Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2016

Ko digitalno nadgrajuje analogno

Največji sejem potrošniške elektronike na svetu, lasvegaški CES, vsako leto postreže z neizmerno bero novosti, ki si jih posameznik v tednu dni, kolikor traja sejem, ne more niti vseh ogledati. Smo pa zato v Monitorju pripravili podroben povzetek pomenljivih inovacij in trendov, ki jim bomo v obliki takih in drugačnih pametnih izdelkov priča letos.

Kdo trdi, da so si prenosniki in tablice podobni kot jajce jajcu? ThinkPad X1 Tablet je po svoji zasnovi in uporabnosti res edinstvena naprava.

Kdo trdi, da so si prenosniki in tablice podobni kot jajce jajcu? ThinkPad X1 Tablet je po svoji zasnovi in uporabnosti res edinstvena naprava.

Consumer Electronics Show že dolgo ni več zgolj sejem potrošniške elektronike. Na njem se želijo pokazati in dokazati izdelovalci najrazličnejših izdelkov, ki nosijo v sebi pametno elektroniko. Torej tudi medicinski pripomočki, gospodinjski aparati in vozila. Seveda smo v Monitorju še vedno največ pozornosti namenili računalniškim rešitvam in drugim izdelkom, ki so tako ali drugače povezani z najrazličnejšimi zasloni.

Začnimo z največjimi, televizorji. Poplavi televizorjev se na sejmu CES ni mogoče izogniti, saj jih poleg vseh na evropskih tleh uveljavljenih znamk prikazujejo tudi manj znani (a nič manj sposobni!) kitajski izdelovalci. To, da imajo vsi v ponudbi kakovostne 4K televizorje, ni nobeno presenečenje več, kot merjenje moči pa rabijo vzorci televizorjev z naslednjo ultra visoko ločljivostjo 8K. Z ločljivostjo torej ne morejo več tekmovati, zato pa lahko z obliko in funkcionalnostjo. Med televizorji z letnico 2016 je letvico postavil najviše korejski LG, ki je z novo družino televizorjev Signature OLED G6 dosegel skoraj nemogoče. Televizor, ki je na voljo z diagonalama 65 ali 77 palcev, je neverjetno (beri: absurdno) tanek in lahek, uporabnik pa dobi občutek, kot bi gledal sliko na steklu. Drugi izdelovalci televizorjev so sicer tudi dosegli lep napredek pri izboljšanju kakovosti slike, a se zanašajo predvsem na tehnologiji kvantnih pik in visokega dinamičnega razpona (HDR). Zasloni OLED so torej resnični zmagovalci, ko gre za kakovost prikaza slike, zato nas veseli, da prodirajo tudi na računalniške monitorje in zaslone prenosnikov.

Eno najlepših presenečenj so pripravili izdelovalci prenosnih računalnikov, ki so v svoje prestižne ultra prenosnike vgradili zaslone OLED in tako poskrbeli za res velik kakovostni preskok, kar zadeva prikaz slike. Alienware 13, HP Spectre x360 in še posebej Lenovo ThinkPad X1 Yoga, ki združuje najboljše iz poslovnega sveta in sveta zabave, so pokazali, po čem se nam bodo cedile sline leta 2016. Zaslone za omenjene prenosnike je prispeval Samsung, ki jih je v lastni ponudbi najprej namenil hibridni tablici Galaxy TabPro S. Ko smo že pri tablicah, velja omeniti tudi inovacijo iz Lenova – kitajski inženirji so se odločili izdelati modularno poslovno tablico. ThinkPad X1 Tablet lahko postane prenosnik, mobilna risalna postaja, na voljo pa sta tudi modula s projektorjem in 3D kamero.

LG je v svojo družino  vrhunskih izdelkov Signature vgradil resnično vse, kar zna in zmore. Poleg televizorjev OLED navdušuje tudi pametni hladilnik.

LG je v svojo družino vrhunskih izdelkov Signature vgradil resnično vse, kar zna in zmore. Poleg televizorjev OLED navdušuje tudi pametni hladilnik.

Vse boljše prenosnike (in tablice) seveda poganjajo Intelovi novi procesorji Core M ali i, s katerimi procesorski gigant komaj dohiteva povpraševanje. Intel je požel veliko simpatij na sejmu s svojo futuristično usmerjeno predstavitvijo novosti, na kateri ni manjkalo pametnih in samoučljivih naprav, 3D kamer, trotov, nošenčkov in drugih novotarij. Da še zdaleč ni tehnološki dinozaver, je izdelovalec procesorjev dokazoval s številnimi sodelovanji z zagonskimi podjetji pri pripravi pametne čelade, navideznega osebnega pomočnika, integriranega v očalih, in drugih inovacij.

Največja blamaža sejma

Od velikega dvoboja v svetu grafičnih kartic, ki ga uprizarjata AMD in Nvidia, na sejmu CES 2016 ni bilo (skoraj) nič. AMD se je s partnerji posvečal razkazovanju mišic in napredka na področju iger z očali VR ter za zaprtimi vrati že pokazal novo arhitekturo procesorjev Zen, ki po vrsti let prinašajo enotno podnožje (AM4) in podporo pomnilniku DDR4. Nvidia pa je v želji, da bi pokosila konkurenta, povlekla zelo nespametno potezo. Na predstavitvi so mahali z novim superračunalnikom Drive PX 2, domnevno sestavljenim iz dveh procesorjev Pascal, ki naj bi izdelovalcem avtomobilov pomagal doseči sveti gral samovozljivosti. A kaj, ko ti procesorji še niti približno niso nared in so za demo uporabili kar grafične procesorje GTX 980M, kot so pozneje razkrile številne fotografije.

Večjo ofenzivo smo pričakovali od Sonyja, a je ta konkurente zasenčil le z novo družino kompaktnih kamer, ki dogajanje zajemajo v ločljivosti 4K, za kakovost posnetkov pa poleg spodobne elektronike (slikovni senzor je kar 1,6-krat večji kot pri prejšnji generaciji) skrbijo še ZEISSove leče z razkošno odmerjeno optično povečavo. Se je pa Sony pohvalno lotil reševanja enega izmed ozkih grl, ki smo mu priča v svetu fotografije in videa. Razvil je novo generacijo pomnilniških kartic, imenovano XQD, ki ponujajo visoke hitrosti branja (do 440 MB/s) in zapisovanja podatkov (do 150 MB/s). Kot enega prvih izdelkov jih že uporabljata tudi na sejmu predstavljena Nikonova digitalna zrcalno-refleksna fotoaparata – novi zastavonoša Nikon D5 in vsestranski Nikon D500. Konkurent Canon pa je CES izkoristil predvsem za predstavitev prenovljenih kompaktnih fotoaparatov, kamer in prenosnih fototiskalnikov.

Leto 2016 si bomo potrošniki zapomnili tudi po kraticah AR in VR. Obogatena in navidezna resničnost sta po zaslugi številnih podjetij tako zelo napredovali, da ju preprosto moramo jemati resno. Že izboljšani Oculus Rift je z objavo cene (600 dolarjev) nakazal, da bodo zahtevnejši igričarji in drugi uporabniki že kmalu lahko uživali v novi razsežnosti računalniško ustvarjenih okolij (seveda k temu ne smemo pozabiti prišteti še stroškov okroglega tisočaka za računalnik, ki bo sploh dovolj zmogljiv za poganjanje teh bogatih vsebin). A za najpopolnejšo in brezkompromisno VR izkušnjo je tokrat poskrbel HTC s svojim Vive Pre, ki se po novem zaveda prostora okoli uporabnika in poskrbi, da je tudi igranje v navidezni resničnosti za uporabnika še kako varno. Zasluge glede same kakovosti izkušnje pa gredo tudi igričarskemu studiu Valve, ki že pospešeno snuje nove VR igre, v katerih naj bi uživali še letos.

Navidezna resničnost je videti vedno bolj, hja, resnično!

Navidezna resničnost je videti vedno bolj, hja, resnično!

Če nam zamisel, da bi nosili na glavi res debela plastična očala z vgrajenima zaslonoma in še velike slušalke, ni všeč, se lahko odločimo tudi za katero izmed alternativ. Naprava Recon Empire EVS sodi v kategorijo nošenčkov, spominja pa na zaščitno čelado, ki jo uporabljamo pri igri paintball. V masko je seveda vgrajen prosojen zaslon, ki igralcu prikazuje vrsto z igro povezanih informacij (uporabo orožja, zemljevid, lokacijo soigralcev itd). Tisti, ki jim je takšna maska prevelik zalogaj, si lahko omislijo nova Carl Zeissova očala, ki še najbolj spominjajo na nadgradnjo očal Google Glass, le da so videti precej bolj povprečno – kot pač malo debelejša očala. S tem, da znajo na steklu projicirati najrazličnejše vsebine, poslane s pametnih naprav.

Izdelovalci mobilnikov so navadno na sejmu CES malce zadržani, saj največje novosti hranijo za konec oktobra, ko je v Barceloni kongres mobilne telefonije (MWC). S tem pristopom se ne strinja v zadnjem letu prerojeni Huawei, ki je v Las Vegasu predstavil svojega novega zastavonošo. 6-palčni mobilnik Mate 8 izstopa po vrsti presežnikov, od lastno razvitega zmogljivega procesorja Kirin 950 do vrhunskega zaslona in kamer, baterije visoke zmogljivosti in kopice najnovejših funkcij (napreden senzor prstnega odtisa, večsmerni mikrofoni …). Kitajcem je vse skupaj uspelo zapakirati v resnično tanko in atraktivno ohišje, sodelovanje z Googlom pa je poskrbelo, da na njem že teče Android 6.0 s Huaweijevo preobleko.

Visokoleteče načrte imajo tudi številni izdelovalci letalnikov oziroma trotov. Ti so vedno večji, premorejo vedno več osi in propelerjev. Daleč najprepričljivejši tak izdelek na sejmu pa je bil trot EHang 184. Narejen je za prevoz potnika, ki tehta do 90 kilogramov. Zverina leti do 3350 metrov visoko in dosega hitrosti do 100 km/h, zato bo zanimivo videti, kako se bodo nanjo odzvale krajevne kontrole zračnega prometa in zakonodaja.

Nikon D5 je zaslužen, da so bili fotoaparati na sejmu deležni precej večje pozornosti kot sicer.

Nikon D5 je zaslužen, da so bili fotoaparati na sejmu deležni precej večje pozornosti kot sicer.

Sejem CES zadnja leta jemljejo za svojega tudi izdelovalci vozil. In to ne le električnih, temveč klasičnih, saj želijo uporabnikom dokazati, kako vedno bolj prijazni so novi avtomobili do njihovih elektronskih in digitalnih navad/razvad. Z vidika vgradnje pametnih rešitev in integracije avtomobila z rešitvami pametnega doma sta letos še najbolj prepričala Ford in Volkswagen. Slednji je lasvegaški sejem izkoristil za predstavitev študije enoprostorskega vozila BUDD-e, ki nakazuje prihodnost elektrifikacije vozil tega nemškega izdelovalca. Od njega bi se lahko marsičesa naučili tudi v računalniški industriji. BUDD-e namreč svojo »goro« do 80 odstotkov zmogljivosti napolni v vsega 15 minutah. Ko bi se le naše tablice, telefoni in prenosniki polnili tako hitro …

Majhen slovenski prispevek

Na sejmu CES nagrajena slovenska inovacija

Na sejmu CES nagrajena slovenska inovacija

Las Vegas je za slovenska podjetja pogosto predaleč, da bi ga izbrala za predstavitev svojih novosti. A to še ne pomeni, da slovenskih izdelkov tam ni. Podjetje Visionect je za digitalno tablico Joan Meeting Room Assistant, ki obvladuje sejne sobe in sestanke, celo prejelo nagrado za inovacijo v ekološki kategoriji. Do okolja prijazna tablica je namreč po zaslugi tehnologije e-papirja energijsko nadvse varčna, saj za svoje delovanje porabi okoli 99 odstotkov manj energije kot klasične tablice.

Kranjsko podjetje Četrta pot pa je s svojimi terminali TA-500 in bralniki CM03 gostovalo pri podjetju NXP Semiconductors, enemu izmed izumiteljev tehnologije NFC, ter prikazovalo, kako se pametni brezstični terminali lahko vgradijo v pametne zgradbe in pisarniška okolja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji