Objavljeno: 8.12.2005 00:37 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor November 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak EasyShare C340

Vsak nov digitalni fotoaparat, ki se dandanes znajde na trgu, je povečini vsaj povprečen, če že ne dober izdelek. Toda Kodakovemu modelu EasyShare C340 bi za današnje razmere težko pripisali tako oceno, saj za svojo ceno ponudi premalo.

Novinec ima svetlobno tipalo s 5 MP in optiko, ki zmore 3× povečavo. Poleg mirujočih posnetkov zna zajemati tudi video posnetke, katerih najvišja ločljivost je 640 × 480 pik, a pri vsega 13 slikah/s. Povsem ročnih nastavitev ni, je pa zato na voljo nekaj več kot deset scenskih nastavitev. Ročno lahko vplivamo na nastavitev ISO in izbiramo med 4 prednastavljenimi temperaturami bele barve, možno pa je še kompenziranje osvetlitve v korakih po 1/2 EV. Vgrajenih je 16 MB pomnilnika, ki ga lahko razširimo s poljubno veliko kartico SD. Aparat je združljiv tudi s Kodakovo rešitvijo Printer Dock, ki omogoča neposredno tiskanje fotografij na poseben Kodakov foto tiskalnik. Priloženi sta mu še dve klasični alkalni bateriji AA, a ju bodo aktivnejši fotografi hitro izpraznili in nato nadomestili z ustreznimi akumulatorji Ni-MH.

Tisto, kar vleče aparat pod povprečje, pa je njegova praktična uporabnost. Ohišje je izdelano iz manj kakovostne plastike, oblika in tudi postavitev gumbov sta nepraktični. Zaslon LCD je za današnje razmere premajhen in zelo nizke ločljivosti, za povrh pa je tudi počasen in v temi skorajda neuporaben. Delovanje aparata je počasno, saj samo za vklop potrebuje več kot 3 sekunde. Tudi proces ostrenja ni prav nič hiter, lahko pa pohvalimo to, da fotoaparat, glede na dolžino osvetlitvenega časa, prikaže morebitno nevarnost, da bo posnetek premaknjen oz. zamazan.

Glede na napisano, od kakovosti fotografije nismo veliko pričakovali. No, aparat se tu vsaj delno odkupi s solidnimi posnetki, za katere je značilna predvsem barvna živost. Podrobnosti resda niso najbolje vidne, a bržkone je kriva večja stopnja stiskanja posnetkov.

Kodak EasyShare C340

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Tehnične lastnosti: Objektiv 34-102 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-4,6; ostrenje 0,6 m-neskončno (10 cm-neskončno  makro); čas od 1/1400 do 4 s; doseg bliskavice do 3,6 m; razpon ISO: samodejno, 80, 100, 200, 400.

Cena: 49.990 tolarjev.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30; Meditrade, www.meditrade.si, (01) 585 46 00.

Za: Preprosta raba, doseg bliskavice.

Proti: Slab zaslon LCD, slaba ergonomija, počasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji