Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2012

Ko se orosijo oči

Retina je čarobna beseda, ki jo Apple zadnje čase rad uporabi. Navadno v navezi z vrhunskimi zasloni svojih naprav. Začelo se je s telefonom iPhone 4S, ki je prvi imel zaslon s takšno gostoto slikovnih pik na palec, da jih naše oko (retina = mrežnica) ne zazna več. Denar se je še hitreje stekal v Cupertino, zato so zvijačo ponovili z novim iPadom. Zopet so bila številna usta polna hvale, denarnice pa odprte na stežaj. Tokrat so udarili z računalnikom. Če sta se nam prejšnja dva poskusa zdela občudovanja vredna, smo ob petnajst palcev velikem zaslonu Retina ostali odprtih ust. Brez besed. No, nekaj smo jih kljub temu našli, zato vas vljudno vabimo, da si jih preberete.

Že zunanjost prenosnika MacBook Pro z zaslonom Retina je drugačna od drugih Macov z oznako Pro v imenu. Sprva se zdi, da imamo pred sabo običajni MacBook Pro, a nam tanjša oblika takoj sporoči, da se posebnež raje primerja z linijo ultra lahkih jabolčnih prenosnikov Air. Retina Mac je debel 1,8 centimetra, kar je za dobro petino manj od soimenjakov linije MacBook Pro. Ker je tudi precej lažji, ga z užitkom prenašamo naokoli. Enako kot Air, le da ima Retina Mac večji, 15,4-palčni zaslon. Če nam slednji ne pade v oči v zaprtem stanju, nam zagotovo pritegne pogled, ko računalnik odpremo in zaženemo. Zaslon IPS z osvetlitvijo od zadaj prikaže sliko ločljivosti 2880 x 1800 z gostoto 220 slikovnih pik na palec, kar da astronomskih 5,18 milijona pik na celotni površini zaslona. Z rezultatom Retina Mac pusti televizorje HD daleč zadaj, po ostrini slike pa celo dražje, profesionalne računalniške monitorje. Izrazite podrobnosti in žive barve lepo vidimo do kota 178 stopinj. Žal se fantastičen zaslon hitro izkaže za coklo, saj že spletno brskanje ni več tako, kot smo ga bili vajeni doslej. Besedilo se v Safariju resda prikaže v vsej lepoti, slikovno gradivo pa mu na številnih spletiščih le stežka sledi. Krivec za nastalo zmedo seveda ni čudovit zaslon, temveč izdelovalci spletnih strani, na katerih je, da spletišča prilagodijo. Enako bodo morali storiti razvijalci aplikacij, saj je za zdaj podprtih le nekaj največjih. Poleg operacijskemu sistemu priloženih programov Retino med drugim že podpirajo zbirka programov iLife ter aplikacije Aperture, Final Cut Pro X in Photoshop.

Za izris lepote na zaslonu skrbita dve grafični kartici, integrirana Intel HD Graphics 4000 za varčevanje z baterijo ter dodatna Nvidia GeForce GT 650M z lastnim pomnilnikom (1 GB). Sistem med njima preklaplja samodejno, glede na trenutno aktivnost. Po želji lahko sistemu preprečimo uporabo slabše Intelove rešitve in za vedno zaprežemo zgolj kartico podjetja Nvidia. Slednja predvaja HD video (1080p) brez težav in ga ob pomoči številčnosti slikovnih pik zlahka prikaže v vsej lepoti. Nastavitev zaradi Applove želje po enostavnosti kljub visoki ločljivosti ni veliko. Med petimi preprosto imenovanimi nastavitvami ločljivosti prikaza izbiramo ob pomoči System Settings. Največ cejenja slin vzbudi nastavitev Best.

Kljub glavni zvezdi, ki zasenči druge izboljšave prenosnika, pa zaslon ni edina svetla točka novega Maca. K odzivnosti in odličnim rezultatom številnih preizkusnih programov veliko pripomore procesor Intel Core i7. Cenejši model brzi s hitrostjo 2,3 GHz, dražji s pospeškom na 2,6 GHz. Oba procesorja s štirimi jedri sta iz Intelove družine Ivy Bridge, katere člani so manjši in varčnejši od predhodnikov z imenom Sandy Bridge. Edinstvena zmožnost Turbo Boost, ki procesor samodejno navije, če sistem zazna rezerve pri napajanju in temperaturi, pohitri Retina Maca na 3,3 GHz oziroma 3,7 GHz. Ivy Bridge se ponaša s podporo Hyper Threadingu, ki za vsako fizično ustvari dve navidezni jedri. To novemu Macu prinese skupaj osem uporabnih jeder. Osrčje prenosnika hladijo asimetrično postavljeni ventilatorji, ki se ob običajni rabi redkokdaj vklopijo in so nasploh precej tišji kot pri predhodnih modelih. Procesor odlično dopolnjuje hiter disk SSD nove generacije. Začetni Retina Mac ga ima v velikosti 256 GB, žlahtnejši, tistim z globljimi žepi, pa prinese enkrat večjega. Pomnilnika RAM je 8 GB. Tako za disk kot za pomnilnik velja, da sta neločljiva dela osnovne plošče, kar zna odvrniti od nakupa precej naprednejših uporabnikov, saj kasnejše nadgrajevanje ni mogoče. Kupec se mora o velikosti obeh dokončno odločiti že ob nakupu.

Na ohišju najdemo nov priklop za napajanje, MagSafe 2. Lastnikom starejših napajalnikov ponuja Apple pretvornik, s katerim lahko Retina Mac pripravimo do sodelovanja z njimi. V nasprotni smeri žal ne gre, z novim napajalnikom ne moremo polniti starih prenosnikov. Računalnik ima dva priklopa Thunderbolt, dvojec vrat USB 3.0, HDMI in čitalnik kartic SD. Nima več enote CD/DVD, gumba za izklop, vhoda za omrežni kabel in indikatorja baterije. Ob naštetem smo najbolj razočarani zaradi omejenosti na brezžično omrežno povezovanje. Če potrebujemo hitrejše omrežje, nam ne preostane drugega, kot da dokupimo zunanji adapter, ki se priklopi na Thunderbolt in nam zagotovi gigabitno povezavo. Po isti poti pridemo do povezave FireWire, ki je MacBook Retina prav tako nima. Baterija je večja od sorodnih modelov, a tega zaradi požrešnega zaslona na njeni dolgoživosti ni opaziti. Kljub temu zdrži od 5 do 7 ur nepretrganega dela, kar je primerljivo z drugimi prenosniki MBP, ki preživijo kakšno minuto dlje. Retina Mac tako kot novi Airi pozna Power Nap, stanje spanja, v katerem sistem prejema uporabniško določena opozorila in podatke. Energijski dremež je za baterijo težje prebavljiv kot običajni spanec. Opremo najboljšega prenosnika ta hip zaokrožujejo zvočniki z izboljšano reprodukcijo in dva mikrofona, ki uspešno ignorirata šum v ozadju.


Apple Macbook Pro Retina

Prenosni računalnik.

Prodaja: Apcom Slovenija, Powercom sistemi d.o.o.

Cena: 2369 EUR ali 3009 EUR.

ZA: Zaslon, zmogljivost, Power Nap.

PROTI: Cena, ni vhoda za omrežni kabel, niti enote CD/DVD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji