Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2015

Kemija in reciklaža

AMD je letošnje poletje namenil več pozornosti posodobitvi grafičnih kartic kakor pa osrednjih procesorjev. Ni presenetljivo, če vemo, da prav odlično delo oddelka, ki razvija grafične procesorje, in posledično prodaja teh izdelkov podjetje še držita pri življenju. Procesorski del podjetja namreč zadnja leta prideluje zgolj rdeče številke, zato AMDjev voz vlečejo naprej predvsem Radeoni.

Kot je že v navadi, je Sapphire eden prvih izdelovalcev grafičnih kartic, ki na trg, posebej slovenski, pošlje izdelke, opremljene z »novimi« procesorji. V Monitorjev laboratorij sta zašli kartici Sapphire Radeon R7 370 in Radeon R9 380, ki se bohotita z napisom Nitro v imenu. Beseda nitro izvira iz kemije in je navadno prvi del zloženke. Oznaka nitro se nanaša na atomsko skupino, sestavljeno iz enega atoma dušika in dveh atomov kisika. Dušik je v zraku najbolj razširjeni plin brez barve, vonja in okusa, sestavlja namreč kar 78 odstotkov zemeljskega ozračja. V utekočinjeni obliki (LN2) ga imajo poleg kemikov in fizikov radi tudi navijalci računalniških komponent, saj se pri atmosferskem tlaku dušik utekočini pri –195,8 stopinjah Celzija. Dušik je torej tekoče zamrzovalno sredstvo, s katerim dobesedno podhladimo računalniške komponente. Da, uganili ste, oznaka NITRO na grafičnih karticah Sapphire ima opraviti s hlajenjem. Žal še nikomur v industriji ni uspelo izumiti rešitve, ki bi omogočala enostavno in dolgotrajno hlajenje komponent z dušikom, Sapphire pa si je oznako NITRO sposodil za predstavitev nove hladilne rešitve, ki velja za visoko učinkovito. Gre za zračno rešitev, čeprav ima omenjeni izdelovalec v svoji zbirki tudi vodno hlajene grafične kartice.

Hladilna rešitev NITRO nadgrajuje starejše hladilnike Dual-X, pri čemer ima pri modelu Sapphire Radeon R9 380 kar štiri bakrene toplovodne cevi, speljane med velikanskimi aluminijastimi rebri, in dva velika ventilatorja premera 10 cm. Hladilna zasnova modela Sapphire Radeon R7 370 je sorodna, le da manj potratni kartici pripadata le dve bakreni toplovodni cevi za odvajanje na površini grafičnega procesorja ustvarjene toplote. Velik hladilni sistem je, kot bomo spoznali v nadaljevanju, vsekakor učinkovit in po želji tudi zelo tih, davek pa plača dolžina kartic, ki je le malce krajša od 24 cm. Vgradnja v majhna računalniška ohišja torej odpade, v večino ohišij standardnih mer pa bomo kartici vendarle lahko vgradili – tudi priključka za dodatno električno napajanje sta prikladno vgrajena na zgornji strani močnejše kartice. Strojno zasnovo hladilne rešitve NITRO kar najbolje dopolnjujeta še strojna programska oprema kartice in rešitev Intelligent Fan Control II, ki celo pri spoštljivo zmogljivi kartici R9 380 do temperature 50 stopinj Celzija ventilatorjev sploh ne požene in tako poskrbi za absolutno tišino – denimo pri pisarniškem delu z računalnikom. Z zagonom kakšne računalniške igre ali testnih programov za merjenje grafičnih zmogljivosti se ventilatorja sicer zavrtita, a le do hitrosti okoli 1300 obratov na minuto, kjer ostajata komaj kaj slišna. Njuna učinkovitost navduši tudi s podatkom, da se ob večurnem igranju temperatura grafičnega procesorja ni povzpela nad 70 stopinj Celzija.

■ Sapphire NITRO Radeon R9 380

Kartica Sapphire Radeon NITRO R9 380 ima vgrajen grafični procesor z že znano sredico Tonga (spominja na »nabildan« model Radeon R9 285). Na površini 366 mm2 se gnete pet milijard tranzistorjev, ki sestavljajo 28 ukaznih enot s 1792 pretočnimi procesorji. Kot je pri kitajskem izdelovalcu že v navadi, so skoraj vse njegove kartice že tovarniško malce navite. Tudi Radeon R9 380 sledi temu zgledu, saj deluje s taktom procesorja 985 MHz (AMD priporoča 970 MHz), štirje gigabajti pomnilnika GDDR5 pa premorejo delovni takt 1450 MHz. Velik in zmogljiv grafični procesor terja svoj davek v obliki porabe električne energije. TDP kartice je postavljen pri 190 W, kar ni malo, kljub temu pa kartica omogoča še nekaj svobode pri navijanju, saj lahko prek dveh 6-pinskih priključkov za napajanje in reže PCIe X16 dobi do 225 W. Testni primerek je imel okoli 100 oziroma 150 MHz rezerve pri taktu grafičnega procesorja oziroma pomnilnika. Kartica podpira številne starejše in novejše tehnologije prikaza slike, kot so LiquidVR, Freesync, Eyefinity, VSR, DirectX 12, Mantle (Vulkan) in OpenGL.

Radeon NITRO R9 380 se izkaže tudi z zmogljivostmi, saj brez težav poganja prav vse igre v polni visoki ločljivosti, ločljivost 2560 x 1440 pik pa se zdi kot naročena zanj – z redkimi izjemami bomo lahko v tej ločljivosti igrali skoraj vse igre. 4 GB video pomnilnika resnično pripomore k igranju v visoki ločljivosti,  pa tudi v primeru, ko bi igro raje poganjali na dveh monitorjih hkrati. Pri razmerju zmogljivosti glede na ceno se kartica resnično izkaže, malo manj pa pri razmerju zmogljivosti na porabljeni vat električne energije. K sreči je vsaj slednja razmeroma poceni ...

Sapphire NITRO Radeon R9 380

Izdeluje: Sapphire Technology, www.sapphiretech.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 243 €.

✓    Odlična in tiha hladilna rešitev, zmogljivosti glede na ceno.

✗    Poraba energije.

■ Sapphire NITRO Radeon R7 370 4G

Manj navdušeni smo bili nad kartico Sapphire Radeon NITRO R7 370. Pa ne zato, ker bi bila slaba,  nasprotno, kljub novemu imenu gre za spodoben, čeprav »recikliran« izdelek. Grafično srce Radeon R7 370 je namreč le »preoblečeni« Radeon R7 265, ta pa je pred letom dni predstavljal tehnično preobleko za Radeon HD7850. Kako dobra je bila kartica izpred treh let, se lahko prepričamo še danes. V tem času je seveda iz visokega razreda zdrknila v srednji zmogljivostni razred, a nič ne de, saj je skladno s časom pridno usihala tudi njena cena. Ta je sicer ob ponudbi podobno zmogljivih kartic opazno višja, a jo Sapphirova kartica vsaj delno upraviči s tiho in zmogljivo hladilno rešitvijo.

Delovni takti so skoraj enaki kartici R9 380, pri čemer pa je v samem grafičnem jedru (Trinidad Pro) bistveno manj »delavcev«, le 1024 senčilnih cevovodov. Za to, da kartica še vedno napenja in kaže mišice, sta tako še najbolj zaslužna 4 GB hitrega pomnilnika GDDR5 in široko, 256-bitno pomnilniško vodilo. Same zmogljivosti sicer niso več vrhunske, kljub temu pa bo kartica brez težav tekoče poganjala praktično vse aktualne igre v polni visoki ločljivosti. 4 GB hitrega pomnilnika je zagotovilo, da tudi v prihodnje ne bo prav hitro opehala, ko bodo na voljo še novejše in grafično bogatejše igre. Velika pomanjkljivost te kartice je le starejša zasnova, ki podporo grafični knjižici DirectX ustavi pri različici 11.2. K sreči AMD ohranja podporo vtičniku Mantle, tako da so novejše igre po zaslugi omenjene tehnologije deležne opaznih pohitritev. Stara zasnova ima dodatno pomanjkljivost, in to zelo očitno – poraba energije je s 150 W TDP za prikazane zmogljivosti po današnjih merilih zelo visoka, zato kartico lahko označimo za požrešno.

Obe preizkušeni kartici lahko sliko sočasno pošiljata na največ tri zaslone. V ta namen lahko uporabimo kar štiri posrečeno izbrane priključke, in sicer DVI-D, DVI-I, HDMI in/ali Display Port 1.2. Slednja podpirata prikaz slike do ločljivosti 4K, prek vmesnikov DVI pa bomo ločljivost nastavili le do 1600p oziroma 1080p.

Všeč nam je bila tudi oznaka na embalaži, kjer Sapphire jasno napiše, kakšnemu igranju je kartica namenjena. V primeru modela R7 370 je to igranje iger v polni visoki ločljivosti (1080p), kartica R9 380 pa letvico že dviga do ločljivosti 2560 x 1440 pik (1440p). Upamo, da bodo temu zgledu sledili tudi drugi izdelovalci.

Za konec omenimo še eno novotarijo, ki jo prinaša nova generacija kartic AMD Radeon 3xx, in sicer rešitev Frame Rate Targeting. Karticam lahko v grafičnem gonilniku nastavimo želeno (zgornjo) mejo prikaza števila sličic na sekundo. Tako, denimo, lahko postavimo mejo 50 FPS, ki je več kot dovolj za tekoče igranje iger, kartica pa se ne bo naprezala do roba svojih zmogljivosti, kot bi se sicer. Tako bomo poskrbeli za znatno nižjo ustvarjeno toploto, hrup in, ne nazadnje, tudi manjšo porabo energije. Rešitev sama po sebi ni nova, saj podobno funkcijo že omogočajo nekatere igre, a jo je s stališča  uporabnika bistveno laže uporabljati – nastavitev v gonilniku namreč velja za vse, kar kartica prikazuje.

Sapphire NITRO Radeon R7 370 4G

Izdeluje: Sapphire Technology, www.sapphiretech.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 191 €.

✓    Odlična hladilna rešitev, 4 GB pomnilnika.

✗    Starejša zasnova, cena.

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji