Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2017

Jabolčna namizna evolucija

Apple je naznanil prihod namiznega operacijskega sistema High Sierra. Ker je do letošnje jeseni, ko bo macOS 10.13 na voljo vsem lastnikom novejših Macov, še kar nekaj časa, smo iz spleta prenesli javno beta različico in si podrobneje ogledali, kaj nam prinaša.

High Sierra obljublja številne izboljšave, ki kličejo po preizkusu. Čeprav bi si jih želeli pobliže ogledati v kar najkrajšem možnem času, ni odveč določena stopnja previdnosti. Beta različica sleherne programske opreme ni končen izdelek, zato lahko vsebuje številne anomalije, ki izkušnjo hitro zagrenijo. Izdelava varnostne kopije obstoječega sistema je na mestu pred vsakršnim nadgrajevanjem s testno različico operacijskega sistema macOS. Varovanje izvedemo ob pomoči pripomočka Time Machine. V nastavitvah System Preferences poiščemo izbiro Time Machine in z ukazom Select Backup Disk izberemo nosilec, na katerega bomo arhivo zapisali. Najprimernejši napravi za to opravilo sta disk USB ali ključek USB.

High Sierra je tipična evolucijska nadgradnja operacijskega sistema macOS, ki ohrani staro stanje na računalniku in ga opremi z novimi zmožnostmi, ki jih bo vesel vsak lastnik Maca.

V naslednjem koraku se prijavimo v jabolčni program Apple Beta Software Program in prenesemo beta različico prihajajočega operacijskega sistema. Postopek je povsem neboleč in zahteva zgolj uporabniški račun Apple ID in prijavo naprave, na kateri bo potekalo testiranje. Applovo spletišče nas samodejno preusmeri v trgovino Mac App Store, ponudi prenos ustrezne datoteke in začne z namestitvijo. Ker gre za nadgradnjo, večinoma odpade telovadba z diskovnimi razdelki in določanjem zagonskega diska.

Najpomembnejše novosti

Applov najnovejši namizni operacijski sistem sliši na ime High Sierra. Naziv je precej podoben predhodniku z razlogom, nadgradnja ni revolucija, temveč zgolj evolucija, s katero želijo v Cupertinu uveljavljeni sistem predvsem dodatno zavarovati in pohitriti. Dobra novica za lastnike Macov je, da si macOS 10.13 lahko omislijo vsi, ki so doslej stavili na Sierro. Če je računalnik prebavil dosedanji Applov namizni operacijski sistem, bo tudi naslednjega. Na prvi pogled mehkužnejši sistem ni brez novosti. Oglejmo si jih!

Applov datotečni sistem je najbolj zveneča sprememba, ki jo v računalnik z logotipom ugriznjenega jabolka prinaša namestitev High Sierre.

Prva med najočitnejšimi novostmi zadeva datotečni sistem. Slednji je pri Applovih računalnikih enak že od različice 8 naprej (HFS+). Spremembo so v Cupertinu napovedali z izidom mobilnega operacijskega sistema iOS 10.3, ki je bil prvi deležen datotečnega sistema APFS (Apple File System). Z nadgradnjo High Sierra se akciji pridružuje tudi macOS. APFS bo v novih Applovih računalnikih in prenosnikih v prihodnosti privzet datotečni sistem z napredno 64-bitno arhitekturo, ki obljublja, da bodo običajna opravila izvedena vsaj enkrat hitreje. Test s prepisovanjem datotek obeta precej, a dokončno oceno bo podala šele nekajmesečna raba novega sistema. APFS prinaša še izboljšano varnost, vgrajeno šifriranje, ščiti pred sesutjem sistema in poenostavi vsakodnevno varovanje podatkov.

Posodobitev 10.13 poleg datotečnega sistema spremeni tudi določene dele nekaterih hišnih aplikacij. Vsakič, ko izide sveža različica spletnega brskalnika macOS, se spletni brskalnik Safari opremi s številnimi sodobnimi funkcijami. Nič drugače ni s High Sierro, Safari je občutno hitrejši pri izvajanju JavaScripta, stavi na varnost in na vsakem koraku želi streči uporabniku z nemalo priboljški, ki omogočijo kar najbolj neboleče obiskovanje tudi zahtevnejših spletnih strani. Zasebnost posameznika varuje z zmožnostjo Prevent cross-site tracking, ki zaustavi piškotke, s katerimi spletišča sledijo navadam svojih uporabnikov. Možnost vklopimo z nastavitvijo Safari/Preferences/Privacy/Prevent cross-site tracking.

Spletni brskalnik Safari je po novem zmožen prilagajanja nastavitev glede na posamezno obiskano stran. Tako si določeno spletišče vedno ogledamo s samodejno povečavo, brez opozoril, z vključeno kamero, blokiranimi oglasi in podobnimi vnaprej posredovanimi željami. Med nastavitvami, ki ločujejo med obiskanimi spletnimi stranmi, je tudi zmožnost, ki nas brani pred avtomatsko predvajanimi video posnetki (angl. Auto-Play). Brskanje z njo je precej manj stresno od običajnega. Vse omenjene nastavitve najdemo pod Safari/Preferences/Websites. Podobno lahko obiskanim spletnim stranem določimo, da se vedno prikažejo v obliki, primernejši za branje. Samodejno osredotočenost na ključne slike in besedilo dosežemo z nastavitvijo Safari/Preferences/Websites/Reader.

Nastavitve spletnega brskalnika Safari poslej ločijo med obiskanimi spletišči.

Safari kljub večjim spremembam še vedno pozna številne uporabne bližnjice, med njimi velja izpostaviti Cmd + Shift + \, ki prikaže sličice vseh trenutno odprtih zavihkov. Če želimo zapreti vse razen enega, pritisnemo tipko Alt in na izbranem zavihku kliknemo x. Dobrote lahko učinkovito preizkusimo, četudi smo goreč privrženec enega izmed tekmecev, saj Safari olajša uvoz shranjenih povezav s Safari/File/Import From/Google Chrome ali Safari/File/Import From/Firefox.

Med pomembnejše novosti, ki jih prinaša High Sierra, ljubitelji video posnetkov štejemo še podporo ločljivosti 4K in standardu High Efficiency Video Coding (H.265), ki je vsaj štirideset odstotkov varčnejši od predhodnika (H.264), kar pomeni, da se vsebina pretaka bolj tekoče in zahteva manj prostora. Podobno sta bolje opremljena predvajalnik QuickTime in zmožnost raziskovalca Finder QuickLook, ki po novem podpirata zvočne posnetke brez izgube FLAC. To bo razveselilo predvsem avdiofile s tankim sluhom.

Različica 10.13 prinaša izboljšano grafiko v podobi standarda Metal 2, ki predstavlja temeljite spremembe v ozadju, svež programski vmesnik API, naprednejša orodja za razvijalce in podporo zunanjim grafičnim karticam za najbolj navdušene igričarje. Vse našteto ni nič v primerjavi z izboljšavo, ki so jo Maci doslej najbolj pogrešali: Metal 2 vsebuje podporo navidezni resničnosti, kar pomeni, da bodo Applovi računalniki v prihodnje pohlevno sodelovali z največjimi imeni VR sveta (HTC Vive, Unreal Engine VR).

Safari zna z uporabo bližnjice Cmd + Shift + \ tudi v High Sierri prikazati odprte zavihke.

High Sierra je zadnji jabolčni operacijski sistem s podporo 32-bitnim aplikacijam. V začetku leta 2018 bo digitalna trgovina Mac App Store sprejemala le še 64-bitne izdelke, obstoječe bodo morali razvijalci nadgraditi do junija, če bodo še naprej želeli, da ostanejo v ponudbi. Jasno je, da prihodnja posodobitev operacijskega sistema macOS ne bo imela posluha za 32-bitne programske umetnine.

Obrobne mojstrovine

Čeprav ni revolucionarnih novosti, sprememb z naštetim še ni konec. Manj opaznih, a kljub temu zelo uporabnih novosti so bili deležni tudi drugi Applovi programi, ki jih je ob nakupu Maca deležen vsak uporabnik operacijskega sistema macOS. Med bolj uporabljenimi je vsekakor program Mail. Ker je bilo celozaslonsko delo z jabolčnim odjemalcem elektronske pošte v preteklosti prepredeno z nerodnostmi, med katerimi vodi prekrivanje uporabniškega vmesnika z oknom za sestavljanje novega sporočila, ga posodobitev 10.13 oplemeniti s svežimi prijemi. Pri uporabi aplikacije čez ves zaslon nam pritisk gumba Compose zaslon poslej samodejno razdeli na dva dela in omogoči neposreden dostop do sleherne funkcije programa tudi pri pisanju novega elektronskega pisma.

Razdeljeni pogled domačega odjemalca elektronske pošte olajša dopisovanje v delovnem okolju čez ves zaslon.

Ena tistih Applovih hišnih aplikacij, ki z vsako posodobitvijo operacijskega sistema macOS redno prejemajo zajetnejše nadgradnje, je beležnica Notes. High Sierra slednji dostavi možnost pripenjanja pomemb­nejših zapiskov na vrh seznama. Čarovnijo izvede preprost ukaz, ki ga izdamo z desnim klikom vnosa VIP in direktivo Pin Note. Med drugimi priboljški posodobljenega programa Notes, ki odlično sodeluje z oblakom iCloud, velja izpostaviti še možnost dodajanja preprostih tabel, s katerimi bodo zabeleženi seznami in druge s številkami opremljene liste preglednejše kot doslej.

Pomembnejše zapiske v beležnici Notes po želji pripnemo na vrh seznama.

Veliko ljubezni s strani High Sierre je bila deležna aplikacija Photos, ki navdušuje z izboljšanimi spomini, točnejšo prepoznavo obrazov in prenovljenimi orodji za urejanje. Slednja ima bistrejši uporabniški vmesnik, ki uporabnikom omogoča hitrejši dostop do posameznih pripomočkov, in nekaj svežih profesionalnih orodij Curves in Selective Colors. Prva bomo uporabljali pri natančnejšem nastavljanju barv in kontrasta, z drugimi pa nadzirali nasičenost posameznih mavričnih odtenkov. Dobrodošel je tudi pogled Imports, ki slikovno gradivo predstavi na podlagi datuma, ko je bilo dodano zbirki. Pogled uporabimo pri izdelovanju albumov, osredotočenih na posamezen dogodek. Pogled dodatno prilagajamo ob pomoči spustnega menija, ki najdeno med drugim razvrsti po priljubljenosti in vrsti gradiva. Prihodnja iskanja si vnaprej olajšamo s ključnimi besedami, ki jih tvorimo z izbiro Keyword Manager. Za konec hvale spremembam aplikacije Photos omenimo, da je končno omogočeno tudi urejanje živih fotografij Live Photos. Posnetkom iz telefona iPhone, ki ob ovekovečenju zamrznjenega motiva posnamejo še nekaj trenutkov videa, lahko odstranimo zvok, jih kopiramo, pomnožimo in iz njih naredimo zabavne izdelke. Naposled jim po želji spremenimo predstavitveno sliko.

Digitalna pomočnica Siri je s posodobitvijo High Sierra še priročnejša, namesto nareka lahko ob nerazločni izgovarjavi ali v hrupnem okolju uporabimo vnos vprašanja s tipkovnico. Siri bo ustrežljivejša z nastavitvijo System Preferences/Accessibility/Siri/Enable Type to Siri.

Sporočila v programu Messages so s High Sierro pridobila zmožnost naprednejše sinhronizacije z oblakom iCloud. Naprave, povezane z istim uporabniškim računom, bodo odslej dostopale do iste zbirke sporočil, jih enkratno brisale in urejale. Sporočila v oblaku so po besedah mojstrov iz Cupertina neprebojno zaščitena s sodobnim šifriranjem. Možnost sinhronizacije vklopimo v nastavitvah programa Messages/Preferences/Accounts/Settings/Enable Messages on iCloud.

Z vsako posodobitvijo operacijskega sistema macOS so izboljšani ključni deli Macove programske opreme. V zadnjih nekaj letih je tako iskalnik Spotlight iz obrobnega pripomočka za orientacijo po datotečnem sistemu zrasel v napredno orodje, brez katerega si dela z jabolčnim računalom ne predstavljamo več. Podobno kot konkurenčni Google Now nam na primer prikaže informacije o letalskih poletih, ne da bi zanje morali odpreti dežurni spletni brskalnik. Da so iz spleta pobrane informacije predstavljene nadvse čitljivo in v prečiščeni obliki, je seveda samoumevno. Prikazano dopolni s spletnimi povezavami, s pomočjo katerih raziskovanje po želji nadaljujemo. Iskanje poletov je zgolj eden izmed vidikov rabe naprednega iskalnika, ki je iz leta v leto bolj podoben nekdaj nepogrešljivemu Alfredu, večkrat nagrajenemu iskalniku, ki si ga je nemudoma namestil skorajda vsak novi lastnik Applovega računalnika.

Slovenci, ki imamo težave z nerazumljivo izgovarjavo podprtih tujih jezikov in nerazumevanjem digitalne pomočnice Siri, katere storitve večkrat potrebujemo v hrupnem okolju, smo se najbolj razveselili ukazov s tipkovnico Type to Siri.

Na koncu pregleda odkritih skrivnosti High Sierre poudarimo, da se v njej verjetno skriva še kak biser, ki bo razkrit šele ob objavi uradne različice. Do jeseni nam tako ostane le še zadnji trik, ki to ni. Uporabniki Applovih računalnikov Mac že nekaj časa pogrešamo neposreden dostop do zaklepanja zaslona. V Cupertinu so našim željam prisluhnili in v posodobitvi High Sierra osrednji izbiri pod logotipom ugriznjenega jabolka dodali možnost Lock Screen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji