Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2016

Iz vseh vetrov

Pisanje o tem, katero programsko in strojno opremo uporabljajo urednik, avtorji in sodelavci Monitorja, se morda zdi nekoliko samovšečno, toda že nekajkrat se je izkazalo, da je v resnici informativno. Zato se ga ob letu osorej lotevamo znova.

Uredništvo Monitorja (v najširšem pomenu tega izraza) je zelo heterogena tvorba, med nami so tako računalnikarji, ki so se kalili še s Spectrumi in Commodorji, kot tudi taki, ki so začeli s telefoni in danes že živijo »v oblaku«. Nekateri so PCjevci, nekateri jabolčniki, vsi imajo pametne telefone, a z različnimi sistemi, nekateri igrajo igre, nekateri se gredo samogradnjo, nekateri še vedno programirajo, nekateri pa so to z nastopom telefonov in tablic spet začeli početi.

Prav vsi pa so v zadnjem času ugotovili, da osebnim računalnikom nekako usiha veljava, četudi jih prav vsi tudi še vedno (ali celo vedno bolj) uporabljajo. Res pa je, da vedno manj za »domača opravila« in vedno bolj »za službo«. Tipkati članke je na telefonih in tablicah pač težko, programirati tudi, izdelovati predstavitve ali se iti računalniški servis prav tako. Računalniki so pač postali uporabno orodje, ki ga uporabljamo, ko ga potrebujemo, vedno manj pa se ukvarjamo z njegovo notranjosti ali, bognedaj, zunanjosti. Nekako tako, kot že dolga leta velja za belo tehniko.

Novosti in spremembe se namreč dogajajo v mobilnem svetu, na področju telefonov, pri tablicah že manj (o tem pišemo v preizkusu manjših tablic v tej številki). Slednji so pač zmogljivi, majhni, prenosni, stalno povezani in vsebujejo množico različnih tipal, ki v osebnih računalnikih sploh ne bi imela nobenega smisla.

Upam, da se vam bo med branjem naslednjih strani utrnila kakšna zamisel o tem, kako bi katero izmed omenjenih programskih in strojnih novosti lahko uporabili tudi vi. Kljub zgoraj povedanemu, boste med zapisanim celo našli tudi kakšen osebni računalnik ali dva!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji