo tudi optični zum in digitalni umirjevalnik slike. Žal je sama kakovost videa zgolj povprečna.

EasyShare V803 bo zlasti všeč vsem tistim manj zahtevnim uporabnikom, ki jim ni vseeno, kakšne barve fotoaparat uporabljajo, marsikoga pa bo nedvomno premamila tudi glede na zmogljivosti precej ugodna cena. Če vam kakovost posnetkov pomeni več od oblike fotoaparata, pa se je verjetno bolje ozreti za katerim od fotografsko zmogljivejših modelov, pa čeprav boste morda zanj morali odšteti kakšen evro več.

Kodak EasyShare V1003

Megapike 10

Zum 3x (36-108 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, Meditrade, www.meditrade.si.

Cena: 260 EUR

Za: Tematske avtomatike.

Proti: Nima optičnega iskala, hitrost, digitalni šum pri večjih občutljivostih.

Večanje ločljivosti je pri majhnih fotoaparatih (oziroma tipalih) bolj ali manj nesmiselno (v najslabšem primeru celo škodljivo), a če nam ne verjamete in se vam zdi, da je deset megapik bolje od osmih, si lahko za približno 60 evrov več omislite EasyShare V1008. Poleg tega lahko izbirate celo med devetimi barvnimi odtenki ohišja. Bleščeče bel bo verjetno zelo všeč lastnikom iPodov, saj je videti, kot bi ga naredili pri Applu, drugi pa se bodo morda raje odločili za zlate sanje, vesoljsko modro, skrivnostno vijolično, polnočno črno, kavno rjavo, skrilasto sivo ... Večini bralcev te revije se to verjetno zdi precej odveč, a upoštevati je treba, da so med uporabniki (in seveda predvsem uporabnicami) fotoaparatov tudi takšni, ki se jim barva ohišja ne zdi nič manj pomembna od kakovosti barv na fotografijah.

Glede na to, da sta po drugih tehničnih lastnostih modela V803 in V1003 enaka, se kar samo od sebe zastavlja vprašanje, ali sta 2 megapiki vredni 60 evrov? Odgovor je precej odvisen od tega, koliko si lahko privoščite, na splošno pa lahko rečemo, da velika večina uporabnikov tovrstnih fotoaparatov razlike ne bo nikoli opazila. Pri fotografijah, velikih 18 x 13 cm (pa tudi nekoliko večjih), razlika sploh ni opazna. Šele pri velikosti A4 in dovolj kakovostnem odtisu boste morda opazili, da je pri deset megapikah slika malce ostrejša. Pa še to le v idealnih pogojih in pri posnetkih, narejenih z majhno občutljivostjo tipala. V1003 se namreč pri večjih občutljivostih izkaže še malce slabše kakor V803. Bolj kot prednosti utegnemo opaziti slabosti večje ločljivosti, zlasti večje datoteke, ki vplivajo na nekoliko počasnejše delovanje in slabši izkoristek pomnilniške kartice.

Omenimo še, da se, tako kot drugi Kodakovi fotoaparati, tudi V1003 precej dobro izkaže pri naknadni obdelavi posnetkov, kar pa bodo izkoristili le tisti uporabniki, ki fotografij ne popravljajo z računalnikom. Z vgrajeno tehnologijo Perfect Touch lahko na primer nekoliko izboljšamo kontrast posnetkov in zmanjšamo prevelike razlike v osvetljenosti.

Za V1003 še nekoliko bolj kot za V803 velja ugotovitev, da je namenjen predvsem uporabnikom, ki fotoaparat izbirajo na osnovi oblike in barve, glede zmogljivosti in kakovosti pa niso tako zelo natančni. Z njim sicer lahko naredimo čisto spodobne posnetke, a za enako ceno lahko dobimo tudi fotoaparate, ki sicer nimajo 10 megapik, so pa fotografsko zmogljivejši in bo z njimi odstotek uspelih posnetkov večji.

Kodak EasyShare V705

Megapike 7

Zum 5x (23 + 39-117 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, Meditrade, www.meditrade.si.

Cena: 300 EUR

Za: Širokokotni objektiv.

Proti: Ročne nastavitve, nima optičnega iskala.

Že na prvi pogled je očitno, da je EasyShare V705 posebnež med digitalci. Ima namreč dva objektiva, s katerima so pri Kodaku rešili eno od večjih pomanjkljivosti malih digitalnih fotoaparatov, namreč skromen doseg objektiva v širokokotni legi. Ker je zum z ustreznim širokokotnim dosegom težko (beri: drago) narediti, so se Kodakovi inženirji domislili in v fotoaparat poleg navadnega objektiva s 3-kratnim zumom vgradili še širokokotni objektiv z goriščno razdaljo, ki ustreza klasičnim 23 mm. Med 23 in 39 mm je zaradi tega sicer "luknja", ki pa ni zelo moteča in se z njo predvsem z veseljem sprijaznimo. Pravzaprav jo lahko z digitalnim zumom tudi "zapolnimo", a ker to vpliva na kakovost posnetkov, je digitalni zum vseeno bolje izklopiti. Da bi objektivov ne bilo treba obračati, so v fotoaparat vgradili tudi dve tipali. Preklop med objektivoma je samodejen, saj fotoaparat sam vklopi širokokotnik, ko z gumbom za zumiranje poskušamo priti pod 39 mm.

Po drugih lastnostih je V705 precej značilen Kodak, z omejenim naborom ročnih nastavitev in pestro izbiro tematskih avtomatik. Med njimi je recimo panoramska, ki samodejno zlepi posnetke in če uporabimo 23 mm objektiv, zadostujejo za 180 stopinjsko panoramo le trije posnetki.

Na preizkusu se je fotoaparat solidno izkazal. Je dovolj odziven in hiter za udobno slikanje. Svetlomer je svoje delo v večini primerov dobro opravil, pa tudi z ostrenjem nismo imeli omembe vrednih težav. Barve so dobre in primerno zasičene, nekoliko bolj izrazit, kot bi si želeli, je le digitalni šum, ki začenja po malem motiti že pri ISO 200. Največja občutljivosti ISO 1000 je zato uporabna le kot izhod v sili. Pri 23 mm objektivu so nekoliko bolj izražene optične napake, a je to precej pričakovano in bolj ali manj nemoteče. Bliskavica bi morda lahko bila nekoliko zmogljivejša, pri bližinski fotografiji in snemanju videa pa se V705 odreže nekako v povprečju svojega cenovnega razreda.

V705 sodi med srednje drage fotoaparate in čeprav je marsikateri podobno drag model zmogljivejši, tako rekoč vse prekaša pri slikanju s širokokotnikom (izjema so fotoaparati, na katere lahko nataknemo širokokotno predlečo). Širokokotni objektiv je precej koristnejši, kot si predstavlja marsikateri manj izkušen fotograf ali začetnik, zato je V705 izjemno uporaben vsestranski fotoaparat. In zato je škoda, da nima optičnega iskala in naprednejših ročnih nastavitev, ki bi ga naredili še uporabnejšega in zanimivega tudi za zahtevnejše uporabnike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji