Objavljeno: 21.12.2021 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Januar 2022

Ko računalnik ne zmore Windows 11, vgradimo čip TPM

Videz je pomemben, so spoznali tudi pri Microsoftu in nadgradnjo Windows 10 pospremili z novim imenom – Windows 11. No, ne povsem, saj nova različica zahteva izbrano strojno opremo, med katero je tudi čip TPM. Kaj, če ga računalnik nima?

Povprečen uporabnik, ki je svoj PC z Windows 10 nadgradil na Windows 11 bo (bolj ali manj zadovoljno), ugotovil, da ima po novem lepo zaobljena okna, da je opravilna vrstica zelo podobna tisti v Mac OSX in da počasi odmira znani Control Panel, nadomešča pa ga množica lepo oblikovanih nastavitev v sistemu Settings. Šminka, torej. Ni, da bi se je branili, pa vendar, kje je vsebina?

Da so spremembe vgrajene tudi globlje v operacijskem sistemu, nakazujejo omejitve, ki jih je Microsoft uvedel ob nadgrajevanju z obstoječih Windows 10. Računalnik, ki ga nadgrajujemo, mora imeti združljiv (dovolj nov) procesor, dovolj pomnilnika in diska, nekaj malega grafičnih zmogljivosti pa tudi – kar nekaj varnostnih strojnih zmogljivosti. Prastari BIOS je prepovedan, nadomešča ga obvezni UEFI, predvsem pa mora računalnik imeti čip TPM (Trusted Platform Module), ki je združljiv s specifikacijo 2.0. Ta med drugim omogoča varno prebujanje (Secure Boot), s katerim sta preprečena nalaganje zlonamernih programov, ki bi se sicer lahko naložili še pred operacijskim sistemom (t. i. rootkit), in tudi šifriranje vsebine diska. Tako šifriran disk, ki bi ga nekdo fizično odnesel iz računalnika in ga poskusil prebrati na drugem, ne bo uporaben (kar je v resnici nočna mora za sistemske upravitelje, toda to je pač cena, ki jo je za varnost nujno plačati).

Čip TPM je varna enklava, tisti del računalnika, ki mu lahko brezpogojno zaupamo hranjenje najobčutljivejših vsebin, denimo digitalne podpise operacijskega sistema, ki se smejo naložiti, šifre za kodiranje vsebine diska ali podatke o prstnih odtisih in obrazih, ki smejo odkleniti računalnik. Pri Microsoftu so se odločili, da je to za korak v prihodnost toliko pomembno, da računalniki brez čipa TPM ne bodo več podprti. Pravzaprav že od leta 2016 vsem proizvajalcem računalnikov, ki privzeto nameščajo Windows, zapovedujejo, da ta čip morajo imeti, tako da imaj(m)o danes težave le tisti, ki so si PC sestavili sami oziroma so jih kupili brez prednameščenih Windows 10. In takih ni malo.

Kaj, če TPM nimamo?

Ker se Windows 10 samodejno nadgrajujejo, je (ali pa še bo) marsikdo na računalniku prebral opozorilo, da ta ni združljiv z Windows 11. Nekateri manj poučeni so bili nad tem celo zaskrbljeni, drugi so težavo poskusili rešiti. Med zadnjimi smo bili tudi mi.

Naš testni PC ima vgrajen procesor Core-i7 devete generacije (zadnja, letošnja, je dvanajsta), torej ne sodi ravno med starine, pa vendar Microsoft meni, da ni primeren za Windows 11. Pogled v BIOS in pod pokrov računalnika pokaže, da je vzrok manjkajoči čip TPM. Matična plošča TPM sicer podpira, vendar samega čipa fizično ni. Ker je nekdo varčeval … Programček, ki pred namestitvijo Windows 11 preveri stanje, zato javlja, da čipa TPM ni zaznal in namestitve Windows 11 ne dovoli.

Malce brskanja po spletu pokaže, da je »težava« dovolj velika, da je vzniknilo pravo tržišče s čipi TPM. Na eBayu je (pre)prodajalcev kot listja in trave in tudi pri nas so se podjetja, ki se tudi sicer ukvarjajo s prodajo strojne opreme, pomujala in ponudila dokup TPM. Čipi TPM so sicer standardizirani, manj pa to velja za konektorje, s katerimi jih pritrdimo na matično ploščo, zato smo se potrudili, da smo za našo matično ploščo Gigabyte našli ravno pravega (že samo za Gigabyte obstajajo trije različni modeli!).

28 evrov, pet minut dela in Windows 10 so potrdili, da imamo po novem Infineonov čip TPM, namestitveni program za Windows 11 pa, da smo primerni za nadgradnjo. Približno pol urice in nekaj ponovnih zagonov kasneje se je na našem PC odprla različica Windows 11. Kot rečeno, razen nekaj šminke bistvenih razlik ni videti, pa vendar – glede na to, da bo Microsoft za Windows 10 zagotovo ukinil nadgrajevanje, se vsaj počutimo nekoliko bolje. Čeprav, ko bo nadgrajevanje ukinjeno (kot je bilo za Windows 7 ali XP), bomo zagotovo uporabljali že kaj novejšega …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji