Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor December 2017

Ko je paket prevelik

Po storitvah za shranjevanje v oblaku in dostopu ne glede na uporabljeno napravo so razvili nove alternative, namenjene čim bolj enostavnemu deljenju večjih datotek. Med te spadajo tiste, ki jih ni mogoče pošiljati po e-pošti, saj so pri ponudnikih, kot je na primer googlov Gmail, velikosti strogo omejene. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj alternativ, s katerimi je udobno prek računalnika ali pametnih naprav deliti večjo količino datotek.

WeTransfer ustvarja prihodke med drugim s prikazovanjem oglasov. Pri tem se ena tretjina vseh prikazov donira umetnikom, ki lahko svoja dela brezplačno predstavijo obiskovalcem spletne strani.

WeTransfer. Najbolj konkurenčno storitev za enostavno in hitro deljenje v tem trenutku ponujajo v WeTransfer. Podjetje s sedežem v Amsterdamu posluje od leta 2009. Za uporabo storitve so na voljo aplikacije tako za iOS in Android kot tudi za macOS in Windows. Alternativo seveda predstavlja kar spletna stran wetransfer.com.

WeTransfer je trenutno najlažji in najhitrejši način deljenja večjih datotek po spletu ali prek pametnih naprav.

Pri storitvi izstopa to, da je omenjena enostavnost rabe. Le prek aplikacije ali spletne strani je treba izbrati želene datoteke za prenos. Pri tem je na voljo možnost deljenja prek ustvarjene povezave URL ali prek neposrednega vnosa e-poštnih naslovov prejemnikov. Uporaba je brezplačna, le dve omejitvi sta. Prva se nanaša na velikost datotek, ki pri prenosu ne smejo preseči 2 GB. Drugo omejitev predstavlja 7-dnevna omejitev, znotraj katere si lahko prejemniki posredovane datoteke prenesejo v svoj računalnik ali pametno napravo. Za uporabo storitve se ni treba registrirati ne pošiljatelju ne prejemniku. Slednjemu se niti ni treba ukvarjati s tem, kaj je WeTransfer, saj se datoteke prenesejo s klikom posredovane povezave po e-pošti ali naslovu URL. Zahtevnejšim je na voljo tudi plačljivi paket. Za 12 evrov na mesec ali 120 evrov na leto ob enkratnem plačilu se omejitev velikosti pri enkratnem prenosu poveča na 20 GB z dodatnimi 100 GB, ki se lahko izkoristijo za shranjevanje datotek v oblaku. S plačljivim paketom se lahko prenosi datotek tudi zaščitijo z geslom.

Aplikaciji za računalnike Mac in Windows ponujata podobno uporabniško izkušnjo kot pri prej opisani rabi spletne strani. Drugače pa je pri mobilnih aplikacijah oziroma, natančneje, pri različici za iOS. Pred kratkim prenovljena aplikacija WeTransfer namreč uporabnikom ponuja možnost ustvarjanja ločenih map, znotraj katerih se lahko shranijo različne datoteke s spletnimi stranmi vred. Vsako posamezno datoteko je nato mogoče deliti z drugimi uporabniki. Novost sodeč po komentarjih uporabnikov v App Store, ni dobro sprejeta. Posodobitev je ocenjena z 2,5 zvezdice od petih možnih, kar je slab rezultat. Glavni razlog je seveda odstopanje od enostavnega uporabniškega vmesnika na spletni strani in aplikacijah za računalnike. Posodobljena je bila zaenkrat samo aplikacija na platformi iOS in bo po vsej verjetnosti v kratkem na voljo tudi pri uporabnikih pametnih naprav Android.

Google Drive. Googlova alternativa za deljenje večjih datotek se imenuje Google Drive. Na voljo je brezplačno, s tem da je količina prostora omejena na 15 GB. V to je vštet tudi prostor, ki ga zaseda uporabnikov e-poštni račun Gmail.

Google Drive brezplačno ponuja 15 GB prostora, a se pri tem upošteva tudi raba e-poštnega računa Gmail. Prostora tako hitro zmanjka.

Google Drive je zasnovan podobno kot operacijski sistemi v računalnikih. Uporabnik si lahko ustvarja mape in vanje shranjuje datoteke. Prenos datotek poteka prek spletne strani ali nameščene aplikacije Drive. Posamezno datoteko ali kar celotno mapo je mogoče neposredno po e-pošti ali ločeni povezavi URL deliti z enim ali večjim številom uporabnikov. Pri tem je mogoče dodeljevati pravice. Prejemnik si lahko določeno datoteko ogleda, jo komentira ali pa ureja. Slednje se nanaša na tekstovne datoteke. Google Drive namreč poleg shranjevanja in deljenja ponuja tudi možnost neposrednega ustvarjanja datotek. Vse, kar ponujajo Microsoftove aplikacije Word, Power Point in Excel, se lahko izvaja neposredno v Google Drive. Datoteke so shranjenje v Googlovih strežnikih in s tem dostopne ne glede na napravo, ki jo uporabnik v danem trenutku uporablja. Sinhronizacija je odlična in zanesljiva, kar v preteklosti ni bilo tako.

Google Drive poleg deljenja ponuja tudi možnost neposrednega ustvarjanja tekstovnih datotek v storitvi. S tem se lahko opravlja več aktivnosti v enem orodju, a je postopek deljenja daljši in zahteva več korakov kot pri WeTransfer.

Če se uporabnik navadi na Google Drive, ima s tem, poleg deljenja, pokrite tudi druge dejavnosti, ki se nanašajo na ustvarjanje novih dokumentov. Slednje predstavlja veliko prednost uporabe storitve Gogole Drive, saj uporabnik lahko več aktivnosti izvaja z eno vrsto orodja. A to pomeni, da samo deljenje datotek ni tako enostavno, kot bi lahko bilo. Uporabniški vmesnik je, v primerjavi z WeTransfer, neprimerljivo kompleksnejši in zahteva več korakov. Težavo predstavlja tudi nalaganje večjega števila datotek hkrati. Če želite v mapo na Drive naložiti na primer več kot 100 datotek hkrati, se proces nalaganja opazno upočasni.

Težava bo prej ali slej tudi omejitev na 15 GB, kolikor je na voljo brezplačno in v kar je všteta tudi raba Gmail. Zato se hitro pokaže potreba po nadgradnji uporabniškega računa. Za 2 evra na mesec ali 20 evrov na leto je na voljo 100 GB. Naslednji korak je 1 TB, ki ga lahko uporabniki dobijo za 10 evrov na mesec ali, ob enkratnem plačilu, 100 evrov na leto. Ponudba gre vse do 30 TB prostora, ki je na voljo za 300 evrov na mesec.

Dropbox. Dropbox je leta 2007, ko je bilo podjetje ustanovljeno, ponujal najlažji način shranjevanja in dostopa do datotek ne glede na uporabljeno napravo. V zadnjih 10 letih se je veliko spremenilo, med drugim se je z Googlom, Applom in Microsoftom razvila močna konkurenca, ki uporabnikom ponuja podobne rešitve. Posledično je mogoče v Dropboxu opaziti zmedo pri razvoju osnovne storitve. Slednje dokazuje pred kratkim predstavljena vizualna podoba podjetja, s katero se želi pridobiti nov segment ustvarjalnih uporabnikov, ki bi storitev uporabljali kot platformo za predstavljanje dela strankam.

Uporabniška izkušnja Dropboxa je podobna Googlovi. Težava je omejitev prostora brezplačnega paketa na 2 GB. S tem je deljenje večjih datotek, ki lahko omejitev presežejo, onemogočeno, oziroma je zato treba izbrati plačljivi paket.

Ne glede na to aplikacija še vedno ponuja konkurenčno alternativo za deljenje. Tako kot pri Google Drive tudi pri Dropboxu uporabniški vmesnik poizkuša biti podoben tistim na klasičnih računalnikih. Krivulja učenja je s tem za nove uporabnike manj strma. Ustvarjajo se lahko mape in vanje shranjujejo fotografije, video posnetki in drugo. Pri uporabi aplikacij je možno tudi ustvarjati nove tekstovne datoteke, a je za to treba imeti hkrati naložena Microsoftova orodja Word, PowerPoint in Excel. Omogočena je tudi možnost prenosa na samo napravo in s tem dostopa brez potrebe po spletni povezavi.

Primarna težava, s katero se spopada Dropbox, je mešanje različnih storitev v eno. Pri deljenju datotek aplikacija ni tako enostavna kot na primer WeTransfer, saj je uporabniški vmesnik zaradi ponujanja drugih funkcij preobsežen. Obenem ne ponuja, razen rabe mobilne aplikacije in poprej nameščenih Microsoftovih orodij, možnosti ustvarjanja novih tekstovnih datotek, kot je to na primer omogočeno pri Drive. Slednji uporabnikom omenjeno možnost ponuja tako prek aplikacij kot tudi neposredno na spletni strani. Za povrh v Dropboxu za nekatere funkcije še zaračunavajo, denimo za možnost dostopa do datotek brez spletne povezave, ki jih pri Googlu ali MEGA ponujajo brezplačno. Težavo predstavlja tudi omejitev prostora na 2 GB, ki je na voljo brezplačno. Čeprav se lahko to poveča s priporočili prijateljem, se danes težko najde še kdo, ki za storitev ni slišal ali je že sam ne uporablja.

Send Anywhere. Razvijalci so pripravili zanimivo alternativo prej opisani storitvi WeTransfer. Send Anywhere je namenjena samo deljenju, in to ne le prek klasične povezave URL ali po e-pošti. Podobno kot pri Applovi storitvi AirDrop, kjer lahko datoteke delite enostavno med napravami v neposredni bližini, je to možno tudi z uporabo Send Anywhere. Uporabnik si izbere datoteke in s pritiskom na gumb Share pridobi šestmestno kodo in kodo QR. Prejemnik, če je v neposredni bližini, v svoji aplikaciji Send Anywhere vpiše kodo in sproži prenos. Kode ni treba vpisovati ob vsakem prenosu, temveč samo prvič. Nato si aplikacija napravo prejemnika zapomni in ga naslednjič izbere zgolj s seznama. Naenkrat se lahko delijo datoteke, velike do 10 GB.

Send Anywhere je podobna alternativa WeTransfer, le da ponuja tudi možnost deljenja datotek med napravami, ki so v neposredni bližini. Slednje deluje hitro in zanesljivo.

Zanimivo pri storitvi je, da je povsem brezplačna in ne ponuja nobenih dodatnih plačljivih paketov. Vir prihodka so oglasi v aplikacijah in na spletni strani, ob pomoči katere se datoteke prav tako lahko delijo z drugimi prejemniki. Poslovni model je tako podoben WeTransfer, s to razliko, da pri slednjem polovico prihodkov že ustvarijo s plačljivimi uporabniki. Tako kot pri WeTransfer se tudi za uporabo Send Anywhere ni treba poprej prijaviti ali ustvariti uporabniškega računa. Se pa z vpisom v aplikacijo omogoči pregled nad vsemi trenutno dejavnimi povezavami, s katerimi se delijo datoteke. Tako se ustvari hiter pregled nad tem, komu je uporabnik delil določene vsebine, in seveda tudi možnost, da se deljenje prekliče.

Uporaba aplikacije je enostavna in tudi odzivi drugih uporabnikov so, glede na ocene na Google Play in App Store, vzpodbudni. Send Anywhere je veliko primernejša za deljenje datotek kot na primer Dropbox ali Google Drive, saj ni treba nadležno ustvarjati uporabniškega računa in tudi sam proces deljenja poteka v manj korakih. Ni pa uporabniški vmesnik tako dodelan kot pri WeTransfer.

Mega. Storitev se predstavlja kot varen način deljenja in shranjevanja datotek. Pri opisu aplikacije je celo navedeno opozorilo, da si mora uporabnik geslo za vstop obvezno zapomniti, saj ga ni mogoče naknadno pridobiti. Navedeno je šifriranje, ki po opisu sodeč, spada v kategorijo »end-to-end«. To pomeni, da dostop do vsebine datotek na nobeni točki od prenosa med napravami in strežniki podjetja, ni mogoč. Izstopa tudi 50 GB prostora, ki je na voljo brezplačno.

Brezplačno je na voljo 50 GB prostora in deljenje datotek poteka s tako imenovanim »end-to-end« šifiranjem. To pomeni, da niti samo podjetje v nobenem trenutku prenosa podatkov med napravami in strežniki nima dostopa do posredovanih vsebin.

Uporaba storitve je podobna kot pri Dropbox ali Google Drive. Na spletni strani ali v aplikacijah se lahko ustvarjajo mape z datotekami in s tem tudi možnost deljenja z uporabniki prek spletne povezave. Zanimivo pri storitvi je omenjanje količine prenosa podatkov. Osnovni plačljivi paket uporabniku za 5 evrov na mesec ponuja 200 GB prostora in možnost prenosa datotek za 1 TB. Pri brezplačnem paketu pa se omenjena omejitev pri prenosu nikjer ne omenja. Po spletni raziskavi smo naleteli na razpravo na Redditu, kjer se omenja omejitev na 3 GB, a je podatek neuraden.

Uporaba storitve ni povsem brez nevšečnosti. Pri deljenju datotek se med drugim prikaže okno, kjer so na voljo kar tri možnosti pošiljanja, vse povezane s šifriranjem. A za nobeno možnost ne razloži, kaj točno pomeni. Tako uporabniku ne preostane drugega, kot da zapravlja čas s preizkušanjem sleherne možnosti ali pa pobrska po priloženem PDF z navodili za rabo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji