Objavljeno: 26.2.2008 00:57 | Avtor: Marko Juvančič | Monitor Februar 2008

Kaj sploh še ostane velikim

Pozimi leta 2004 je skupina študentov neke ameriške univerze kot končni projekt začela programirati risarski program, ki so ga poimenovali Paint.NET. Želeli so razviti odprtokodni program za obdelavo slik, ki ga bo enostavno uporabljati in bo ponudil funkcionalnosti, ki jih ponujajo profesionalni programi, a bo zastonj. Paint.NET je uspelo premagati vse ovire, tudi ob pomoči Microsoftovega sponzorstva, ter doseči in preseči zastavljene cilje. Paint.NET je postal "Photoshop za vsakogar".

Okenski uporabniki navadno posegajo po dveh skrajnostih za obdelavo slik - nekateri uporabljajo Paint, ki je že del operacijskega sistema in omogoča zgolj osnovne funkcionalnosti (s Paint.NET si delita le podobno ime, sicer pa sta to povsem različna programa), drugo skrajnost pa predstavlja Adobe Photoshop, ki ima vse, kar potrebujejo profesionalni uporabniki, a je zanj treba plačati nekaj sto evrov. Paint.NET pa ponudi ravno pravo kombinacijo obeh svetov: je zastonj, obenem pa ponuja nabor funkcionalnosti, ki jih potrebujejo ne samo začetniki, temveč tudi napredni uporabniki.

Enostavna raba

Paint.NET je zdaj, ko nastaja tale prispevek, na voljo v različici 3.22. Od različice 1.0 je prehodil dolgo pot in močno razširil nabor podprtih funkcionalnosti. Vendar avtorji še vedno sledijo temeljni zamisli - enostavni rabi. Paint.NET je eden izmed redkih programov, ki jih lahko začne uporabljati vsak, ne da bi prej prebral navodila. Vse je točno tam, kjer iščemo, in naredi natančno tisto, kar od njega pričakujemo.

Nabor orodij, ki jih ponudi Paint.NET, je glede na to, da je na voljo zastonj, naravnost fascinanten. Med orodji tako najdemo klasične svinčnike in čopiče, risalce krivulj (podprto je glajenje - "anti-aliasing") in še veliko drugega. Vsem orodjem je skupno to, da je nastavljivo praktično vse. Nastavljamo lahko barve, debeline, učinke in podobno.

Na ločenih menujih imamo na voljo še možnosti za obrezovanje ("crop") slik, spreminjanje njihove velikosti, vrtenje in obračanje okrog osi, odstranjevanje rdečih oči, pretvorbo v črno-belo tehniko in še bi lahko naštevali. Treba bo kar nekaj raziskovanja, če se želimo do potankosti seznaniti z vsemi orodji, ki so nam na voljo.

Plasti

Ena najpomembnejših lastnosti, ki ločijo resne programe za obdelavo slik od drugih, je možnost obdelave posameznih plasti na sliki. Sliko tako lahko razdelimo v več plasti, nato pa obdelujemo vsako plast posebej. Obdelava posamezne plasti ne vpliva na druge in na vsaki lahko uporabljamo svoje učinke. Vsako plast lahko tudi poljubno poimenujemo in ji določimo vidnost ter način zlivanja z drugimi plastmi. Tako lahko pripravimo več ozadij in jih po potrebi vklapljamo ter tako preverjamo različne možnosti.

Ustvarjanje novih plasti je zelo enostavno, saj lahko s čarobno palico in rezanjem sliko razdelimo na več plasti, nove plasti pa lahko ustvarjamo tudi z odpiranjem že narejenih slik. Seveda je možno medsebojno združevanje plasti.

Učinki in vtičniki

Na menuju "Effects" (Učinki) se skriva pravi zaklad. Avtorji so tja skrili več kot trideset različnih učinkov, ki so smiselno razdeljeni v skupine. Tako bomo tu našli učinke, ki pomagajo obdelovati fotografije (odstranjevanje rdečih oči, ostrenje), učinke, ki bodo naši sliki dali bolj umetniški vtis, ter učinke, s katerimi bomo sliko spremenili v pravo mojstrovino za nadaljnjo rabo.

Če pa potrebujemo kak učinek, ki ni del osnovne namestitve Paint.NET, se nam splača pobrskati po spletu. Paint.NET namreč podpira vtičnike, s katerimi lahko uporabniki nadgrajujejo osnovne funkcionalnosti. Skupnost tako skrbi za dodatne učinke, podporo novim formatom datotek in širi nabor funkcionalnosti.

Res, Paint.net je Photoshop za vsakogar.

Paint.NET

Izdeluje: Rick Brewser in dotPDN LLC, www.getpaint.net.

Cena: Zastonj.

Za: Širok nabor funkcionalnosti, praktično neomejena možnost razveljavljanja sprememb, podpora prosojnim slikam.

Proti: Slovenske različice ni, manjka nabor (pol)profesionalnih funkcionalnosti.

Paint.NET vas bo navdušil z enostavno rabo in širokim naborom možnosti.

Paint.NET pa ponuja ravno pravo kombinacijo obeh svetov: je zastonj, vsebuje pa nabor funkcionalnosti, ki jih potrebujejo ne samo začetniki, temveč tudi napredni uporabniki.

Na menuju "Effects" (Učinki) se skriva pravi zaklad. Avtorji so tja skrili več kot trideset različnih učinkov, ki so smiselno razdeljeni v skupine.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji