Objavljeno: 14.6.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2016

Kdaj ste nazadnje držali v rokah kamero?

Vprašanje iz naslova je rahlo provokativno. Dnevi, ko smo video posnetke zajemali s kamerami ali t. i. kamkorderji, so že zdavnaj mimo. Danes dogajanje okoli nas zajemamo s pametnimi telefoni in celo tablicami. Še več, na mobilnih napravah svoje spomine v video obliki tudi obdelujemo in delimo z družinskimi člani, prijatelji in znanci.

Drži, pametni telefoni in celo tablice so postali zelo dobri v zajemanju gibljivih slik, torej videa. Že dolgo je jasno, da so tudi najbolj praktični, saj so vedno pri roki (ali v žepu) in zato lahko na video posnetke ujamemo tudi tiste življenjske trenutke, ki bi se sicer ob odsotnosti naprave, ki zna zajemati video, izgubili (za vedno). Video posnetke polne visoke ločljivosti zna posneti praktično vsak nov pametni telefon (morda se najde kakšna izjema le v najnižjem/vstopnem cenovnem razredu), boljši pa so že skočili stopničko više in video zajemajo v ultra visoki ločljivosti 4K (UHD).

Kljub temu da nam mobilne naprave lahko ustvarijo video posnetke res visoke ločljivosti, potreba po obdelavi ostaja. Deloma zato, ker želimo pripraviti zanimive posnetke, ti pa so navadno krajši in z dodanimi vsebinami, deloma pa zato, ker moramo iz posnetkov odstraniti vse tisto, kar se ni »posrečilo«.

Ker skoraj 90 odstotkov trga mobilnih naprav obvladujejo mobilni telefoni in tablice z operacijskim sistemom Android, smo se odločili preveriti, katere aplikacije nam bodo pomagale urediti/izdelati kar najboljše video posnetke. A še pred pregledom seznama aplikacij naj zapišemo, da je urejanje videa na manjših zaslonih pametnih telefonov pravo Sizifovo delo, na tablicah pa povsem druga razsežnost (in ga lahko celo priporočimo). Snemalci Monitor TV pa ponudijo še dodaten nasvet – če imamo na voljo dovolj časa in opreme, je video z mobilnih naprav kljub temu bolje prenesti v osebni računalnik in ga pošteno obdelati …

Adobe Premiere Clip. Eden boljših urejevalnikov videa na platformi Android sliši na ime Adobe Premiere Clip. Je pohvalno brezplačen, a seveda ne premore vseh funkcionalnosti izvirnika na osebnih računalnikih. Nič zato, osnovne funkcije urejanja videa so prisotne in posrečeno poenostavljene. Aplikacija podpira rezanje in združevanje video posnetkov, dodajanje zvočne sledi (da, žal le ene), uporabo različnih filtrov, skratka vse, kar bi si hobi video mojster želel. Začetniki bodo preprosto navdušeni nad funkcionalnostjo samodejnega urejanja video posnetka, ki se je ne bi sramoval niti Google.

FilmoraGo. Če iščemo vsaj približno profesionalno orodje za obdelavo videa v okolju Android, potem bomo s programom FilmoraGo Video editor zelo dobro postreženi. Začetnikom je na voljo preprost čarovnik, ki jim v treh korakih pomaga izbrati video za obdelavo, dodati teme, glasbo, naslove in celo učinke prehodov ter končni video posnetek shraniti krajevno ali pa ga naložiti v YouTube ali katero izmed družbenih omrežij. Zahtevnejši uporabniki se bodo navduševali na stotino naprednejših funkcij, ki jim omogočajo še več svobode pri rezanju, obračanju, filtriranju in animiranju videa, nadpovprečno bogat je tudi nabor video učinkov. Če želimo, lahko s FilmoraGo izdelamo tudi zelo navdihnjene (video) diapozitive. Všeč nam je odločitev programerjev, da uporabnikov programa ne bodo jezili z različnimi vodnimi žigi ali časovnimi omejitvami. Video, ki ga izdelamo, nam ostane v zamišljeni obliki. Dobro novico imamo tudi za lastnike iPhonov in iPadov – aplikacija FilmoraGo je na voljo tudi za platformo iOS.

Viddy. Viddy je hkrati aplikacija in medijsko spletno mesto, kjer objavljamo svoje posnetke. Še več, na dverih Viddy lahko ustanovimo celo svojo skupino ali skupnost uporabnikov in z njimi delimo video posnetke. Tudi aplikacija Viddy je na voljo za platformo Android in iOS ter spletne brskalnike. Dodajanje posnetkov je otročje lahko, urejevalnik videa pa premore večino funkcij, ki jih od njega pričakujemo. Dobrodošel je pester nabor glasbenih podlag (med njimi so tudi priljubljene skladbe), ki lahko še popestrijo naše video stvaritve.

AndroVid Video Editor. Aplikacija AndroVid Video Editor je bila ena prvih (pol)profesionalnih aplikacij za urejanje videa na platformi Android. Omenjeno brezplačno orodje je še danes med (naj)boljšimi, ko gre za rezanje, urejanje in sestavljanje video posnetkov ter dodajanje glasbe. Zelo enostavno lahko svojim video posnetkom dodamo tudi besedila, fotografije in druge učinke – izbor slednjih je pošteno dolg. Uporabniški vmesnik je pogojno uporaben tudi na telefonu. Za piko na i zna aplikacija vsak video posnetek brezplačno shraniti tudi v zgolj zvočni obliki (mp3). Posebne učinke in glasbene podlage lahko uporabimo tudi za izdelavo video diapozitivov.

Andromedia Video Editor. Urejevalnik video posnetkov Andromedia se izkaže tam, kjer nekateri konkurenti odpovedo – obvlada namreč združevanje video posnetkov v različnih zapisih in tudi shranjevanje v zapise, ki niso več prav pogosti (npr. WAV, MOV …). Žal to orodje omogoča brezplačno shranjevanje izdelanih video posnetkov le do ločljivosti 720p, za polno zmogljivost pa bo treba seči v žep. Uporabniški vmesnik je resnično preprost in intuitiven, zato je razumljiv tudi popolnim začetnikom.

Video Maker Pro. Čeprav je aplikacija Video Maker Pro velika vsega 6 megabajtov, se zelo izkaže – pa še brezplačna je. Pri osnovnem urejanju in izdelavi video posnetkov ne bomo pogrešili nobene funkcije, uporabnikom pa priporočamo prenos več kot 60 dodatnih video učinkov, s katerimi bodo video stvaritve še bolj doživete. Všeč nam je bila tudi funkcija izdelave video posnetka s t. i. sliko v sliki. Svojo ustvarjalno žilico bomo v obliki različnih datotek hitro lahko delili tudi v družabnih omrežjih ali poslali po e-pošti. Želeli bi si le boljšega uporabniškega vmesnika …

VidTrim Pro. Aplikacija VidTrim Pro je prav tako na voljo za številne platforme. Na androidnih napravah je plačljiva, a upravičeno – poleg tega se lahko o njenem brezhibnem delovanju prepričamo v preizkusnem obdobju, ki je brezplačno. Poleg preglednega in enostavnega vmesnika VidTrim Pro prinaša še možnost izvoza posameznih sličic ter zvoka iz videa, transkodiranje zvoka itd. Ali je vredna naložbe v višini dveh evrov, pa naj presodi vsak sam.

Snip Video Trimmer. Če bi želeli samo malce skrajšati svoje video posnetke, ne potrebujemo zapletenih orodij. Zadostuje že Snip Video Trimmer, ki zna velikost video posnetkov tudi optimizirati (skrčiti) za pošiljanje po e-pošti, nalaganje v spletne video dveri ipd. Še več, iz video posnetka zna izdelati tudi melodijo zvonjenja za telefon.

Clesh Video Editor je precej napreden urejevalnik videa (vsaj s stališča androidnih tekmecev), a to ne preseneča, saj je aplikacija zgolj podaljšek precej zmogljive storitve obdelave videa v oblaku. Tako lahko mimogrede prekinemo z delom in nadaljujemo v prihodnosti točno na mestu, kjer smo končali – pa čeprav se vmes preselimo na drugo napravo (npr. računalnik). Clesh je poštena aplikacija za urejanje videa, saj zna še bistveno več kot le rezati video posnetke. Tem lahko namestimo različne filtre, poskrbimo za zanimive prehode, spremenimo kote, povečavo itd. Manj navdušeni smo le nad grafičnim uporabniškim vmesnikom, ki bi si vsekakor zaslužil temeljito prenovo.

KineMaster je še eno izmed celovitih orodij za obdelavo video posnetkov. Njegova časovnica podpira res veliko vnosov (tako video posnetkov kot zvoka), ki jih lahko s funkcijo povleci-spusti vstavimo od koderkoli. Podpira številne video in avdio zapise, na zaslonih na dotik pa jih enostavno premikamo po časovnici in jim dodajamo besedila, zvočni zapis in druge učinke. Urejevalnik videa premore celo orodja za izboljšane kakovosti videa (če smo tega posneli malo slabše) in vrsto naprednih funkcij za izkušene video mojstre. Zmoti le to, da bomo morali za izvoz ustvarjenih video posnetkov plačati mesečno ali letno uporabnino, če ne želimo, da nam jih aplikacija opremi z vodnim žigom.

WeVideo je še ena aplikacija vrste vse-v-enem, ki stavi na enostavnost rabe. V nekaj minutah bomo lahko obdelali svoj video posnetek in ga objavili v spletu. WeVideo premore bogat nabor lepo oblikovanih tem, ki so že kombinirane z ustreznimi skladbami in drugimi učinki, zato nam lahko prihrani precej časa pri izbiri prave kombinacije podlage in glasbe. Seveda lahko video izdelamo povsem po svojem okusu in ga neposredno iz aplikacije delimo po družabnih omrežjih. Aplikacija brezplačno hrani do 1 GB vsebin, zato pa je precej večja omejitev brezplačne različice izvoz le do 5 minut videa na mesec. Za resnično uporaben WeVideo bo tako treba odpreti denarnico … 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji