Objavljeno: 26.8.2008 14:45 | Avtor: Katja Benevol Gabrijelčič | Monitor Julij-avgust 2008

Ko bi vsaj deloval!

In tako sem dobila škatlico z majhnim valjčkom, manjšim od mojega kazalca, na katerem piše NU Dolphin, en par podvodnih slušalk s sponkicami na razmeroma kratkih kablih, en par običajnih "kopenskih" slušalk z dolgimi kabli in kabel, ki ima na eni strani priključek USB, na drugi pa ... "Ti, čuj, kaj ni to moški stereovtič za slušalke?"

"Boš šla kaj plavat?"

"Ja, seveda bom šla."

"Bi pri tem poslušala glasbo?"

"Errr ... prosim?"

"Ja, no, mp3 sem dobil, ki naj bi se ga dalo poslušati v vodi."

"Mega! Veš, da bi!"

"Hm, ja, pa je res."

"In čez tole prenašaš podatke?"

Glede na to, da je na drugi strani priključek USB, očitno res. Smiselno, saj je bilo treba tako napravico opremiti s samo enim priključkom. Slušalke moramo vanjo priviti. Seveda, saj morajo čim bolj tesniti in voda ne sme vdreti v napravo. Izjemno smiselno.

Računalnik napravo sam prepozna kot zunanji disk, vendar mine kar nekaj časa, preden se odpre okence. Verjetno imam preobremenjen računalnik. Prvi poskus kopiranja datotek mi ne uspe, šele ko napravo izključim in spet priključim, je nanjo mogoče tudi kopirati. Prostega prostora je 1 GB in to za plavanje nedvomno zadošča.

Uporabniški vmesnik je skrajno preprost. Pet majcenih gumbkov: za predvajanje, preskok na naslednjo datoteko, na prejšnjo, povečanje in zmanjšanje glasnosti. Ja, no, zakaj bi pa v vodi potreboval še kaj drugega, ne? No, izkazalo se je, da bi bilo izjemno prijetno, če bi bil kje še gumbek za preskok na naslednjo mapo. Sicer pa ... na valjčku sta dva plastična jermenčka, s katerima ga pripnemo na trak plavalnih očal. To pomeni, da gumbkov med plavanjem tako ali tako ne vidimo. Lahko si v ogledalu ogledamo, kako so postavljeni, ali pa malo pritiskamo na slepo in poskušamo doseči želeni učinek.

Pripravljeni za akcijo. Ko pridem k bazenu, so plavalci popolnoma navdušeni. Prijateljica takoj preizkusi slušalke, vpraša, kateri gumbek je treba pritisniti, in pravi: "Jaz nič ne slišim."

Konec muzike. Doma je še deloval, na bazenu pa ne več. Nenehno sveti oranžna svetleča dioda. V navodilih piše, da dioda stalno sveti, ko je predvajanje zaustavljeno; takrat je treba še enkrat pritisniti gumb za predvajanje in že bo vse lepo in prav. No, pa ni. Pritiskanje na gumbke ne pomaga. Ne deluje, pa konec.

Nič, grem poskusit zaplavati z njim. Kolegica plavalka mi takoj svetuje, naj ga premaknem na zadnjo stran glave, da me ne bo oviral pri drsenju po vodi. Sprašuje, zakaj sem ga sploh namestila ob stran glave. Ker je tako prikazano v navodilih, seveda, kakšno vprašanje.

Zaplavam prsno, slušalke padejo iz ušes. Popravim, potopim glavo, plup - slušalke padajo ven. Punce, kapo potrebujem!

Dobim kapo, jo navlečem na glavo in čez ušesa - auuuu! Ok, recimo, da mi je kapa pretesna, ne pa, da so silikonski ovoji na slušalkah predolgi za moje uheljčke. Prsni zamah - deluje. Slušalke so na mestu. Zakravlam. Mega, slušalke obenem delujejo tudi kot čepki in v ušesa se mi ne nateče voda. Hrbtno - enako dobro in učinkovito.

Se pravi, če hočeš res plavati s podvodnim mp3jem, potrebuješ tudi plavalno kapo. Edino, česar nisem mogla preskusiti, ker se je očitno obesila programska oprema, je bilo to, ali bi v hrupu bazena, v katerem je kar nekaj drugih ljudi in ves čas šumijo voda in ventilatorji, pod vodo in nad njo tudi zares slišala glasbo. Glede na to, da je na suhem, resda s kopenskimi slušalkami s precej daljšimi kabelčki, omogočal precej glasno poslušanje glasbe, si drznem sklepati, da bi preglasil hrup okolice in spuščanja zračnih mehurčkov v vodi.

Dolphin se ponaša tudi z dodatno opremo. Dokupiti je mogoče komplet traku za nadlaket in podvodnih slušalk s precej daljšimi kabli, ki omogoča dve dodatni uporabi. Trak za nadlaket v kombinaciji s slušalkami z dolgim kablom omogoča uživanje v glasbi za deskarje na vodi. Če seveda niso deskarji taki, da raje uživajo v šumenju valov in vetru, ki brije okrog ušes. Kombinacija traku za nadlaket in zelo kakovostnih kopenskih slušalk pa omogoča rabo pri drugih kopenskih športih - teku, kolesarjenju, rolkanju itd. Omogoča običajno rabo predvajalnika mp3 s povečanim udobjem, saj je varno pritrjen na nadlaket in ne opleta na traku okrog vratu, ne pada iz zelo oddaljenega žepa, ne ... saj smo se razumeli.

Če povzamem - zamisel je perfektna, plavalci so jo pozdravili z navdušenjem. Zagotovo je stvarca uporabna tudi pri poletnem namakanju v bazenih in v morju. Ali se slušalke dejansko obdržijo na svojem mestu med deskanjem, pa žal nisem mogla preskusiti.

Aha, kako se je izteklo? Napravica ima očitno vgrajen nekakšen varnostni budnik (watch-dog), ki jo znova nastavi po daljšem času neuporabljanja, tako da to, da je sistem zaprt, ne pomeni tudi, da je brezupen. Za še en odhod k bazenu je žal zmanjkalo časa ...

mp3 Dolphin NU

Kaj: Podvodni mp3, 1 GB flash, USB 2.0, akumulator za 8 ur predvajanja glasbe, ki se napolni v 1,5 ure, 25 g, 60 × 20 × 20 mm.

Kdo: NU, www.nu-global.com.

Prodaja:

Cena: 70 EUR.

Za: Uporabljati ga je mogoče v vodi!

Proti: Preskromen vmesnik; ker je napravica zapečatena, je uporabnik ob morebitni neposlušnosti, kakršna se je zgodila nam, popolnoma nemočen.

Tega sem si vselej želela, podvodnega walkmana. Če bi bilo kaj takega, ko sem še trenirala, zagotovo ne bi tako hitro obupala. Pri plavanju moraš biti strašansko discipliniran, saj ti postane po nekaj kilometrih vsako jutro strašansko dolgčas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji