Objavljeno: 8.12.2005 00:37 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor November 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak Easyshare V550

Kodakov model V550 se po merah, zmogljivostih in uporabnosti uvršča v razred žepnih digitalnih fotoaparatov. V osnovi je to fotoaparat s tipalom CCD s 5 megapikami in trikratnim teleobjektivom. Ohišje je trdno, kovinsko. Tako je odporno za kak blažji padec. Slike se zapisujejo na kartice SD/MMC, a kot se je pokazalo med preizkušanjem, hitrost zapisovanja nanje ni ravno odlika tega modela. V nuji, ko moramo biti hitri, nam bolje služi 32 MB vgrajenega pomnilnika. Na zadnji strani je velik in dobro viden (170 stopinj) 6,3 cm velik LCD zaslon.

Glede na to, da je napravica razmeroma majhna in ozka (2,2 cm), se pri uporabi izkaže, da je konstruktorjem povzročalo veliko preglavic nameščanje gumbov. Sprožilec je nameščen skoraj na skrajni rob zgornje ploskve, tako da, vsaj na začetku, kazalec pogosto zaide bolj proti sredini in tam nevede izklopi (ali pa vklopi) bliskavico. Na zgornji ploskvi so tudi še štirje gumbi, ki določajo poglavitne načine delovanja: avtomatično, portret, scenska nastavitev in snemanje videa ter gumb za vklop in izklop aparata.

Za večjo (moško) roko je lahko nekoliko nerodno držati aparat, manjša (ženska) roka pa s tem ne bi smela imeti težav, saj je fotoaparat s svojimi 143 grami prav prijetno lahek. Menuji so pregledni in na njih hitro najdemo nastavitve, po njih pa se hitro premikamo s smernimi gumbi. Ti imajo v načinu zajemanja tudi izbirno vlogo, saj lahko s pritiskom tipke "dol" izbiramo med načinom makro oz. tele, pritisk tipke navzgor pa nam na LCD zaslonu prikaže dodatne informacije o zajemanju (histogram) ali pa z njim izključimo zaslon.

Aparat nam, poleg možnosti ročnega določanja ISO občutljivosti tipala, ravnotežja beline in kompenzacije osvetlitve, ne omogoča drugih ročnih nastavitev, je pa vgrajenih precej scenskih, ki so z gumbom na vrhu hitro dosegljive. Tako je na splošno delo z aparatom nezahtevno. Od vklopa pa do pripravljenosti si Kodak vzame približno dve sekundi, kar ni preveč. Za pomoč pri ostrenju v slabih svetlobnih razmerah so vgradili dodatno lučko. Slikovni procesor si pri ostrenju menda pomaga tudi s tem, da v slabih razmerah analizira vse vrstice tipala CCD in ne le vsakih 5 ali 7, kot je v navadi. Izkazalo se je, da je ostrenje večinoma res zelo natančno in hitro. Bliskavica deluje solidno, čeprav nanjo ne smemo resno računati pri predmetih, ki so oddaljeni več kot kakšne tri metre.

Na vrhunsko kakovost zajetih fotografij pri tolikšni miniaturizacije ne moremo računati. Slike so mehke, barve pa nekoliko preveč pastelne. Pri najkrajši goriščni razdalji so popačenja linij precej vidna, pri ozkem kotu zajema pa teh deformacij ne opazimo več. Video, ki ga lahko zajamemo z zvokom, je tekoč. Med samim snemanjem je mogoče uporabljati tudi zum, vendar se ga na zvočnem posnetku preveč sliši. Kodaku lahko očitamo tudi pretiravanje s stiskanjem video posnetka, saj to pomeni v praksi precej popačenj.

Kot smo že omenili, je ta fotoaparat primeren za nošnjo v žepu in nežne roke. Z enostavno rabo bo na svojo stran pridobil marsikoga.

Kodak Easyshare V550

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-108 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,6 m-neskončno (7cm-neskončno makro); čas od 1/1448 do 8 s; doseg bliskavice 2,6 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400, 800 (pri 1,8 milijona pik).

Cena: 87.900 tolarjev.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30; Meditrade, www.meditrade.si, (01) 585 46 00.

Za: Velik, dobro viden LCD, trdna izdelava.

Proti: Počasno zapisovanje na pomnilniško kartico, slabo dostopne tipke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji