Objavljeno: 26.10.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak Easyshare M531

Nekoč slavno ameriško podjetje na področju fotografije, Kodak, je danes vsaj pri nas znano le še po kompaktnih žepnih aparatih, katerih največji plus je nizka cena. To velja tudi za novi model Easyshare M531. Gre za naslednika pred nedavnim preizkušenega modela M530, kjer smo morali z lupo pregledati tehnične podatke, da smo sploh našli kakšno razliko.

Ta je le novo tipalo, ki pa ni nič kaj boljše od prejšnjega. V praksi so samo dvignili število svetlobnih pik s prejšnjih 12 milijonov na 14 - že prva številka je prevelika za ciljne uporabnike teh aparatov. Pri tem je ostala občutljivost enaka, ISO 1000. Šuma je kar nekaj, a primerljivo z drugimi aparati tega cenovnega razreda.

Objektiv je enak kot prej, to pa ni ravno pohvalno. Široki kot se začne pri nič kaj širokih 36 mm, objektiv pa seže do razmeroma kratkih 108 mm. Za malenkost več denarja dobimo pri Olympusovem FE-4050 bistveno širši kot (27 mm) ob enaki goriščnici na tele področju. Ohišje tega Kodaka je majhno in lahko, a kljub vsemu dovolj dobro. Preizkusni model je bil odet v svetlečo srebrno barvo, na voljo pa je tudi v temno rdeči. Zadaj so poleg zaslona štiri razmeroma ozke tipke, desno od njih pa še štiri - smerna tipka (ter tipka za potrditev), dve tipki za nadzor zuma ter tipka "Share". Gre za možnost, ki jo pozna večina aparatov tega izdelovalca, v praksi pa gre za to, da se aparat zna sam povezati na nekaj priljubljenih spletišč (YouTube, Facebook, Flickr ...). V resnici to deluje le v navezi s priloženim programom, kadar imamo aparat priključen na računalnik.

Kakovost posnetkov ni nič posebnega, obenem pa nismo ničesar resnega pogrešali. Kot pri modelu M530 smo opazili nekaj več stiskanja pri zapisu JPEG. Video zajema pri klasični ločljivosti 640 × 480 pik, pri tridesetih slikah na sekundo, pri tem pa uporablja kodek MJPG. Velikost ene minute posnetka je približno 80 MB. Pri fotografiranju smo opazili razmeroma slabotno bliskavico, po podatkih izdelovalca seže do 3,5 metra pri uporabi širokega kota.

Kodakovega Easyshare M531 žal težko priporočimo. Deluje kot poceni aparat izpred kakega leta ali dveh, ki so mu v upanju na izboljšanje tržnih rezultatov povišali število svetlobnih pik. Res je zelo poceni in tudi majhen ter lahek, a za malenkost več denarja dobimo od konkurence (Sony, Olympus) bistveno boljše aparate.

Kodak Easyshare M531

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-108 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,6; ostrenje 0,5 m-neskončno (5 cm makro); domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno (100-1000) ali ročno.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 3.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 99 EUR.

Za: Cena, velikost in teža.

Proti: Preozek široki kot, slaba bliskavica, preveliko stiskanje posnetkov, premalo razlike glede na predhodnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji