Objavljeno: 28.1.2020 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2020

Katero platformo interneta stvari izbrati?

Internet stvari bo internet platform. Te bodo imele ključno vlogo pri vzpostavljanju interakcije med predmeti, napravami, ljudmi in okolico. Preverili smo, kako se interneta stvari lotevajo računalniški giganti.

Analitsko podjetje Statista je objavilo oceno, po kateri naj bi skupna količina naprav, povezanih v internet stvari, leta 2025 že presegla 75 milijard. Večina teh naprav bo povezanih z različnimi platformami oziroma ekosistemi, katerih število že danes presega trimestno številko, saj želi vsako večje podjetje uveljaviti svoje IoT-okolje tudi globalno. Ogledali smo si, kaj strankam, ki želijo čim prej postaviti operativno okolje interneta stvari, nudijo velikani iz sveta IT.

Cisco IoT Cloud Connect (www.cisco.com/c/en/us/solutions/service-provider/iot-cloud-connect/index.html)

Cisco IoT Cloud Connect je programska oprema v oblaku, zasnovana pretežno za mobilne operaterje, s ciljem optimizacije in racionalizacije omrežnih virov, zagotavljanja varnosti ter upravljanja podatkov. Rešitev nudi tudi možnost prilagodljive implementacije naprav, vpogled v realnem času in virtualizacijo okolja. Cisco se hvali, da je njegovo IoT-okolje zanesljivo zavarovano pred hekerskimi napadi in človeškimi dejavniki. Ponudbo s ceno mora pridobiti vsako podjetje posebej.

Google Cloud IoT (cloud.google.com/solutions/iot)

Google se rad pohvali, da v svojem oblaku nudi eno najbolj učinkovitih in razširljivih platform za rešitve IoT, ki podpira tako računalništvo v oblaku kot na robu. Cilj podjetja je, da strankam omogoči čim hitrejše in čim enostavnejše povezovanje, shranjevanje in upravljanje IoT-podatkov. Dodaten plus je možnost integracije s številnimi drugimi storitvami Googlovega oblaka. Cene močno variirajo, saj so odvisne od potreb posameznega podjetja in vključujejo več dejavnikov, kot so vrsta želene hrambe podatkov, uporaba omrežja in operacij, skupaj z možnostmi iskanja podatkov. Čeprav se cene začno že pri enem samem centu na gigabajt na mesec, pa nas bo mesečna hramba 50 GB podatkov naprav interneta stvari stala dobrega 1,2 evra. K sreči obstaja enostavno orodje za izračun, ki podjetju postreže z natančno oceno stroškov. Google Cloud IoT platform je posrečena izbira, saj nudi spodobne funkcije, ki jih je enostavno uporabljati. Večina komponent je že znanih Googlovih tehnologij, podprta pa je tudi omejena izbira programskih jezikov.

Microsoft Azure IoT hub (docs.microsoft.com/en-us/azure/iot-hub)

Microsoft je platformo Azure IoT hub zasnoval precej široko, saj si želi stranke z vseh področij. Temu primerno je njegova platforma kos več različnim potrebam in zahtevam industrijskih podjetij, vključno z daljinskim nadzorom in upravljanjem, s pametnimi prostori, predvidevanjem vzdrževanja itd. Računalniški gigant poudarja še visoko raven varovanja podatkov in razširljivost platforme, ki omogoča izbiro in plačilo točno določenih funkcij, ko jih stranka potrebujete le občasno/začasno. Ima tudi precej prilagodljivo cenovno politiko, cene pa se začno pri dobrih 9 evrih (10 ameriških dolarjev) na mesec. Za manjša okolja je lahko zelo poceni izbira, saj je platforma celo brezplačna, če količina sporočil v sistemu ne preseže 8.000 sporočil dnevno. Že oblak Microsoft Azure, na katerem temelji tudi IoT-platforma, je posrečena izbira za vse vrste poslovanja. Omenjeno IoT-vozlišče lahko uporabljajo tako začetniki kot strokovnjaki.

Oracle IoT (www.oracle.com/internet-of-things)

Oracle prav tako premore eno večjih oblačnih platform, ki ponuja različne funkcije, usmerjene v proizvodne in logistične operacije. Njeno privlačnost v svetu IoT še povečuje možnost integracije z Oracle in drugimi aplikacijami z uporabo vtičnikov API. V preizkusu platform interneta stvari je Gartner Oraclovi rešitvi dodelil visoko skupno oceno 4,4 (od 5). Družba Oracle s svojo platformo omogoča hitro upravljanje sporočil, naprav in aplikacij, kar poskrbi za operativno učinkovitost. Z uporabo platforme Oracle IoT v oblaku lahko podjetja svoje naprave povežejo z oblakom, opravijo raziskave v realnem času in pridobljene podatke delijo s partnerji, ki uporabljajo različne aplikacije ali spletne storitve. Cena Oraclove platforme se izračuna skladno s številom naprav, ki so z njo povezane, začne pa se pri slabih 70 evrih na mesec.

SAP Cloud Platform IoT (www.sap.com/slovenia/products/iot-platform-cloud.html)

Družba SAP svojo IoT-rešitev nudi v obliki platforme kot storitve (PaaS). Ta temelji na odprtih standardih in zagotavlja večfunkcionalna okolja, vključno z Cloud Foundry in Neo, za razvoj, upravljanje, spremljanje in zagon aplikacij v oblaku. Ena vodilnih IoT-platform v oblaku ponuja napredne tehnologije za povečanje poslovne učinkovitosti in optimizacijo procesov. Platforma temelji na SAP HANA, podatkovni zbirki v pomnilniku, ki je hkrati tudi platforma za razvoj aplikacij, zasnovana posebej za obdelavo pretočnih podatkov v realnem času.

SAP Cloud Platform IoT uporabnikom nudi široko paleto funkcij, kot so različni programski jeziki, okolja DevOps za poenostavljen razvoj aplikacij, ter prilagodljive vmesnike. Ker ponudnik meri predvsem na srednja in velika podjetja ter razvijalce, cene niso ravno nizke, čeprav je najnižja postavka na ceniku opredeljena s 25 evri na mesec.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji