Objavljeno: 27.11.2007 15:27 | Avtor: Vlado Robar | Monitor December 2007

iPhone brez telefona

Slaba dva meseca po začetku prodaje mobilnika iPhone je Apple naredil posrečeno potezo. Da bi nekoliko potolažil morebitne kupce, ki niso pripravljeni zamenjati operaterja ali v nedogled čakati na prihod iPhona v posamezno državo (položaj spominja na širjenje Applove spletne trgovine iTunes Music Store), je tgu ponudil iPhone brez telefona - iPod Touch.

Natančneje, novi iPod je iPhone brez mobilnega telefona in brez fotoaparata. Njegova osnovna funkcija je shranjevanje in predvajanje digitalne glasbe, fotografij in videa. Za to ima vgrajen pomnilnik flash - 8 ali 16 GB, odvisno od modela. Podobno kot iPhone ima vgrajeno brezžično omrežno kartico (povezujemo se lahko v omrežja 802.11b/g) in za dotik občutljiv svetleči zaslon. Ta je za žepno napravo zelo velik in prikazuje živobarvno sliko ločljivosti 480 × 320 pik. iPod ima na zgornji strani vgrajeno anteno ter tipko za izklop, spodaj pa nestandardni priključek USB 2.0 in vtičnico za slušalke. Vsaj za preizkusni primerek lahko zatrdimo, da se slušalke ob priključitvi neprijetno zatikajo.

Ko iPod Touch s pritiskom na gumb pod zaslonom vključimo, moramo napravico s potegom prsta po zaslonu odkleniti. Prikaže se osnovni menu, ki povprečnemu uporabniku ne bi smel povzročati težav pri uporabi. Na zgornji polovici zaslona je sedem ikon. S prvo zaženemo spletni brskalnik Safari, z drugo pregledovalnik videov s priljubljenega spletišča YouTube, obakrat moramo biti seveda brezžično priključeni v splet. Tretja ikona omogoča spreminjanje nastavitev iPoda. Na spodnji polovici zaslona najdemo štiri ikone. Tri so namenjene za predvajanje glasbe, videa in fotografij, četrta pa za brezžično povezavo v Applovo spletno trgovino z glasbo.

Prvo brezžično povezovanje v splet z iPodom je nekoliko nerodno. Neprijetno je vnašanje (zlasti daljših) gesel za dostop v brezžično omrežje prek navidezne tipkovnice. Škoda, da ni na voljo tudi možnost vnašanja gesla v računalnik, ki bi ob uskladitvi prenesel geslo v iPod.

Brskanje po spletu s programom Safari je dokaj udobno, saj lahko spletne strani beremo v navpični ali v ležeči orientaciji zaslona. Strani so v celozaslonskem prikazu komaj berljive, a jih lahko z dvoprstnim dotikom zaslona skoraj poljubno povečamo. Kljub temu bi si upali trditi, da bo po začetni očaranosti večina lastnikov te simpatične napravice spletni brskalnik uporabljala le v skrajni nuji. Še najbolj pride prav brezžična povezava za prikazovanje videov, shranjenih na spletišču YouTube.

Dokončni dokaz

Med preizkušanjem smo v računalniku, ki je bil priklopljen na isti brezžični usmerjevalnik kakor Touch, pognali tudi paketni vohljač Wireshark (nekdanji Ethereal), v načinu "promiscuous". Iz paketkov, ki jih je Touch pošiljal (in sprejemal), je bilo razvidno, da se napravica navzven predstavlja kot iPhone_001d4f218837. Menimo, da je to dokončen dokaz, da je Touch le iPhone, ki so mu odstranili slušalko, mikrofon in nekaj programske opreme. No, 14 dni kasneje, ko smo si Toucha izposodili še enkrat, in po nadgradnji strojne programske opreme, se je napravica že predstavljala kot ipod.local...

iPod Touch za razliko od iPhona nima vgrajenega poštnega odjemalca POP3. Ker večina poštnih strežnikov omogoča branje in pisanje sporočil tudi prek spletnega vmesnika (Webmail), tega Applu ne moremo preveč zameriti. Kljub vsemu pa ni čisto jasno, zakaj so POP3 izpustili.

Večina uporabnikov bo iPod najbrž uporabljala za shranjevanje in poslušanje glasbe. Vmesnik je enostaven in omogoča iskanje po naslovih skladb ali albumov ter po imenih izvajalcev. Za upravljanje glasbene zbirke v iPodu uporabljamo program iTunes (na Macu ali PCju). Po pritisku na ikono Videos se prikaže seznam shranjenih filmčkov. Če s prstom potegnemo po naslovu filma z desne na levo stran, se prikaže gumb Delete, s katerim izbrano datoteko izbrišemo. Glasbe in fotografij na ta način ne moremo brisati.

Ker ima iPod Touch na voljo sorazmerno veliko prostora za shranjevanje podatkov in je spletno povezljiv, to zveni kakor nalašč kot podlaga za razvoj raznovrstnih programčkov, predvsem igric. Toliko bolj, ker v njem teče za žepne naprave prilagojena različica Mac OS X. Apple je nekoliko zaustavil začetno navdušenje razvijalcev, saj jim je dal na voljo le orodje Webkit. Ta omogoča zgolj razvoj programov, ki tečejo v oknu brskalnika.

Z novim iPodom lahko neposredno kupujemo glasbo v Applovi spletni trgovini iTunes MusicStore (ITMS). Preizkusili smo to možnost, kljub temu da v Sloveniji to uradno ni mogoče. Nenavadno je, da moramo podatke o svojem računu ITMS vnesti najprej v računalnik. Šele po enkratni uskladitvi z iPodom lahko izbrane pesmi tudi kupujemo. Kupljeno glasbo (ne pa tudi drugih pesmi) lahko prenesemo v računalnik prek iTunes.

Priključenega iPoda (ali iPhona) računalnik ne prepozna kot izmenljivi disk (to so "zakuhali" pri Applu), zato si ne moremo pomagati s programi, ki so omogočali prenos glasbenih datotek s starejših iPodov na disk. Kljub temu pa smo izbrskali program, ki to omogoča. iPod Access 4.2 je naš stari znanec in je na voljo v različicah za Mac OS X in za Windows.

Po Applovih zagotovilih naj bi vgrajeni akumulator zadoščal za 22 ur predvajanja glasbe oziroma 5 ur predvajanja videa. Vajeni smo, da proizvajalci pretiravajo pri navajanju trajanja delovanja, a je naš preizkus vsaj za prvi podatek več kot potrdil navedeno vrednost. iPod je zdržema predvajal glasbo celih 22 ur in 50 minut, preden je akumulator obnemogel. Resnici na ljubo taka uporaba ni povsem realistična, saj je bil zaslon praktično ves čas izključen, enako velja za brezžično povezavo. Ob vključeni brezžični povezavi je iPod zdržal 16 ur 50 minut. Pri predvajanju videa se je zaslon zatemnil že po 3 urah in pol. Mimogrede, za prikaz stanja akumulatorja bi namesto mini ikonice raje videli številčni podatek.

Za konec, kot pove ime naprave, se bomo zaslona veliko dotikali, zato je težko ohraniti čistega. V lepo oblikovani škatli, v kateri predvajalnik dobimo, je priložena krpica za čiščenje zaslona. Polnilec za neposredno polnjenje akumulatorja moramo dokupiti posebej.

iPod Touch

Kaj: Napredni predvajalnik digitalne glasbe in videa.

Izdeluje: Apple, www.apple.com

Prodaja: E.P.L., www.epl.si.

Cena: 315 EUR (8 GB model), 419 EUR (16 GB model).

Za: Elegantno oblikovanje, trajanje delovanja, neposredno kupovanje glasbe.

Proti: Računalnik ga ne prepozna kot izmenljivi disk, polnilec akumulatorja ni priložen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji