Objavljeno: 11.6.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Posebna 2013 | Teme: e-bralnik

Kako kupiti e-bralnik

Kindle Paperwhite je menda najboljši, a ga v naših »opečnatih« trgovinah ne prodajajo. Najbolj odprt in ugoden je menda Kobo, ki ima enako težavo. E-bralnike prodaja tudi Sony in menda so vrhunski. Na voljo pa je tudi plejada poceni »kitajcev«. Kako se torej odločiti, kaj kupiti, če bi radi brali brez papirja?

E-bralniki so že nekaj let uveljavljena tehnologija, ki si je izborila mesto na trgu zabavne elektronike in vsako leto napreduje. Tako kot pri vseh drugih mobilnih napravah smo se že navadili, da bomo vsako leto priča kakšni izboljšavi in da se raven izkušnje branja redno zvišuje. Sama tehnologija e-črnila sicer v osnovi ostaja enaka, a so časi osveževanja občutno napredovali in novi »osvetljeni« zasloni pomenijo pravo malo revolucijo. Največja prednost e-črnila je to, da ni vrhnje steklene površine kot na tablicah. To pomeni, da lahko knjigo beremo tudi na soncu. Pri tablicah to praktično ni mogoče, saj je odsev prevelik in se zaslona bolj ali manj ne vidi. Druga odlična lastnost e-črnila pa je majhna poraba energije, saj se stanje pripravljenosti pri e-bralnikih meri v tednih. Toda sama naprava s to tehnologijo ni dovolj, da bi bilo mogoče bralnik priporočiti za nakup. Duša e-bralnika sta namreč ekosistem knjig in aplikacij ter lahkota pridobitve knjig.

Stanje med konkurenco na trgu e-bralnikov je na prvi pogled preprosto in Amazonove naprave Kindle se tu največ omenja. Toda področje elektronskih knjig je zaradi pravic in nestrinjanj med založbami zapletena mineštra. V Sloveniji smo tako daleč od ideala spletnih knjigarn in knjižnic, kjer bi si lahko vsakdo prenesel želeno knjigo in preprosto začel brati. Povsem drugače pa je, če govorimo tuji jezik, predvsem angleško, francosko ali nemško. Potem lahko prebiramo plejado knjig, ki jih ponujajo založbe in trgovine v državah, ker govorijo te jezike. Seveda vodi angleščina in Amazon kot največja angleška knjigarna ponuja že skoraj milijon knjig. Ti knjižni ekosistemi so zelo podobni Applovim iTunes, saj smo hitro zaklenjeni na določeno napravo. Poleg tega Amazon in Kobo poleg svojih bralnikov ponujata še programe za druge mobilne naprave in računalnike. Tako lahko začnemo knjigo brati na telefonu in na bralniku nadaljujemo tam, kjer smo na mobilniku nehali brati. Prav ta sinhronizacija in označevanje zanimivih odstavkov za druge uporabnike so  malenkosti, ki tem bralnikom dodajo presežno vrednost. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji