Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2015

Ko malo postane veliko

Prodaja namiznih računalnikov se zadnja leta znatno zmanjšuje. Nadomeščajo jih predvsem prenosni računalniki in tablice, del prodajnih številk pa večjim bratom odščipnejo tudi malčki, tako imenovani nettopi. To so miniaturni računalniki, ki na delovni mizi zasedejo komaj kaj prostora, če jih namestimo na hrbtno stran računalniškega monitorja, pa jih praktično ne opazimo.

Najprej so koncept majhnega in praktičnega računalništva v praksi uveljavili mini prenosni računalniki, t. i. netbooki, namenjeni manj zahtevnim uporabnikom. Pred leti si je skoraj vsak uporabnik želel takšno napravo, nato smo si vsi želeli tablice. Je mar zdaj napočil čas, da velika in okorna računalniška ohišja ob pisalni mizi, na njej ali pod njo nadomestijo miniaturni računalniki?

Dejstvo je, da so se računalniške zmogljivosti v zadnjih letih močno povečale, tako da nezahtevnemu uporabniku zadostuje že najcenejši skupek računalniške strojne opreme. Preprost računalnik za opravljanje vsakdanjih opravil, kot so brskanje po spletu, branje elektronske pošte, urejanje dokumentov, poslušanje glasbe in ogled fotografij ter video posnetkov, potemtakem ne zahteva več gigantskega ohišja in izjemno zmogljive strojne opreme. Zadostuje že strojno skromnejša zasnova. In prav takšno lahko izdelovalci stlačijo tudi v precej manjša ohišja, celo taka, katerih prostornina meri manj od litra, v skrajnih primerih, preizkusili smo dva taka, pa pravcati računalnik najdemo že v ploščici, ki spominja na večji ključek USB.

Danes je izbira na trgu miniaturnih računalnikov zares pestra, saj lahko izbiramo med primerki najrazličnejših oblik in strojne zasnove, ki pogosto niso večji od zunanjega diska. Tako ti računalniki, ki lahko po svoji funkcionalnosti marsikdaj povsem nadomestijo klasične namizne računalnike, zahtevajo bistveno manj prostora na delovni mizi. Ali pa celo nič, če jih namestimo na hrbtno stran računalniškega monitorja, a je nato raba priključkov (denimo pogosteje rabljenih vmesnikov USB) malce nepraktična (še vedno lahko uporabimo podaljšek).

Nettopi pa niso praktični le zaradi pridobivanja prostora na delovni mizi, temveč lahko zlahka in pogosto zelo prepričljivo prevzamejo tudi vlogo miniaturnih medijskih središč, torej računalnikov, ki svoje delo opravljajo v dnevni sobi in z digitalnimi vsebinami zalagajo televizor, projektor, sprejemnik AV in druge naprave. Večina miniaturnih računalnikov je opremljena vsaj z vmesnikom HDMI in več vmesniki USB, številni med njimi pa premorejo tudi bralnik pomnilniških kartic, kar še olajša prenos fotografij in video posnetkov iz fotoaparatov in/ali kamer.

Miniaturni računalniki so torej pomanjšani namizni računalniki, namenjeni predvsem zadovoljevanju potreb in zahtev povprečnih uporabnikov. Tako kot pri namiznikih so na voljo v najrazličnejših sestavah, še največja razlika v primerjavi z namiznimi računalniki je nadgradljivost, saj je omejen prostor in število priključkov skorajda ne omogočata. Tako v mini računalnik ne bomo vgradili več kot en disk oziroma pogon SSD, nadgradili procesorja, pa tudi na zamenjavo (in vgradnjo) grafične kartice lahko kar pozabimo. Če se s tem sprijaznimo, lahko že danes začnemo iskati miniaturneža, ki bo najbolj po godu našim zahtevam, očem in, ne nazadnje, denarnici. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji