Objavljeno: 28.6.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij - avgust 2016

Kaj vse nosimo v žepu

iPad uporabljam bistveno več kot telefon, brez dvoma. Zato tam uporabljam precej več aplikacij kot na telefonu, čeprav je tudi na iPhonu z njimi zasedeno kar nekaj namiznih zaslonov.

Uvrščam se med tiste uporabnike, ki redno uporabljajo tako pametni telefon kot tudi tablico, če druge računalniške naprave za trenutek odmislimo. Na dnevni osnovi tablico bistveno več kot telefon, brez dvoma. Zato na tablici uporabljam precej več aplikacij kot na telefonu, čeprav je tudi na iPhonu z njimi zasedeno kar nekaj namiznih zaslonov.  

Seveda je le peščica od teh v redni, vsakdanji ali pogosti rabi. Toda zato cenim možnost, da imam pri roki številne specialistične programe, pa čeprav jih potrebujem le občasno (na primer med smučanjem). Kot mnogi uživam v tem, da preizkušam nove in nove programe, njihove zmožnosti in sveže zamisli avtorjev. Zato me ne prestraši, ko vidim pred seboj namizja, polna ikon. Je pa res, da pri 16 GB velikem pomnilniku telefona hitro zasedem prostor, ki je na voljo, sploh če želim z njim fotografirati in snemati video posnetke. Zato mnogi programi hitro romajo v koš za smeti.

Kar zadeva urejenost zaslonov, je treba upoštevati, da je namizje na iPhonih funkcijsko precej bolj omejeno in po svoje bolj dolgočasno kot pri androidih. Zato se pogosto zgodi, da programov nimam najbolj urejenih po smiselnem vrstnem redu. Vse bolj za njihovo odpiranje uporabljam iskalnik v telefonu.

Na prvem zaslonu so kljub temu programi, do katerih najpogosteje dostopam. Kar nekaj je takih, ki so že vgrajeni v iPhone in mi povsem zadostujejo. Druge Applove aplikacije pa sem skril v eno od map na manj obiskanih zaslonih (tudi zato, ker jih ni mogoče izbrisati). Med pogosto uporabljenimi programi bi izpostavil Evernote in Wunderlist, s katerimi v zadnjih letih urejam svoje vsakdanje dejavnosti in zapiske, obvezno sinhronizirane z drugimi napravami. Pa Skype, ki bolj kot Viber uporabljam za komunikacijo s kolegi in poslovnimi partnerji, zlasti v tujini.

Za fotografiranje pogosto uporabljam kar vgrajeno Applovo aplikacijo, navadno z zaklenjenega zaslona, pač zaradi hitrega dostopa. Ko želim kaj več, obvezno zaženem ProCam. Health je skupaj z nekaterimi drugimi aplikacijami za merjenje športih in drugih dejavnosti vedno bolj v praksi uporabljena aplikacija, zlasti v kombinaciji z zunanjimi tipali (merilnik srčnega utripa Polar). Posebnež na prvem zaslonu je programček CamCard, ki zelo učinkovito poskenira vizitko novih sogovornikov in njihove podatke umesti med stike.

Na drugem zaslonu najdemo kar nekaj uporabnih aplikacij domačih storitvenih podjetij, kot so kartice zvestobe, bančne in plačilne storitve in podobno. Na tablici priljubljeni GoodReader je tu šele na pomožnem mestu, ker pač večino dokumentov raje berem na večjem zaslonu. Tu je tudi Office, ki ga prav tako na telefonu uporabljam le izjemoma. Bi pa omenil Waze, ki ga pogosto uporabljam namesto (plačljive) navigacije Sygic oziroma Google Maps.

Na konec sem postavil programe za hišni kino in druge TV funkcije. Tudi tu je tablica v praksi prevladala nad telefonom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji