Objavljeno: 10.3.2005 11:51 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak Easyshare CX6230

Kodak s svojimi fotoaparati, če izvzamemo nekaj izjem, namenjenih najzahtevnejšim uporabnikom, meri predvsem na manj zahtevne kupce, ki si pri fotografiranju ne želijo obilice ročnega nastavljanja, temveč imajo raje fotoaparat, ki za večino nastavitev poskrbi sam. Eden takih fotoaparatov tega podjetja je model Easyshare CX6230. Gre za fotoaparat z dvomilijonskim tipalom. Ločljivost fotografij je tako največ 1632 × 1232 pik, kar je nekoliko nestandardna ločljivost, s katero pa pridobimo nekaj malega manevrskega prostora, ko jo pri nadaljnji obdelavi z računalnikom zmanjšamo ali obrežemo na običajnejših 1600 × 1200 pik. Objektiv fotoaparata ponuja trikratno optično povečavo, ki ustreza razponu od 36 do 108 milimetrov v klasični 35-milimetrski fotografiji. Fotoaparat zmore izostriti sliko predmeta, ki je oddaljen najmanj pol metra, kar je nekoliko slabo, saj bi si marsikdo želel makro način, pri katerem bi se lahko predmetu bolj približal. Svetlobna jakost objektiva je za ta razred povprečna, 2,8 pri širokem kotu, ob uporabi največje povečave pa upade na 4,7. Fotografije shranjujemo na kartice SD/MMC, za prvo silo pa je v fotoaparat vgrajen 16-megabajtni pomnilnik.

Novi Kodak se lahko pohvali z dokaj kompaktnim ohišjem, ki med delom dobro sede v roko. Za to poskrbi izboklina na sprednji strani ohišja. Glede na dokaj majhne zunanje mere fotoaparata gre za model, ki ga lahko spravimo tudi v malo večji žep, ne samo v torbico. Menuji so sicer pregledni, a ponujajo le malo zmožnosti, tako da poseg vanje pogosto sploh ni potreben, saj vse prepustimo fotoaparatu. Na menujih lahko sicer nastavljamo ločljivost posnetkov (tri različne) in stopnjo stiskanja JPEG, pri kateri lahko izberemo tri kakovostne stopnje. Nastavljati je mogoče tudi popravljanje osvetlitve, in sicer v korakih po 0,5 EV do največ +/- 2 EV. Vse nastavitve potekajo na dokaj majhnem, 1,5-palčnem zaslonu LCD.

Kakovost fotografij je povprečna, a za ta cenovni razred povsem zadovoljiva. Barve so v običajnejših svetlobnih razmerah dobre, težave pa nastanejo pri neobičajnejši osvetlitvi, saj fotoaparat ne omogoča nastavljanja temperature bele barve. Pri tem smo torej omejeni na avtomatiko, a ta svoje delo opravlja zadovoljivo, ne pa tudi dobro. Na kontrastnih prehodih med slikami smo opazili nekaj šuma. Ostrenje na manjših razdaljah fotoaparatu povzroča nekaj težav, pri čemer pride odsotnost pravega makro načina zelo do izraza.

Kodak CX6230 je povsem spodoben fotoaparat za uporabnike, ki pri teh izdelkih uporabljajo le sprožilec, ne zanima pa jih obilica morebitnih nastavitev, ki jih fotoaparat ponuja. Kakovost fotografij je sicer zadovoljiva, malo zahtevnejši pa se bodo morali vendarle ozreti po zmogljivejših izdelkih.

Kodak Easyshare CX6230

Razred: Nižji (omejen ročni nadzor, nižja zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 2,00 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-108 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,7; ostrenje 50 cm-neskončno (50 cm makro); čas od 1/1700 do 1/2 s; doseg bliskavice do 2,4 m; razpon ISO: samodejna.

Cena: 49.000 tolarjev.

Prodaja: Meditrade, www.meditrade.si, (01) 589 46 00.

Za: Ugodna cena, preprost nadzor.

Proti: Nenatančna samodejna belina, povprečna kakovost fotografije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji