Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2016

Ko razvoj zastane

Ko razvoj zastane

Občasno me (še) kdo vpraša za nasvet, katero tablico kupiti. Razen logičnega odgovora, iPad, mu težko svetujem karkoli drugega. Ker so tablice z Androidom pač že klinično mrtve.

Vem, pisal sem že o tem, pa moram spet. Razlog je v tem, da so mi otroci zadnjič končno spet milostno odstopili dostop do naše družinske tablice Nexus 9, na kateri sicer nabijajo igrice. Nekako sem si domišljal, da jo bom uporabil za jutranje prebiranje Facebooka in novic, med zajtrkom. Tako kot to tako ali tako vedno počnem s telefonom. Izkazalo se je, da so se v pol leta, kar je nisem uporabljal (morda pa je bilo že kar celo leto?), aplikacije odebelile in upočasnile ali pa so se telefoni pohitrili. Ali pa kar oboje. Kajti jutranje prebiranje se je sprevrglo v živčno vojno med mano in drastično prešibko tablico, ki se je mučila počistiti pomnilnik za zadnjo igrico in ga pravično porazdeliti med Facebook in Chrome, med katerima sem poskušal preklapljati.

Naj spomnim – Nexus 9 je še vedno najmočnejša tablica iz tabora Android (četudi je stara že dve leti), kaj hitrejšega in zmogljivejšega enostavno ni moč dobiti. Tudi najmočnejši Samsung (še vedno je to model Tab S2) je procesorsko šibkejši, le zaslon ima boljši (AMOLED). Prav veliko tablic drugih znamk pa tako ali tako ni, ker so izdelovalci obupali nad njimi. Tistih brezimnih igrač, ki jih prodajajo v supermarketih, pač ne štejem, saj tistemu težko rečemo tablica. In kljub temu da je (Nexus 9) najmočnejše, kar je na voljo, je v resnici prešibak, predvsem pa zelo zaostaja za zmogljivostjo telefonov.

Razlog je seveda v tem, da prodaja tablic upada, še vedno, in vedno bolj. Tudi iPadov, če smo že pri tem. Telefoni se še vedno prodajajo kot tople žemljice, vedno nove in hitrejše modele pa vidimo vsako leto, včasih še pogosteje. Telefoni so torej vedno hitrejši, imajo vedno več pomnilnika (4 GB), temu primerno se ravnajo tudi avtorji kompleksnih aplikacij, kot je prej omenjeni Facebook. Tablice pa, vsaj androidne, ostajajo pri razmeroma počasnih procesorjih in majhnih pomnilnikih – Nexus 9 ga ima le 2 GB, nekako kot telefon srednjega razreda.

In tu smo seveda v začaranem krogu, saj prodaja tablic upada prav zato, ker so ljudje ugotovili, da so telefoni za večino vrst rabe pač boljši, zdaj pa za povrh še hitrejši. Včasih smo rekli, da so »preveliki«, danes pa so kot nadomestek za tablice ravno pravšnje velikosti, pa še stalno so pri roki oz. kar v žepu. Moja boljša polovica, recimo, na telefonu gleda tudi večerna poročila, ker se ji ne ljubi prižgati televizorja (in pripadajočega »boxa«). Jaz pa med večernim branjem knjig ali novic z njim poslušam še radio (prek zvočnikov Bluetooth), slednji me vsako jutro tudi zbudi.

Večji akumulator in večja površina za hlajenje v iPadu pač omogočata vgradnjo močnejšega in s tem potratnejšega/bolj vročega procesorja. Zakaj torej ne, če lahko?

Po drugi strani mi kolegi iz uredništva pravijo, da jim njihovi nekaj let stari iPadi še vedno popolnoma dobro služijo. Predzadnja generacija iPad Air je menda še vedno zelo lepo hitra, preklop med programi pa trenuten. Razlog je bržkone v tem, da se, za razliko od androidnega tabora, Apple z iPadi še vedno zelo potrudi. Predstavitev novega iPada se vedno začne s predstavitvijo novega procesorja, ki je, vedno, hitrejši od tistega v aktualnih iPhonih. Kar je logično – večji akumulator in večja površina za hlajenje pač omogoča vgradnjo močnejšega in s tem potratnejšega/bolj vročega procesorja. Zakaj torej ne, če lahko? Drugi razlog pa je seveda v boljšem upravljanju pomnilnika, oz. omejeni večopravilnosti, ki jo vzdržuje Apple. Aplikacije v ozadju le redkokdaj še kaj počnejo (in trošijo vire), zato je uporabniška izkušnja pač boljša, iPad pa hitrejši.

Če sem že pri tablicah – verjetno so vas v kakšni trgovini že poskušali naplahtati, da kupite prenosnik in tablico v enem? Saj veste, z Windows? Poznam nekoga, ki je tak kombiniran Hewlett-Packard dejansko kupil (prek spleta), nato pa obupano ugotovil, da zadeva, ko postane tablica, pač ni »tista prava tablica«, temveč je to še vedno – Windows. Ko sem mu zagotovil, da ne, na tako »tablico« pač ni mogoče namestiti Androida, je vse skupaj lepo zapakiral in vrnil prodajalcu. In bil hvaležen, da je šlo za spletni nakup, kjer lahko to naredimo kadarkoli, brez vprašanj.

Skratka, če vas mika, da bi si omislili tablico, najprej pomislite na Applov tabor. Če vam ta ne diši, pa pred nakupom premislite, oz. še bolje, izbrano tablico resno preizkusite tako, kot jo nameravate uporabljati doma. Igre, spletno brskanje, elektronska pošta, Word, Excel, Facebook, predvsem pa preklapljanje med njimi. Oz. morda celo hkratno delovanje/prikazovanje, kar Samsungi omogočajo že dalj časa, z Androidom 7 pa bodo to posvojili tudi drugi. Če »drugi« takrat sploh še bodo v igri.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji