Objavljeno: 11.6.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2013 | Teme: pametni telefon

Ko telefon postane pameten

Nakup pametnega telefona ni mačji kašelj. Gre za kos tehnologije, ki bo vedno z nami. Zvest spremljevalec, ki nam bo pomagal pri delu, komuniciranju, povezovanju z drugimi, sledil našim uspehom, ovekovečal zanimive dogodke in nas zabaval, ko bomo potrebni oddiha.

Izbiranje pametnega telefona je na prvi pogled podobno kupovanju tablice. Obe mobilni napravi imata povečini skupne korenine. Po želji izberemo telefon z istim operacijskim sistemom, nato pa na njem uporabljamo iste ali enake, v primeru tablicam prilagojenih različic, programe. Na žalost (ali na srečo) je navadno izbira bolj ali manj prepuščena mobilnim operaterjem. Kot smo povedali že v uvodnem članku, je subvencioniran nakup merilo številka ena. Dobra lastnost take pomoči je dostopnejši aparat, njegova izbira pa je zaradi nje omejena. Namesto da bi gledali, kaj nam bo telefon ponudil, se odločimo na podlagi višine znižanja njegove cene. Vedno več ljudi se zaveda ozkosti takšnega razmišljanja, zato se veča število nakupov brez posredovanja operaterjev. Na koncu ne zapravimo niti evra več, kvečjemu kakšnega prihranimo. Ozaveščeni uporabniki pozabijo razne »akcije« in si zastavijo naslednja vprašanja.

Ali potrebujem pametni telefon?

Raziskave so pokazale, da uporabniki pametnih telefonov precej več časa porabijo za brskanje po spletu, druženje z družabnimi omrežji in igranje iger kot za klicanje in pisanje sporočil SMS. Pametni telefoni, vsaj tisti z vrha ponudbe, so opremljeni z vrhunskimi procesorji, velikimi zasloni in imajo dostop do velikanske količine dodatnih aplikacij, ki predstavljajo zabavo brez dna. Če želimo telefon zgolj za komunikacijo, je pametna naprava bržčas nepotrebna. Prav tako ni najbolj smiseln nakup pametnega telefona za gledanje filmov ali izdatnejše spletno pohajkovanje. Za oboje so veliko primernejše tablice, ki se za nameček ponašajo še z boljšo avtonomijo baterije.

Pri odločitvi, ali dodati telefonu pamet ali raje kupiti tablico, pomagajo naslednja dejstva. Tisti, ki veliko tipka, jo bo bolje odnesel s tablico, saj so tipke večje, omislimo pa si lahko tudi pravo fizično tipkovnico zanje. Za pot bodo primernejši pametni telefoni, saj jih je laže prenašati, obenem bomo z njimi fotografirali, ne da bi bili videti smešni kot slovenski protikrizni ukrepi. Spletno brskanje na telefonu res ni udobno kot na tablici, a je zaradi 3G (ponekod 4G) povezave priročnejše, saj številne tablične naprave ne premorejo mobilne povezave.

Kateri operacijski sistem je pravšnji zame?

Med mobilnimi operacijskimi sistemi kraljujeta Applov iOS in Googlov Android, zato ne čudi, če večino prelitega črnila leti prav za njiju. Skupaj privabita kar devet desetin kupcev. Govorimo o pametnih telefonih, da se razumemo, kajti trg cenejših mobilnikov, ki se povečini uporabljajo zgolj za klicanje in sporočanje, je še vedno precej zajeten. Kljub prevladi dvojca se je pri izbiranju pametnega telefona treba ozreti vsaj še po okenskih in robidovih alternativah. Microsoft je z Windows Phone 8 storil velik korak v pravo smer, podjetje RIM pa se je preimenovalo v Blackberry in z deseto različico istoimenskega operacijskega sistema vstalo od mrtvih. Preden si začnemo ogledovati posamezne modele telefonov, si moramo izbrati moštvo, za katero bomo poslej navijali. Izbira operacijskega sistema je zelo pomembna, saj določi nabor aparatov, med katerimi bomo kolebali v prihodnje. Vzamemo si čas za premislek. Napačna odločitev nas lahko za nekaj let priklene na telefon, ki ga ne potrebujemo in si ga nikoli nismo želeli.

Najbolj razširjen mobilni operacijski sistem, tudi v Sloveniji, je Googlov Android. Telefone z njim izdeluje nešteto izdelovalcev, od neznanih Kitajcev do zvenečih imen, med katerimi velja omeniti podjetja Samsung, HTC, Sony, Asus in Motorola. Pri Androidu se vse vrti okoli izbire. Odločimo se lahko za kateregakoli operaterja, kupimo kakršenkoli telefon. Androidi so najrazličnejših velikosti, oblik, kakovosti, s tipkovnico ali brez. Tudi sam operacijski sistem je nadvse prilagodljiv. Predrugačimo ga lahko do neprepoznavnosti. Zanj je napisanih na tisoče dodatnih programov, od iger do resnejših aplikacij za poslovno rabo. Edina resnejša težava Googlovega operacijskega sistema je počasnost prejemanja posodobitev. Ko Google dobavi novo različico Androida, ponavadi traja precej časa, da jo (p)osvojijo tudi izdelovalci telefonov. Za nameček zadevo upočasnijo še lokalni mobilni ponudniki in rezultat je mučno čakanje novosti željnih uporabnikov. Na srečo z nekaj znanja telefonu dodamo korenski dostop in na napravo naložimo ROM s svežim operacijskim sistemom.

Pri Applu se izbira konča že v prvi rundi. Če izberemo operacijski sistem podjetja iz Cupertina, je odločanje za nami. Apple ima namreč zgolj en telefon. Dobra novica je, da iPhone sodi v sam vrh ponudbe pametnih telefonov. Naveza operacijskega sistema z osamljeno strojno opremo pomeni vrhunsko optimizacijo in sodelovanje. Končni rezultat je dovršen, če ne že kar popoln izdelek, ob katerem bomo neznansko uživali, če smo le pripravljeni sprejeti omejitve, ki jih prinaša s seboj. Teh je žal precej. Osamljeni telefon je šele začetek. Apple je nepredušno zaprl tudi operacijski sistem iOS. Uradna razlaga je želja po učinkovitem nadzoru vsakega njegovega kotička. Le tako naj bi uporabniki dobili enostaven in zmogljiv operacijski sistem. Applov iOS se ponaša z največjo izbiro tuje programske opreme. Pod njeno težo se šibi tržnica App Store. Za Applov operacijski sistem iOS se odločimo, če si želimo enostavnosti in takojšnjih posodobitev sistema, kjer mobilni ponudniki ne igrajo nobene vloge, saj jim jabolčniki ne pustijo do besede in zaplate razpečujejo sami.

Microsoft je v zadnjem obdobju najuspešnejši, če tekmece ocenjujemo zgolj po njihovi rasti. Uspešna združitev s finsko Nokio je botrovala odličnim aparatom in sposobni ter unikatni mobilni izkušnji. V Redmondu so najbliže (mobilnemu) svetemu gralu, združitvi računalnikov in pametnih telefonov, saj se razvijalci dan in noč trudijo, da bi poenotili uporabniški vmesnik treh njihovih operacijskih sistemov, namiznega Windows 8, tabličnega Windows RT in telefonskega Windows Phone 8. Nokia ni edini izdelovalec strojne opreme z Microsoftovim mobilnim sistemom. Okenskemu taboru sta se med drugim zavezala, sicer ne ekskluzivno, tudi tajvanski HTC in korejski Samsung. Telefoni Windows so odlična izbira za začetnike. Enako kot tržnici Blackberry World tudi prodajalni Windows Phone Store manjka izbire, s katero se bohotita Googlov Play in Applov App Store.

Nekdaj najbolj priljubljen izdelovalec pametnih telefonov (vsaj v Severni Ameriki) je zaspal na lovorikah. Ob prihodu iPhona in Androida se je prepozno prilagodil novim razmeram na trgu in preslišal zahteve kupcev, ki so zahtevali hitrejše brskanje po spletu in večjo izbiro dodatnih aplikacij. Napake iz preteklosti skušajo Kanadčani popraviti z deseto izdajo mobilnega sistema BlackBerry. Kanadski telefoni so še vedno za vse, ki jim največ pomenita elektronska pošta in varno delo na poti. Operacijski sistem je glavni adut svežih naprav BlackBerry. Sprva tuj pristop osvojimo že po nekaj minutah. Uporabniški vmesnik je odziven in privlačen, zato ga hitro vzljubimo. Telefon upravljamo z gestami, saj operacijski sistem ne pozna fizičnih niti programskih gumbov. Blackberry je kralj večopravilnosti, ima napredno tipkovnico in priljubljeno sporočilno storitev Blackberry Messenger. Žal mu obenem manjka aplikacij in strojne naprednosti, ki jo je povzročila zamuda operacijskega sistema.

Je telefon lahko prevelik?

Mobilni telefoni so se v zelo kratkem času od gromozanskih zidakov pretvorili v drobcene škatlice za vžigalice (in nazaj). Še nedolgo tega si bil največji frajer, če si kot školjko zaprt telefon z elegantnim gibom priklical v življenje in na občudovanje vseh navzočih napravo med pogovorom držal le s palcem in kazalcem. A časi se spreminjajo in telefoni so spet iz dneva v dan večji. Pri pametnem telefonu mer, manjših od štirih palcev, ne priporočamo. Štirje palci, kolikor jih ima zaslon zadnjega Applovega telefona iPhone, so pravšnja mera za enoročno upravljanje naprave, ki ima obenem dovolj zaslonske površine, da dostojno uživamo v aplikacijah in drugi vsebini. Na drugem koncu meje, ki se stalno povečuje, so križanci. Priljubljeni predstavnik »tako velikih telefonov, da so že skoraj tablice« je Samsungov Galaxy Note 2, ki se ponaša s pet in pol palca velikim zaslonom. Z napravo velikih mer je praktično nemogoče delati brez rabe obeh gornjih okončin, navduši pa z udobnim spletnim brskanjem, užitkarskim ogledom filma in učinkovito predstavitvijo fotografij. Uporabniki križancev (skoraj) ne potrebujejo tablice. Sodeč po razmerah na trgu ima »pravi« pametni telefon nekje med štiri in pol do pet palcev velik zaslon. Sem spadajo veliki trije, trenutno vodilni Androidi, Samsung Galaxy S4, HTC One in Sony Xperia Z. Našteti imajo odlične, velike zaslone, ki jih z malo truda obvladujemo zgolj z enim palcem. V vsakem primeru je velikost zaslona najteže ocenjevati od daleč. Telefon je treba imeti v rokah, da vidimo, ali ustreza našim meram in željam.

Kakšna je obvezna (strojna) oprema?

(Večine) uporabnikov pri telefonu ne zanima, kakšen procesor ima, koliko je pomnilnika ali katera tipala so v njem. Vedeti želijo le, kakšna je uporabniška izkušnja. Ker udobnost in izpolnjevanje uporabnikovih zahtev laže izpolni boljša strojna oprema, je pred nakupom kljub vsemu dobro vedeti, kaj je v drobovju. Tako se bo na primer štirijedrni procesor Snapdragon 600 bolje izkazal pri igrah ali  večopravilnosti kot dvojedrni siromak. Pomnilnika je pri dražjih modelih pametnih telefonov v zadnjem času 2 GB, krajevne shrambe pa največkrat 16 GB, ob tem da večina izdelovalcev poskrbi za možnost razširitve s pomnilniškimi karticami mikro SD. Če želeni telefon (npr. HTC One) ne omogoča razširitve, pa bi radi z njim kljub temu veliko fotografirali ali snemali, je dobro, da se že na začetku odločimo za dražji model istega telefona, ki prostor za shranjevanje podvoji.

Med pomembnejše podatke ob nakupu sodi tudi fotoaparat oziroma kamera. Telefon je vedno z nami, zato ni čudno, da je priljubljenost pametnejših naprav dobesedno pokopala trg cenejših kompaktnih fotoaparatov. Najbolj marketinško izpostavljen podatek je število megapikslov, ki jih je tipalo sposobno zajeti. Naj nas visoke številke ne zavedejo, tudi fotoaparat s 4 MP lahko dela dobre slike. Večjo vlogo ima velikost tipala in kakovost leče. Tako ima na primer telefon HTC One le 4 MP, a zajame trikrat več svetlobe od tekmecev, zato naredi boljše fotografije v slabših svetlobnih razmerah.

Pri strojni opremljenosti na splošno velja, da so najboljši telefoni tisti z operacijskim sistemom Android, malce zadaj je iPhone, naprave z Windows Phone 8 in Blackberry 10 pa že precej zaostajajo. Res pa je, da sta ta operacijska sistema napisana tako, da večjih strojnih mišic praviloma ne potrebujeta.

Kako dolgo naj zdrži baterija?

Precej pomemben vidik kakovosti telefona je avtonomija vgrajene baterije. Žal se izkaže, da smo šli v tem segmentu s pametnimi telefoni z dežja pod kap. Stalna povezanost, veliki zasloni in mnoštvo funkcij pač terjajo svoj davek, zato od pametnjakovičev ne smemo zahtevati preveč. Veseli smo, če telefon polnimo zgolj enkrat na dan. Zopet se izkaže Android, ki ponuja največjo izbiro, čeprav sam operacijski sistem ni najbolje optimiziran v tej smeri. Tudi pri bateriji velikost ni vse. Hitro se zgodi, da bo model z manj mAh zdržal dlje, saj je izdelovalec dodal v paket boljše varčevalne pripomočke. Precej dolgoživ je na primer Samsungov Galaxy Note II, ki ima 3100 mAh zmogljivo baterijo in način Power Save, ki izvaja doslednejše varčevalne ukrepe kakor trojka iz Bruslja. Uporabnikom, ki jim nikoli ne sme zmanjkati baterije, pa priporočamo nakup telefona z odstranljivim hrbtiščem in nabavo rezervnega vložka.

Bo ustregel moji posebni želji?

Konkurenca je na področju pametnih telefonov huda, zato si izdelovalci iz modela v model izmišljajo nove prijeme, da bi se oddaljili od množice. Od tega imamo seveda korist kupci, ki izbiramo med pisano množico najrazličnejših naprav. Applov telefon ima na primer najboljšo osebno pomočnico Siri, Nokia s kamero Windows Phone 8 PureView, HTC One, LG Optimus G Pro in Samsung Galaxy S4 pa IR žarek, ki telefon spremeni v spodobnega daljinskega upravitelja. Ob naštetem moramo vzeti pod drobnogled še preobleke operacijskega sistema Android, kjer Samsung na Googlov sistem prilepi največ programskih dodatkov, HTC najlepše, drugi pa jima pridno sledijo z lastnimi zamislimi. Težko je ločiti zrnje od plev. Priporočamo daljši razmislek, katera izmed dodatnih zmožnosti nam bo prišla res prav in katera bo odveč že nekaj dni po nakupu.

Kateri pametni telefon je najboljši?

Med pametnimi telefoni si bomo na kratko ogledali najboljše, ki so ta hip na trgu. Vse »krasi« precej zajetna cenovna postavka, zato o nakupu velja dobro premisliti. Še največ mozganja zahteva izbira Androida, ki ima trenutno v vrhu na razpolago tri enakovredne, a kljub temu precej različne telefone. Ker ne bo posebnih akcij zanje, vsaj ne takšnih, kjer bi na koncu res kaj prihranili, smo ob aparatih zapisali njihove polne cene, brez vezave. Opozoriti velja, da je pri Mobitelu zapisana najvišja cena v ponudbi, ki pa se malenkost zniža, če se za nakup odločimo prek spleta.

iPhone 5

Šesti iPhone, prvi z zaslonom, velikim štiri palce, predstavlja evolucijo. Čeprav so tekmeci podjetje iz Cupertina dobesedno prisilili v spremembe, so novosti skromnejše, kot smo pričakovali. Povišan zaslon prinese dodatno vrstico z ikonami in novo razmerje stranic, namesto 3 : 2 imamo zdaj filmskih 16 : 9. Delo s telefonom je še vedno dovolj udobno in zanj ne potrebujemo dveh rok. Prenovljeno ohišje iz aluminija potrjuje pregovorno kakovost izdelkov z Applovim logotipom. Eleganco omogočata tudi nov (manjši) standard Nano-SIM in predrugačen (manjši) vmesnik za polnjenje ter podatkovni prenos Lightning. Ker ga lahko obrnemo na katerokoli stran, mu priročnosti ne moremo oporekati, a pograjamo to, da nima podpore dosedanjim dodatkom, za uporabo katerih moramo dokupiti ustrezen pretvornik.

Hitrejši procesor (1,2 GHz) ima dve jedri in je plod Applove pameti. V navezi z 1 GB pomnilnika in novo različico operacijskega sistema iOS dela čudeže. Razlika je najopaznejša pri zahtevnejših programih in igrah. Prav tako odlični sta kameri, hrbtna z 8 in prednja z 1,2 MP. Slednja igra spodobno vlogo med pogovorom v aplikaciji FaceTime, prva pa se izkaže predvsem pri fotografiranju v temnejših razmerah.

Za konec moramo ugotoviti, da je iPhone po zmožnostih in strojni opremljenosti resda daleč za tekmeci, a je njihova prednost večinoma zgolj papirnata, saj se Applov telefon kljub temu izkaže za enega boljših telefonov, ki so ta hip na trgu. Ob izbiranju velja pripomniti, da so lastniki jabolčnega telefona najzadovoljnejši kupci med vsemi. To je podatek, ki da misliti.

iPhone 5

Prodaja: Simobil

Cena: 680 EUR

✓    Zmogljivost, teža, večji zaslon, kakovost izdelave.

✗    Novi vmesnik.

Nokia Lumia 920

Najboljši telefon z operacijskim sistemom Windows Phone 8 je s tehnološkega stališča pravi biser. Dvojedrni Snapdragon poganja telefon tako, kot Androida niti štirijedrniki ne morejo. Ima sicer zaslon z »manjšo« ločljivostjo 1280 × 768 pik, ki pa je hiter in z odličnimi, živimi barvami. Fotoaparat z osmimi milijoni pik zajema video v visoki ločljivosti, navigacijski sistem se s sateliti poveže hitro, na voljo pa so tudi druge tehnologije, med katerimi najdemo LTE in NFC.

Pogovori so Nokiino odlični, z lepim in čistim glasom. Vse skupaj je zapakirano v resda zelo veliko ohišje, ki pa zaradi zaobljenih robov lepo sede tudi v manjšo roko. Le težko je vse skupaj kar precej.

Omeniti velja še odlične Nokiine programe, ki malce omilijo pomanjkanje na tržnici Windows Phone Store. Nedvomno najbolj izstopajo trije iz družine HERE - City Lens (izboljšana resničnost s prikazom lokacije zanimivosti na živi sliki), zemljevidi Maps in navigacija Drive+ Beta.

Nokia Lumia 920

Prodaja: Mobitel

Cena: 620 EUR

✓    Windows Phone 8 v slovenščini, dodatni Nokiini programi, oblika, trajanje akumulatorja, možnost brezžičnega polnjenja, zelo hiter GPS, sinhronizacija na SkyDrive.

✗    Pomanjkanje dobrih programov, teža, fotoaparat ima težave v kontrastnih razmerah.

Blackberry Z10

Enostavno oblikovan telefon, ki je malce podoben Applovemu prvaku, predstavlja nov operacijski sistem Blackberry 10. Je brez fizičnih gumbov, ki jih nadomeščajo geste. Ima 4,2 palca velik zaslon z ločljivostjo 1280 × 786, dvojedrni procesor s taktom 1,5 GHz, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora, razširljivega s karticami mikro SD, 8 MP fotoaparat, Bluetooth 4.0, NFC ter vrata mikro USB in mikro HDMI.

Telefon odlikuje odlična programska oprema operacijskega sistema BB 10. Poslovneži bodo veseli komunikacijskega središča Blackberry Hub, pisuni dovršene tipkovnice, paranoiki pa izdatne varnosti. Vse skupaj deluje izredno gladko, brez kakršnihkoli zatikanj. Slabša plat programske opreme je slaba založenost tržnice Blackberry World. Res so Robidnice poskrbele za združljivost z aplikacijami Googlovega Androida, a še vedno manjka precej ključnih pripomočkov, ki jih tekmeci imajo.

Blackberry Z10

Prodaja: Mobitel, Simobil

Cena: 670 EUR, Mobitel / 620 EUR, Simobil

✓    Blackberry OS 10, dober zajem slik, navidezna tipkovnica.

✗    Malo aplikacij.

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 je, strojno gledano, vrhunski telefon, ki ga v naših koncih dobimo v različici LTE s procesorjem Qualcomm Snapdragon 600, ki ima štiri procesorska jedra Krait 300 s frekvenco 1,9 GHz in grafični modul Adreno 320 (450 MHz) ter 2 GB pomnilnika. Ponekod po svetu je na voljo različica z osemjedrnim Samsungovim vezjem Exynos Octa, vendar po prvih testih ni nič hitrejša. Telefon je enakih mer kakor predhodnik, kljub temu ima večji zaslon; to doseže z manj obrobe. Gre za pet palcev velik zaslon Full HD Super AMOLED, ki se v praksi še vedno izkaže z zelo globoko črnino. Dobro se obnesejo tudi fotoaparat (13 MP), NFC, žarek IR, GPS ter tipala za temperaturo, vlažnost in pritisk.

Preobleka TouchWiz je sicer med slabšimi tovrstnimi nadlogami, s katerimi nas posiljujejo izdelovalci, a kljub temu prinaša zvrhan koš bolj ali manj uporabnih novosti. Izpostaviti velja izboljšano večopravilnost, način fotografiranja HDR in program, ki v sodelovanju z infrardečim žarkom aparat spremeni v daljinski upravljalnik. Na koncu ugotovimo, da je množica nastavitev in dodatkov prevelika in hitro zmede običajnega uporabnika. Kljub vsemu gre za najzmogljivejši telefon z operacijskim sistemom Android.

Samsung Galaxy S4

Prodaja: Simobil, Mobitel, Tušmobil

Cena: 730 EUR

✓    Hitrost, zaslon, fotoaparat, nekateri programski dodatki.

✗    Množica že nameščenih programov, zastarel vmesnik TouchWiz. Nekaj težav pri rabi fotoaparata.

HTC One

HTC One je oblikovalski dosežek, ki mu v svetu Androida ni para. Elegantno hladna kovina prepriča slehernika takoj, ko jo dobi v roke. Poleg oblikovanja na telefonu izstopa 4,7-palčni zaslon Super LCD 3 s polno ločljivostjo 1920 × 1080. Napravo poganja štirijedrni Qualcommov procesor 1,7 GHz Snapdragon 600, družbo pa mu delata 2 GB pomnilnika in 32 GB prostora za nameščanje dodatnih aplikacij ali shranjevanje podatkov. Podpore pomnilniškim karticam ni. Ima GPS, NFC, vsa potrebna tipala (merilec pospeška, žiroskop …), brezžično Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n in mobilno povezavo četrte generacije, ki deluje tudi v slovenskem omrežju LTE. V nerodno postavljenem gumbu za vklop je skrit še infrardeč žarek, ki nadomesti poljuben daljinski upravljalnik.

Poleg kamere z ultrapiksli, ki jih je manj (4 MP), a so bolje osvetljeni in delajo spodobne fotografije tudi v slabših svetlobnih razmerah, velja izpostaviti še prednje zvočnike BoomSound, programsko popravljanje zvoka Beats Audio in najlepšo preobleko med Androidi, Sense 5. Slednja med drugim prinaša novičarski začetni zaslon BlinkFeed, fotografske utrinke Zoe, poenostavljene lebdeče pripomočke in izboljšan seznam nameščenih aplikacij.

HTC One

Prodaja: Simobil, Mobitel

Cena: 709 EUR

✓    Oblikovanje, izdelava, zvočniki.

✗    Ni razširljivosti s karticami mikro SD.

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z je elegantno oblikovan, a robusten telefon, ki mu ne prideta do živega niti prah niti voda. Ostri robovi in štirioglata oblika spominjata na oblikovanje nekoč nadvse priljubljenih Walkmanov. Poleg gumbov za vklop in nastavitev glasnosti na ohišju ni fizičnih gumbov, uporabniški vmesnik operacijskega sistema se tako opira na programski nadzor, podoben čistokrvnemu Androidu, kakršnega ponujajo naprave Nexus.

Ob vklopu naprave nas pozdravi petpalčni zaslon TFT z ločljivostjo 1920 × 1080. Poganja ga štirijedrni procesor Qualcomm s hitrostjo 1,5 GHz. Ima še 2 GB pomnilnika RAM in 16 GB prostora za podatke, ki ga je mogoče razširiti s pomnilniško kartico mikro SD. Na zadnji strani je 13-megatočkovni fotoaparat in bliskavica LED, ki zadostujeta za dobre slike in ju ovira le nekoliko počasen zagon programa za slikanje. Drugače pa je telefon sposoben snemati video v polni ločljivosti in na prednji strani je 2,2-megatočkovna kamera za videoklice.

Preobleka operacijskega sistema Android 4.1.2 sicer ni leglo kičastih ikon, ki jih poznamo z drugih prilagoditev Googlovega sistema, a kljub temu precej upočasni delovanje telefona. Večino krivde gre pripisati počasnejšemu delovanju lebdečih pripomočkov. Če jih z zaslona odstranimo, se izkušnja s telefonom v trenutku izboljša.

Sony Xperia Z

Prodaja: Mobitel, Simobil

Cena: 730 EUR, Mobitel / 660 EUR, Simobil

✓    Oblikovanje, izdelava.

✗    Preoblečeni Android.

Nexus 4

Četrti telefon Nexus je naredilo korejsko podjetje LG. Oblikovanje temelji na njihovemu telefonu Optimus G. Zadnja stran, odeta v steklo, povzroča nemalo skrbi za blaginjo telefona. Uporaba ovitka je  skorajda nujna. 4 je prvi Nexus, ki mu ni moč zamenjati baterije ali razširiti prostora za hrambo podatkov s pomnilniškimi karticami.

Strojno gre za impresiven kos opreme, saj motor poganja 1,5-gigaherčni, štirijedrni procesor Snapdragon, ki podatke meče v 2 gigabajta pomnilnika. Na 4,7-palčni zaslon IPS se slika riše v ločljivosti 1280 x 768 pik in pike so tako goste, da jih je s prostim očesom težko opaziti. Fotoaparat ima 8-megapiksno tipalo, ki ne dosega Lumij in iPhona, a ni več šibka točka naprave kot tisti, vgrajeni v prejšnji Galaxy Nexus. Pri opremljenosti velja omeniti še možnost brezžičnega polnjenja telefona, za katerega pa moramo dokupiti namensko polnilno postajo.

Nexus 4 priporočamo uporabnikom, ki želijo vedno svež sistem. Oznaka Nexus mu omogoča najhitrejši dostop do posodobitev operacijskega sistema Android, obenem pa gre za čist sistem, brez odvečne navlake, ki prispeva k odlični uporabniški izkušnji. Telefon je v trgovini Play zelo poceni. Ker v njej fizičnih izdelkov Slovenci ne moremo kupovati, smo žal obsojeni na (pre)visoke cene slovenskih operaterjev.

Nexus 4

Prodaja: Mobitel, Simobil

Cena: 500 EUR, Mobitel / 515 EUR, Simobil

✓    Android 4.2 brez preobleke, takojšne posodobitve, gladko delovanje.

✗    Steklena zadnja stranica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

drodman | 28.10.2013 | 14:41

Ko človek na hitro pogleda članek, dobi občutek, da stane pametni telefon med 600 in 800 eur. Dobi pa se ga tudi že za 90 eur. Čez mejo ... (dodaš prevoz in ddv ipd pa si na 140 eur) http://www.etotalk.com/lenovo-a820_p3758.html

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji