Objavljeno: 11.6.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Posebna 2013 | Teme: e-bralnik

Papir je mrtev!

E-bralnik ni vsakdanja naprava, zato se o nakupu odločamo nekoliko drugače, kot smo vajeni pri drugih elektronskih igračah. Poleg tega da mora biti strojno (dober zaslon, dobro upravljanje) in programsko ustrezen (dober in hiter uporabniški vmesnik), mora namreč imeti tudi dovolj dobro infrastrukturo, beri: knjigarno, ki stoji za njim. Če bi bila slovenska, še toliko bolje. Pa ni.

Preden se lotimo konkretnih bralnikov, ki jih priporočamo, se je treba pomuditi pri e-knjigah. Kot smo že omenili, je težav, če govorite angleško, manj, saj je Amazonov Kindle odlična izbira, ekosistem omenjenega spletnega prodajalca je velikanski. Zaplete se, ko želimo e-knjige brati v slovenščini, saj je izbira zelo skopa. Zato je toliko bolj zanimiv projekt slovenske spletne knjižnice Biblos.si, ki je zaenkrat še v preizkusnem obdobju. Do konca junija si lahko za 14 dni knjige izposojajo le člani nekaterih fizičnih knjižnic, julija pa naj bi dostop še dodatno razširili.

Kako zapleten je trg e-knjig, kaže že vstopna stran Biblosa, ki ponuja informacije o podprtih e-bralnikih. Biblos za izposojo knjig uporablja platformo Adobe digital publishing, ki je nezdružljiva z Amazonovimi Kindli. Na bralnikih Kobo z nekaj truda pri nastavitvah bralnika lahko beremo. Ta podatek je še kako dobrodošel, saj so »Kobi« vrhunske naprave, ki konkurirajo Kindlu. Biblos pozna tudi namizne in mobilne aplikacije za branje. Zaenkrat manjka le program za iOS, ker čakajo na potrditev Appla, mogoče pa si je že namestiti androidno, macovsko in okensko aplikacijo, pri čemer opozarjajo, da zadnjima dvema včasih povzročajo težave šumniki. Knjig zaenkrat še ni veliko, a je izbor zanimiv in načrtujejo dodajanje vsebin. Vsekakor gre za smotrno potezo, ki smo jo v Sloveniji čakali, in napredek Biblosa bomo z zanimanjem spremljali še naprej.

Biblos, slovenska spletna knjižnica, zaenkrat še v preizkusnem obdobju delovanja

Biblos, slovenska spletna knjižnica, zaenkrat še v preizkusnem obdobju delovanja

Poleg Biblosa premore Slovenija tudi e-knjigarne, ena prvih je bila ruslica.si dnevnika Večer. Brezplačno si lahko slovenske klasike prenesete še na dverih e-knjiga.si, razne »zbirke« slovenske besede se najdejo tudi na torrentih. Ne glede na to, kje je mogoče dobiti slovensko pisano besedo v elektronski obliki, je angleških, francoskih in nemških del toliko več, da so primerjave zelo nehvaležne. Zaenkrat smo tisti z znanjem tujih jezikov že v obljubljeni deželi, slovenska beseda pa tja potuje počasi.

Pohvalimo lahko tudi novo stran www.epravljice.si s slovenskimi pravljicami, dosegljivo tudi v obliki za ebralnike.

Kindle

Pod Amazonovo blagovno znamko Kindle se zdaj najdejo tudi tablice Fire, na katerih je prav tako mogoče brati knjige, a se na tem mestu posvečamo le namenskim e-bralnikom. Amazon prodaja dva modela svojega e-bralnika in oba si zaslužita pozornost.

Začeli bomo s ceno, saj je mogoče v ZDA osnovni model dobiti že za 70 dolarjev in davek. V to ceno je všteto, da Amazon na napravi prikazuje oglase. Ti so resda nemoteči, saj se kažejo le, ko je bralnik izklopljen (ali na izbirnem menuju) in ne med samim branjem. Ceneje je e-bralnik skorajda nemogoče dobiti, a je ta cena pridržana le za prebivalce ZDA. V Slovenijo lahko naročimo le 90 dolarjev vredno različico, ki ne prikazuje oglasov. Nas je s poštnino in davki stala 124 dolarjev. To je še vedno poceni, a če potujete v ZDA, si model z oglasi velja zapomniti.

Gre za dobro narejeno napravo, ki je v zadnji različici črne barve in ima na sprednji strani petsmerni gumb in štiri namenske gume za navigacijo. Ta je, dokler le izbiramo knjige, preprosta, a se spremeni v pravo muko, ko je treba kaj napisati. To je posebej nadležno, ko se hočemo priklopiti v zaščiteno omrežje WiFi z dolgim geslom. Takrat je vnos dolgotrajno početje, ki kar kliče po pravi tipkovnici. Amazonu že od samega začetka zamerimo tudi to, da je gumb za vklop in izklop na dnu naprave, saj ga je prelahko ponesreči pritisniti. Si pa inženirji zaslužijo pohvale, ker gumbi za obračanje strani napredujejo iz leta v leto. Osnovni model nima resnih pomanjkljivosti in glede na ceno dobimo veliko.

Kindle Paperwhite

Tehnologija Paperwhite je tista lastnost paradnega modela Kindle, ki ga loči od velike večine konkurence. Amazon je v zaslon vgradil sploščen optični kabel, ki omogoča »žarenje« zaslona. Besedo žarenje tu uporabljamo namenoma, saj ne gre za svetenje kot pri zaslonih LCD. Tu zaslon žari, to pomeni, da je do oči v temi dosti bolj prijazen, saj svetloba ne sveti neposredno vanje. Ta tehnologija pa ne pride prav le v temi, saj tudi na soncu poveča kontrast in je e-črnilo na zaslonu še bolj vidno. Gre za eno tistih izboljšav, ki jih je težko opisati, vendar je ob prvem pogledu na zaslon vsakomur jasno, za kakšen skok v kakovosti branja gre.

Račun, kot ga je za nakup Kindle Paperwhite plačal eden naših bralcev.

Račun, kot ga je za nakup Kindle Paperwhite plačal eden naših bralcev.

Paperwhite ima tudi natančen zaslon na dotik in prenovljen uporabniški vmesnik, ki je bolj podoben tistim na tablicah. Za obračanje strani ni več namenskih gumbov in to počnemo preko zaslona, kar je zelo dobro izvedeno. Za priklic orodne vrstice se tako dotaknemo vrha zaslona, za obračanje strani nazaj je potreben pritisk na skrajno levo stran, za premikanje naprej pa vsa preostala površina zaslona. Žal so v Amazonu odstranili zvočnike in izhod za slušalke, ki sta prišla prav za poslušanje zvočnih knjig. Mi smo naš testni primerek kupili na Ebayu, preden ga je bilo mogoče naročiti v Slovenijo, tako da cena ni bila realna. Zato smo tokrat na Twitterju povprašali, koliko je dejanska cena po poštnini, carini in davku, in od bralcev dobili odgovor – 150 evrov. Na tem mestu še povejmo, da se nedvomno ne izplača kupovati izvirnih Amazonovih ovitkov, ki so dragi in ne prinašajo posebne dodane vrednosti. Bolj smotrno je pogledati za poceni ovitki na Ebayu in v drugih spletnih trgovinah (Dealextreme), svojo nalogo bodo tudi ti opravili več kot zadovoljivo.

Paperwhite je trenutno vrh e-bralniške ponudbe in ob njegovem nakupu ne boste razočarani.

Kobo

Edini resen konkurent Amazonu je kanadski Kobo, katerega falango e-bralnikov je mogoče kupiti tudi pri nas. Prav tako gre za celoten ekosistem knjig in mobilnih aplikacij, med katerimi se stanje prebranosti sinhronizira. Tako kot v Amazonu je tudi tu najbolj zanimiv model Kobo Glo, ki ima žareč zaslon. Drugače imajo Kanadčani v portfelju tudi model Touch, ki smo ga preizkusili tudi mi. Ta sicer nima žarečega zaslona, a je cenovno ugoden. 125 evrov (Kobo Glo stane 145 evrov) ni veliko za e-bralnik z zaslonom na dotik, ki se ponaša še z všečnim uporabniškim vmesnikom. Ta je sicer na našem testu deloval malce nezanesljivo, a Kobo programsko opremo posodablja, tako da bodo tudi ti hrošči enkrat pobiti. Kanadčani se prav tako trudijo z industrijskim oblikovanjem in njihovi bralniki so lepši kot Amazonovi, čeprav je občutek, ko jih držiš v rokah, enak.

Kobo je zanimiv predvsem zaradi že omenjenega projekta Biblos.si, saj je nanj lažje spraviti te slovenske knjige, in zaradi podpore bolj razširjenemu formatu knjig epub. Tega Amazonovi Kindli ne podpirajo, saj se Amazon zanaša na svoj bolj zaprti format. Kako se lotiti različnih formatov knjig, pa v okvirčku Ko nam format ne ustreza.

Ko nam format ne ustreza

Calibre je program, ki ga vsak navdušen e-bralec enostavno mora imeti.

Calibre je program, ki ga vsak navdušen e-bralec enostavno mora imeti.

V članku o elektronskem branju enostavno mora biti omenjen program Calibre. Gre za brezplačno namizno aplikacijo, ki zna e-knjige pretvarjati iz enega formata v drugega. Za pretvorbo knjig, kupljenih na Amazonu, je treba še nekaj naprednih (in ne nujno zakonitih) akrobacij, saj so knjige tam zaščitene. A gre za nepogrešljivega sopotnika slehernega lastnika e-bralnika, ki bo prej ali slej prišel prav. Njegove pretvorbe dajejo zadovoljive rezultate, a smo včasih priča čudnim postavitvam strani, odvečnim presledkom in še kakšni anomaliji. Na spletni strani calibre-ebook.com je na voljo tudi zbirka brezplačnih knjig brez zaščite. Uporabniški vmesnik programa terja kar nekaj privajanja, a gre za odlično orodje, ki si zasluži podporo e-bralcev.

Manj zahtevni bodo zadovoljni tudi s spletnimi pretvorniki, kot je ebook.online-convert.com/convert-to-mobi.

Kaj kupiti

Najprej nasvet o tem, da se anonimnih e-bralnikov ne splača kupovati. Res. Morda vas bo kateri zamikal zavoljo višje ločljivosti ali cene. Ločljivost je nepomembna, ker so razlike zelo majhne in ker bralniki omogočajo spreminjanje velikosti pisave. Tehnologija e-črnila pa je cenovno že tako ugodna in ko upoštevamo še nizke marže Amazona, se je nespametno ozirati po 10 evrov cenejših kitajskih izdelkih.

Zdaj pa se vračamo k začetnemu problemu knjig in jezika, v katerem boste brali. Če prebirate v angleščini, nemščini ali francoščini, je nakup enega od Kindlov najboljša odločitev. Amazonov ekosistem je dodelan, razširjen in ob naročilu naprava iz Amerike pripotuje v nekaj dneh.

Če pa ste včlanjeni v katero od podprtih knjižnic projekta Biblos.si oziroma imate v računalniku že kopico knjig v formatu e-pub, pa je zaželeno, da se vsaj ozrete po Kobu. Še vedno dobite zajetno zbirko tujih knjig in možnost izposoje slovenskih.

Več

Preizkusi omenjenih bralnikov:

Kindle Paperwhite - www.monitor.si/clanek/belina/125284

Kobo Touch - www.monitor.si/clanek/kanadski-bralnik/125285

Radi bi le brali - www.monitor.si/clanek/radi-bi-le-brali/124945

Amazon gre v napad - www.monitor.si/clanek/amazon-gre-v-napad/124792

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji