Objavljeno: 8.12.2005 00:37 | Avtor: Arnold Marko | Monitor November 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak Easyshare LS755

Kodakov Easyshare LS755 ima kovinsko in zato nekoliko "drseče" ohišje. Za boljši prijem naj bi rabila še dodatno nameščena kovinska plošča, a k temu prispeva bore malo, tako da oprijem ni najboljša lastnost tega aparata. Nekoliko moteča so tudi vratca litijevega akumulatorja, ki se odprejo že ob malo močnejšem dotiku. Na hrbtni strani ohišja je bolj malo prostora za držanje, predvsem pa ga ni za palec, da bi lahko z njim upravljali. Večino prostora zasede zaslon. LS755 ima kar 63 mm barvni LCD, ki je odlične kakovosti, z zelo ostro sliko in dobrimi barvami, tudi pri močni svetlobi pa je slika še vedno dobro vidna. Tu sta še tipki za zumiranje, tipka za pregledovanje posnetkov in upravljalni del, ki ga sestavlja smerna tipka. Prek nje imamo dostop tudi do bliskavice, makra, kompenzacije osvetlitve in še ene funkcije, ki jo določimo sami. Tipka je čudne pravokotne oblike, ker pa je le malo izbočena, jo je zelo težko pritisniti. Menuji so prozorni, tako da takrat, ko jih uporabljamo, še vedno vidimo izrez. V samodejnem načinu ponujajo bore malo možnosti.

Način delovanja preklapljamo na zgornjem delu ohišja ob strani, kjer več lučk kaže, ali smo trenutno v samodejnem načinu delovanja ali uporabljamo katero izmed 15 scenskih nastavitev (med njimi najdemo, recimo, tudi izbiro za slikanje tv zaslona ali slikanje ob sveči). Na voljo je tudi uporabniški način, pri katerem lahko na menujih nastavljamo nekatere dodatne nastavitve, kot sta temperatura beline ali občutljivost. Polnega ročnega načina delovanja ali polavtomatike aparat ne pozna. Med načini najdemo še možnost snemanja videa in hitrega ogleda posnetega.

Pri slikanju je moč opaziti, da je avtomatika nagnjena k preosvetljevanju fotografij. To sili k rabi kompenzacije osvetlitve in s tem zapleta rabo aparata. Bliskavica ima precej omejen domet (2,5 m), postavitev pa je taka, da zna biti njena svetloba kar preveč agresivna. Sicer tipalo razreda pet milijonov svetlobnih elementov svoje delo opravi zelo solidno: slike so precej dobro zajete, barve so lepe, napak pa je malo. Seveda če delamo pri normalni svetlobi, v slabši pa mu tudi zaradi slabše svetlobne jakosti objektiva v tele položaju (4,7, pri širokem kotu pa 2,8) in le majhne največje občutljivosti zajemanja (ISO 200) hitro poide sapa. Podroben ogled razkrije tudi to, da so slike nekoliko preveč zmehčane - to bo ljubiteljskim uporabnikom verjetno všeč, zna pa povzročati težave pri velikih povečavah in pri ekstremnejšem obrezovanju.

Kodak Easyshare LS755

Razred: žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-108 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,7; ostrenje 0,7 m-neskončno (makro 5 cm); čas od 1/2000 do 8 s; doseg bliskavice do 2,5 m; razpon ISO samodejno, 64, 100, 200.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30; Meditrade, www.meditrade.si, (01) 585 46 00.

Cena: 97.900 tolarjev.

Za: Enostavna raba, dokaj kakovostna fotografija.

Proti: Slaba ergonomija, slaba smerna tipka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji