Objavljeno: 1.11.2005 13:37 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2005 | Teme: backup

Ko v omrežju zmanjka prostora

Neposredno v omrežje priključene pomnilniške naprave (Network Attached Storage - NAS) so v večjih omrežjih zaradi razmeroma nizke cene in preprostega vzdrževanja priljubljen način povečanja diskovnega prostora, ki je na voljo uporabnikom. V zadnjem času pa so na voljo tudi rešitve za ljudi s plitkejšimi žepi.

Western Digital je eden najbolj priznanih izdelovalcev diskov in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo ob svojih zunanjih diskih na vmesniku USB in firewire predstavil tudi različice, ki jih priključimo neposredno v omrežje. Diski NetCenter so na voljo z zmogljivostjo od 160 do 320 GB, mi pa smo preizkusili srednjo, 250 GB zmogljivo različico.

Disk v simpatično oblikovanem zunanjem ohišju ima poleg omrežnega vmesnika še dva USB priključka. Nanju lahko priključimo dodatne diske USB in tako povečamo zmogljivost, omogoča pa tudi priklop USB tiskalnika, saj je v NetCenter vgrajen tiskalniški strežnik. Namestitev je zelo preprosta. NetCenter priključimo v omrežje, IP številko mu po privzetih nastavitvah dodeli strežnik DHCP, v računalniku, s katerega želimo imeti dostop do diska, pa zaženemo program EasyLink Utility. Ta poišče vse WDjeve diske, priključene v omrežje, in se naseli v opravilno vrstico. Ob kliku ikone se zažene spletni brskalnik z nastavitvenim vmesnikom za izbrani disk. Programska oprema omogoča tudi izdelavo varnostne kopije podatkov na krajevnem disku na NetCenter.

TeraStation nastavljamo kar prek spletnega brskalnika.

V njem lahko nastavimo omrežne lastnosti (statično IP številko), disk razdelimo na razdelke, določimo, komu in kako so posamezni razdelki dostopni, in jih morebiti zaklenemo z geslom. Če na napravo priključimo USB zunanji disk, je ta, če so na njem že od prej razdelki FAT32, takoj dostopen za branje in pisanje, če pa je na njem razdelek NTFS, lahko z njih le beremo, pri tem pa ne moremo spreminjati omejitev dostopa do posameznih razdelkov in map. Vse lastnosti dodatno priključenih USB diskov lahko nastavljamo šele, če jih formatiramo z EasyLinkom, seveda pa v tem primeru izgubimo podatke, ki so shranjeni na njih. Ob priklopu tiskalnika (uporabili smo Canon Pixma iP3000) je bil ta na voljo takoj vsem uporabnikom v omrežju, s tiskanjem pa nismo imeli nobenih težav.

Buffalo TeraStation je namenjen zahtevnejšim kupcem kakor WDjev disk, o čemer priča že zunanjost naprave, saj je ohišje TeraStationa precej večje in težje. V preizkušeni različici so v napravo vgrajeni štirje diski s po 250 GB, na voljo pa sta tudi šibkejša (4 × 150 GB) in zmogljivejša (4 × 400 GB) različica.

TeraStation nam omogoča, da štiri diske v ohišju uporabimo kot štiri ločene diske, kot 1 TB veliko diskovno polje RAID 1, kot dve ločeni diskovni polji RAID 0 s po 250 GB zmogljivosti, večini pa se bo verjetno zdela najzanimivejša možnost povezave vseh štirih diskov v diskovno polje RAID 5 z zmogljivostjo 750 GB. Za obdelavo podatkov skrbi 266-megaherčni Motorolin procesor PowerPC, ki ima na voljo kar 512 MB pomnilnika. Štirje USB 2.0 vmesniki omogočajo priklop dodatnih diskov ali tiskalnikov, ki so nato na voljo vsem uporabnikom v omrežju. Omeniti velja, da je omrežni vmesnik gigabiten.

Pri namestitvi smo imeli nekaj težav, saj namestitveni program najprej ni našel naprave v omrežju. Po nekajkratnih vnovičnih zagonih je namestitveni program končno postal poslušen in delo z Buffalom je nato potekalo brez težav. Nastavitveni program, do katerega imamo dostop prek spletnega brskalnika, omogoča omejevanje dostopa posameznim uporabnikom ali skupinam, ne omogoča pa omejevanja prostora, ki ga uporabnik lahko zapolni. Nastavimo lahko delovanje vsakega pogona posebej, za vsakega pa lahko omogočimo tudi dostop prek FTPja, saj je v TeraStation vgrajen FTP strežnik. Deljenje tiskalnikov in USB diskov, ki jih priključimo neposredno v omrežje, je potekalo brez zapletov, težave so povzročali le USB diski z razdelki NTFS, ki jih naprava ne podpira. Orodje EasyBackup omogoča izdelavo varnostne kopije podatkov na krajevnem disku v TeraStation, osveževanje varnostne kopije in hitro restavriranje podatkov v primeru izgube.

Tako Western Digital kot Buffalo sta predstavila zanimivi rešitvi NAS za manjša podjetja in zahtevne domače uporabnike. Z WDjevim NetCentrom se bodo zadovoljili predvsem manj zahtevni, medtem ko bo TeraStation uspešno tekmoval tudi z zmogljivejšimi sistemi NAS, ki navadno omogočajo nekaj dodatnih zmožnosti pri delu z diski in uporabniki, a so zato tudi precej dražji.

Western Digital NetCenter 250 GB

Kaj: Omrežni disk NAS.

Izdeluje: Western Digital, www.wdc.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Cena: 69.360 tolarjev.

Za: Preprosta namestitev, vgrajen tiskalniški strežnik.

Proti: Nerodno delo z dodatnimi diski USB.

Buffalo TeraStation 1 TB

Kaj: Omrežni disk NAS.

Izdeluje: Buffalo, www.buffalo-technology.com.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si, (01) 530 08 00.

Cena: 239.565 tolarjev.

Za: Zmogljivost, možnost izgradnje diskovnih polj, preprosto nastavljanje, vgrajen tiskalniški strežnik.

Proti: Ne podpira razdelkov NTFS na dodatnih diskih USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji