Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2013 | Teme: pametni telefon

Iteracija dobrih temeljev

Izid Xperie Z je naznanil nove smernice industrijskega oblikovanja japonskega izdelovalca. Slutiti je bilo, da na Sonyjevih telefonih ne bomo več videli ukrivljenih zadnjih stranic. Potem   je prišla Xperia L.

Gre za naslednika Xperie J, ki smo mu na preizkusu poceni androidnih telefonov podelili zlati Monitor. Takrat smo zapisali, da je šlo za najmanjše zlo med poceni telefoni, poleg tega nas je povsem prepričala kakovostna izdelava. Modelu J smo zamerili predvsem nekoliko šibak procesor in majhno količino delovnega pomnilnika. Enojedrni gigaherčni procesor in 512 MB pomnilnika sta komajda zagotavljala všečno izkušnjo. Sony se je tega zavedal in Xperii L zvišal količino rama na okrogel gigabajt in procesorju dodal še eno jedro. Tako so odpravili najresnejši pomanjkljivosti našega favorita za telefon nižjega cenovnega razreda. Dobrodošlo je tudi povečanje notranje shrambe s prejšnjih 4 na tokratnih 8 gigabajtov. S tako veliko shrambo bo pridobivanje prostora na napravi z brisanjem mobilnih aplikacij za večino ljudi nepotrebno. Seveda je tu še vedno možnost dodatne razširitve s kartico mikro SD.

Ločljivost zaslona ostaja enaka kot pri modelu J, velikost pa se je zvečala s štirih na 4,3 palca. Zaslon sicer kaže žive barve in je bil na lanskoletnem preizkusu med najboljšimi, a tudi tu ni šlo brez izboljšav. Japonci so tako nadgradili plast na dotik in je zdaj mogoče po zaslonu drseti s štirimi prsti naenkrat. Nadgradnjo je doživel tudi fotoaparat, ki ima zdaj osem megatočk in je izboljšan v primerjavi s prejšnjimi petimi. Nagrad za ostre slike vendarle še vedno ne bo pobiral, je pa dobrodošlo snemanje videa pri 720p.

Pri priklapljanju na domače brezžično omrežje nas je Xperia presenetila, saj je zaznala tudi omrežje pri 5 GHz. Do zdaj so cenejši telefoni podpirali le omrežja pri 2,4 GHz in očitno so antene dosegle tako nizko ceno, da jih je mogoče vgrajevati tudi v cenejše modele.

Zopet moramo pohvaliti tudi izdelavo, saj je na trenutke neverjetno, kako kakovostne materiale Sony uporablja za izdelavo svojih telefonov. Zopet gre za robustno narejeno napravo z ukrivljeno zadnjo stranico, ki so ji tokrat dodali velik srebrn gumb za vklop in izklop. Ta je podedovan od Xperie Z, čeprav gre za nekoliko manjšo različico. Gre za zelo všečno industrijsko oblikovanje, ki telefonu doda nekaj duše in se ga nemudoma prepozna kot Sonyjev izdelek. Na desni stranici sta poleg omenjenega gumba še gumba za uravnavanje glasnosti in namenski gumb za slikanje. Na drugi strani telefona je vhod mikro USB, ki na srečo nima pokrovčka. Poleg pa je vhod za napajanje in čas bi že bil, da bi Japonci vhod mikro USB preselili na dno telefona. Na sredini vrhnje stranice je le izhod za slušalke, pod zaslonom pa močna opozorilna luč.

Xperio L poganja Android 4.1.2, kar je v kombinaciji z močnejšim procesorjem in količino pomnilnika recept za tekoče delovanje. Žal moramo zopet omeniti japonsko pretiravanje z gradniki in večino jih je pač najpametneje izklopiti. Drugače je delovanje tekoče in Sonyjeva preobleka telefonu ne dela večjih težav, kar je bilo za model J težje reči. Pri Xperiah je všečno tudi to, da nimajo fizičnih androidnih gumbov in tisti na zaslonu opravljajo enake funkcije kot tisti v Googlovem operacijskem sistemu brez preoblek. Na levi je tako gumb za nazaj, sredino zaseda gumb domov, desno pa gumb, ki pokaže vse odprte aplikacije. Neuradno so na voljo tudi že posodobitve na Android 4.2, tako da bo telefon mogoče deležen tudi uradne nadgradnje, čeprav tega na Sonyjevi spletni strani ni mogoče zaslediti.

Na aparatu nas je najbolj zmotila tiha slušalka, kar smo pri Sonyju že doživeli. Podobno težavo je imela Xperia Go, a smo tam to pripisali vodotesni naravi telefona. Model L tega izgovora nima in upamo, da je šlo le za napako našega testnega modela.

Xperia L je torej iteracija modela J in to bi lahko jemali kot lenobo oziroma pomanjkanje napredka. Pa vendar je ta poteza Sonya dobrodošla, saj niso izumljali tople vode, temveč nadgradili že staro napravo, ki se je dobro prodajala in lani pomenila vrhunec nizkocenovne ponudbe androidnih telefonov. Tako kot model SP prejšnji mesec, ki je nadgrajeval odlično Xperio P, tudi Xperio L lahko priporočimo. Telefon trenutno še ni na voljo, a je po polni ceni 310 evrov sklepati, da bo šlo v paketih za enake zneske kot pri modelu J. Dokler ne vidimo, kaj je med poceni napravami naredila konkurenca, je Xperia L trenutno najboljša izbira. Če je le mogoče, pred nakupom kljub vsemu preverite glasnost slušalke, ki bi s svojo tihostjo znala pokvariti izkušnjo.

Sony Xperia L

Pametni telefon.

Prodaja: Še ni naprodaj.

Cena: 310 EUR.

✓    Procesor, pomnilnik, tekoče delovanje.

✗    Tiha slušalka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji