Objavljeno: 16.10.2005 18:44 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Oktober 2005

iPaq s telefonom

Meja med pametnimi telefoni in ročnimi računalniki je čedalje bolj zabrisana in nič nenavadnega ni, če izdelovalci iz enega tabora s kakšno napravo to mejo prestopijo. HP je z iPaqi iz družine 6000 predstavil zanimivo kombinacijo obeh svetov, njihov novinec, hw6515, pa naj bi se kosal tudi s čedalje bolj priljubljenimi napravami Blackberry, saj ima vgrajeno tipkovnico.

Hewlett-Packard je že z iPaqi hw6300 predstavil ročni računalnik, ki ga lahko uporabljamo tudi za telefoniranje. Prvi poskus se ni najbolje posrečil, saj je večina uporabnikov telefonov vajena tipkovnice, ki je bila pri hw6340 na voljo kot dodatek, ki ga priključimo na napravo. To pomeni, da smo morali prenašati dve napravi, telefon s priključeno tipkovnico pa je bil precej debel. Hw6515 je precej elegantnejših linij. V debelino meri le 2,1 cm in tehta 165 g. Tipkovnica je vgrajena, prostor zanjo pa so HPjevi inženirji dobili tako, da so zmanjšali zaslon.

Zaslon je poglavitna posebnost novega iPaqa, saj gre za prvi ročni računalnik s sistemom PocketPC, ki ima kvadraten zaslon. Diagonala meri 3 palce, ločljivost pa je 240 × 240 pik. Večina programov kljub manjšemu zaslonu deluje brez težav (ponekod moramo pogosteje uporabljati drsnike). Ker gre za pravi PocketPC, je zaslon seveda občutljiv za dotik. Tipkovnica pod zaslonom je presenetljivo dobra, kljub majhnim tipkam. Razmik med njimi je dovolj velik, da brez večjih težav tipkajo tudi tisti z bolj nerodnimi prsti. Tako bomo SMSe in krajša poštna sporočila pisali brez težav, za daljša besedila pa bo vseeno treba poseči po zunanji tipkovnici (to moramo seveda kupiti posebej).

Strojni del hw6515 je dokaj povprečen. Procesor Intel PXA270 deluje s taktom 312 MHz, pomnilnika RAM je 64 MB, prav toliko je tudi pomnilnika ROM, v katerem so shranjeni programi. Nabor programske opreme je dokaj pester, saj je poleg programov, ki so sestavni del operacijskega sistema, v ROM nameščen tudi paket ClearVue, tako da lahko brez nameščanja dodatnih programov pregledujemo datoteke PDF in PowerPoint.

Telefonski del novega iPaqa je med najzmogljivejšimi izmed konkurentov. Podpira vsa tri frekvenčna območja signala GSM (900/1800/1900 MHz), za hitre podatkovne povezave pa je na voljo tudi podpora EDGE. Posebnost novega iPaqa pa je vgrajeni vmesnik GPS. Antena je vgrajena kar v ohišje, tako da so majhne zunanje mere iPaqa še večje presenečenje. Priložen je GPS program TomTom Navigator, ki pa zaenkrat še ne ponuja zemljevida Slovenije. Naprava je opremljena tudi s fotoaparatom z ločljivostjo 1,3 milijona pik, slike, narejene z njim, pa so povprečne, tako da iPaq nikakor ne bo nadomestil digitalnega fotoaparata.

Za povezovanje z drugimi napravami ima hw6515 na voljo infrardeči vmesnik in bluetooth, pogrešali pa smo vmesnik WLAN. Zmožnosti naprave lahko razširimo z razširitvenimi karticami. Na voljo sta kar dve razširitveni mesti: za kartice SD/MMC (podpira tudi kartice SDIO) in za kartice MiniSD. Postavitev razširitvenih rež je nekoliko nerodna, saj so ob strani. Tako nam bo, če v iPaq vtaknemo SD kartico WLAN, antena iz naprave segala ravno na mestu, kjer jo držimo.

Novi iPaq je verjetno ena bolj posrečenih kombinacij telefona in ročnega računalnika. Obilica zmožnosti in kompaktno ohišje pa sta tudi razlog za nekoliko šibek akumulator, ki ima dovolj sape za okoli osem ur dela. To pomeni, da bo treba HP napolniti najmanj enkrat na dan - precej pogosteje, kot smo vajeni pri telefonih.

Hewlett-Packard iPaq hw6515

Kaj: Ročni računalnik s telefonom GSM.

Izdeluje: Hewlett-Packard, www.hp.com.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners, 080 17 30.

Cena: 179.880 tolarjev.

Za: Opremljenost, mere, vgrajena tipkovnica, vmesnik GPS.

Proti: Čas trajanja akumulatorja, ni vmesnika WLAN, manjši zaslon. Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji