Objavljeno: 13.7.2005 19:40 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2002 | Teme: nenehni testi

Jenoptik JD-4100z3

JD-4100z3 je nekoliko posodobljena različica že predstavljenega modela JD-3300z3 (januar 2002) nemškega izdelovalca Jenoptik, ki pa je v nas vzbudila zelo mešane občutke. Največja razlika je predvsem večja ločljivost tipala CCD, ki zdaj zajema slike z efektivno ločljivostjo 3,87 milijona pik ali, povedano drugače, z največjo ločljivostjo 2272 × 1704 pik, kar dovoljuje že tudi nekoliko večje povečave (največ do 10 × 21 centimetrov). Vgrajen je enak objektiv kakor pri predhodniku in ponuja trikratni optični zum (enak od 38- do 114-milimetrski goriščni razdalji v klasični fotografiji) in je dokaj počasen (svetlobna jakost je med 3,4 in 3,6). V makro načinu lahko izostri predmete od razdalje štiri centimetre naprej. Ohišje je iz črne gladke plastike, ki je nekoliko spolzka, čeprav je oblika dovolj dobra za čvrst prijem.

Aparat upravljamo z menuji in plastičnimi tipkami na levi strani zaslončka. Tipke delujejo "gumijasto" in jih ni ravno prijetno uporabljati. Možnosti za ročni nadzor je pri menujih kar nekaj: lahko popravljamo jakost bliskavice, izberemo makro, ročno ostrimo, določimo področje ostrenja (področno ali točka), določimo vrsto prilagajanja beline (izbiramo lahko med samodejnim in tremi prednastavitvami), popravljamo osvetlitev (od -2 EV do 2 EV), določimo področje merjenja osvetlitve, ostrino slike in svetlost zaslona. Zaslon LCD je slabe kakovosti, saj ima precej zrnato sliko in odbija veliko svetlobe, tako da je v soncu neuporaben in je treba uporabljati optično kukalo, ki pa na spodnjem koncu odreže majhen del slike.

Kakovost slik je dobra, barvnega šuma je zelo malo, podrobnosti je veliko (tudi zaradi ločljivosti), slike pa so nekoliko neostre in robovi preveč zmehčani. Tudi barve so preveč sprane in vidno zrnate, pa tudi popačenja optike je nekaj v vseh položajih objektiva. Kakovost slik je vsekakor dovolj dobra za večino povprečnih uporabnikov, ki - recimo - snemajo spominske slike za album (čeprav je JD-4100z3 resnici na ljubo že kar draga igrača), medtem ko bolj resni aparata ne bodo izbrali že zaradi njegove "trotl" zasnove in konstrukcijskih pomanjkljivosti. Omenimo še, da ob povezavi fotoaparata z računalnikom tega ne moremo prijaviti kot diskovni pogon, temveč moramo uporabljati poseben program za prenašanje slik, kar to opravilo po nepotrebnem zaplete.

Jenoptik JD-4100z3

Razred: Manj zmogljiv (omejen ročni nadzor, povprečna zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 3,87 milijona pik.

Skupna ocena: 7,70.

Tehnične lastnosti: objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,4-3,6; ostrenje 0,4 m-neskončno (4-40 cm makro); čas 1/500-1 s; doseg bliskavice do 3 m; ISO 100.

Cena: 164.280 tolarjev.

Prodaja: Medis, (01) 563 40 11, www.medis.si.

Za: Preprosta raba, visoka ločljivost, kakovost slik.

Proti: Slab zaslon LCD, manjša ostrina slik, neprijetne plastične tipke, vse nastavitve je treba opraviti na menujih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji