Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2013

Invazija z imenom Chrome

Pred petimi leti je Google predstavil spletni brskalnik Chrome. Sprva je naletel na precejšen odpor uporabnikov, ki so povečini prisegali na Ognjeno lisičko. Spletni velikan pa se ni dal. Korak za korakom je izdelek izboljševal in ga približal popolnosti. Vsi smo mislili, da želijo Googlovci narediti najboljši spletni brskalnik pod soncem. Motili smo se, Chrome je trojanski konj, s katerim bodo Kalifornijci zavzeli namizje vsakogar.

Najboljši oblačni zapisovalnik za kasnejše branje po mnenju avtorja pričujočega članka je Pocket.

Najboljši oblačni zapisovalnik za kasnejše branje po mnenju avtorja pričujočega članka je Pocket.

Spletni brskalnik Chrome je odličen pripomoček za pohajkovanje po spletu. Če ga še niste preizkusili, vam svetujemo, da mu naklonite priložnost čim prej. Ne bo vam žal. Že v osnovi gre za hiter in zanesljiv spletni brskalnik, ki sodi v sam vrh ponudbe na trgu. Z dodatki pa ga lahko preoblikujemo v sanjski program, ki ustreže naši najmanjši želji. Google je mantro brskalnika prenesel v operacijski sistem Chrome OS, s katerim podpira učinkovite pisalno-brskalne stroje, ki se jim reče Chromebook. Pred kratkim so pri spletnem velikanu predstavili možnost nameščanja samostojnih aplikacij, kjer brskalnik deluje zgolj kot programsko ogrodje, za delovanje posameznih pripomočkov pa povezava s spletom sploh ni potrebna. Samostojne aplikacije se bolj ali manj obnašajo kot običajni okenski programi, imajo neposreden dostop do strojne opreme, niso odvisne od internetne povezave in podpirajo sistemska obvestila. Zagon aplikacij je mogoč brez uporabe spletnega brskalnika, tu se skriva Googlov dolgoročni načrt, da korak za korakom prevzame klasično namizje in si nas podredi za vedno. Aplikacije so nam na voljo v posebnem oddelku spletne trgovine Chrome Web Store. Med njimi in dodatki smo izbrali najboljše.

Delo

Prva kategorija, kjer razširitve spletnega brskalnika oziroma samostojne aplikacije z ogrodjem Chrome pridejo najbolj do izraza, so delovni pripomočki. Z njimi si olajšamo prenekatero opravilo in skrajšamo potreben čas za dosego zastavljenega cilja. Med njimi so močno zastopane barve oblačnih zapisovalnikov spletnih vsebin za kasnejše branje. V brskalnik Chrome lahko namestimo vse najbolj priljubljene tovrstne storitve, med katerimi ne manjkata Instapaper in Readability. Nas kljub vsemu še vedno najbolj prepriča Pocket, za katerega si v spletni trgovini Chrome lahko omislimo celo istoimensko namizno aplikacijo, ki deluje brez potrebe po zagonu samega brskalnika.

Nadaljujemo z naslednikom priljubljene Googlove storitve zbiranja RSS novičk. Feedly je dostojno nadomestil spletnega velikana in prepričal milijonsko skupnost uporabnikov o zaupanju. Če sodimo mednje, si ne moremo omisliti boljšega dodatka za spletni brskalnik Chrome. Zagotavlja nam takojšen dostop do naročenih virov znotraj okna brskalnika.

Odličen dodatek Web Timer nam šteje čas, preživet v spletu. Ob koncu dneva nam v ličnem grafu izriše največkrat obiskane strani in koliko časa smo prebili na njih. Obenem nam graf prilagodi glede na povprečne vrednosti ali celotno obdobje od namestitve vtičnika. Dodatni zmožnosti omogočita deljenje rezultatov s prijatelji ter vnos izjeme, naslova, ki se ne prišteva k izkupičku. Koristno orodje nam razodene, koliko časa preživijo otroci na Facebooku, kaj nam poje dobršen kos delovnega dne ali kdaj smo pretiravali s spletnimi igrami na srečo. Edini resnejši očitek leti na pomanjkanje sinhronizacije med računalniki. Ker se v Chrome večinoma prijavljamo z istim računom, bi bilo fino, ko bi dodatek znal čas, preživet za različnimi računalniki, sešteti skupaj.

Oblačne shrambe so čudovite za shranjevanje najrazličnejših vsebin in drugih podatkov. Dodatek Save to Google Drive nam med drugim omogoča shranjevanje slik, dokumentov in spletnih povezav, obenem pa postreže s plejado zmožnosti za urejevanje nabranega gradiva. Shranjevanje je neposredno in nam prihrani dodatno brskanje po spletnih straneh, aplikacijah ter odstrani potrebo po nenehnem prenašanju podatkov iz spleta. Tako v Googlov oblak priročno shranimo celotno sliko ali zgolj trenuten pogled, samodejno uvažamo dokumente, ustvarjene z Microsoftovo pisarniško zbirko Office, in še veliko več.  

Koristen dodatek Web Timer šteje čas, preživet v spletu. Žal se ne zna povezati z drugimi računalniki, prijavljenimi v isti spletni račun.

Koristen dodatek Web Timer šteje čas, preživet v spletu. Žal se ne zna povezati z drugimi računalniki, prijavljenimi v isti spletni račun.

Brskanje

Dodatki, ki nam olajšajo spletno brskanje, so med številčnejšimi na tržnici Chrome Webstore. Logično, saj z njimi popolnoma predrugačimo Googlov spletni brskalnik in mu nepopisno izboljšamo osnovno namembnost. Med starostami takih orodij ne moremo mimo vsemogočnega AdBlock Plusa, ki nam poleg blokiranja nadležnih spletnih reklam omogoči dodatno stopnjo varnosti in zasebnosti. Drug tak znanec je pripomoček IE Tab, ki je na voljo samo za operacijski sistem Windows in spada med obvezno opremo vsakega spletnega oblikovalca. V svojem zavihku nam spletno vsebino prikaže na način Microsoftovega spletnega brskalnika Internet Explorer.

Zavihki so močno orodje resnejših spletnih pohajkovalcev. Vedno zmogljivejši računalniki nam ob pomoči izboljšanih spletnih brskalnikov omogočajo izdatnejše število odprtih strani, med katerimi preprosto preklapljamo, kakor se nam zljubi. Priljubljena praksa kljub temu ne gre v nedogled. Določene omejitve nam postavi pomnilnik, večinoma pa nas prizemlji lastna sposobnost nadzorovanja nepregledne množice spletnih vsebin. Vtičnik TooMany Tabs for Chrome nam odprte zavihke predstavi iz ptičje perspektive in omogoči, da nepotrebne zajedavce pomnilnika preprosto odstranimo. Podobno sprostitev vgrajenemu RAMu zagotovi dodatek The Great Suspender, ki zadržani zavihek zaustavi, da ne troši več sistemskih virov, obenem pa ga imamo še vedno na dosegu roke. Dodatne nastavitve med drugim omogočajo zaustavljanje zavihkov glede na določen časovni interval in samodejno obnavljanje v primeru klika po spletnem mestu z rezervne klopi.

Splet je poln slik. Največkrat jih zaradi prostorske stiske zremo v pomanjšani obliki. Če si želimo večjega razvajanja, nam jih navadno poveča dodaten klik z miško. Dodatek Hover Zoom ima samo eno nalogo. Če se z miško ustavimo na pomanjšanem pogledu izbrane slike, nam jo pripomoček hipoma poveča v vsem njenem razkošju.

Delo z velikim številom zavihkov je mačji kašelj za dodatek TooManyTabs.

Delo z velikim številom zavihkov je mačji kašelj za dodatek TooManyTabs.

Orodja

Najrazličnejši pripomočki zadostijo potrebi po nameščanju in zaganjanju samostojnih aplikacij. Pogosta opravila z njihovo pomočjo izvajamo kar znotraj priljubljenega spletnega brskalnika. V prvi vrsti orodjarne najdemo dodatke v povezavi z Googlovimi spletnimi storitvami. Tako za delo z elektronsko pošto Gmail velja izpostaviti pripomočka Gmail Offline in Google Mail Checker. Prvi nam omogoči delo s spletno storitvijo brez nujnosti aktivne povezave, ustvarjena sporočila se pošljejo takoj, ko smo zopet povezani v splet, drugi pa poskrbi, da nikoli ne zgrešimo prispelega sporočila. V orodno vrstico brskalnika doda namensko ikono, ki z značko sporoča število prispelih elektronskih pisem.

Med drugimi orodji najdemo na primer izdelovanje zaslonskih slik, ustvarjanje črtnih kod in iskanje zastonjske digitalne zabave. Izdelavo zaslonskih slik znotraj spletnega brskalnika Chrome omogoča vtičnik Awesome Screenshot: Capture & Annotate. Poleg preprostega zajemanja celotne slike ali zgolj določenega predela omogoča tudi kasnejše označevanje in dopisovanje informacij na ustvarjeno grafiko. Zaradi priljubljenosti QR kod je zelo priročen dodatek QR Code Generator, ki nam pomaga zapakirati spletni naslov in druge informacije v lično, z različnimi barvami in oblikami opremljeno grafično kodo. Iskanje digitalnih vsebin v omrežju BitTorrent si olajšamo s pripomočkom Torrent Search.

Družabnost

Med aplikacijami in vtičniki za spletni brskalnik Chrome so precej priljubljena orodja, ki omogočajo aktivnejše sodelovanje v izbranih družabnih omrežjih. Facebook App for Google Chrome nam tako največje družabno omrežje vgradi neposredno v brskalnik, prikazuje tekoče novice, omogoča pisanje sporočil in nas opozarja na dogodke iz omrežja. Objavljanje na Facebooku, pa tudi na drugih priljubljenih družabnih spletiščih, prevzame pripomoček Shareaholic for Google Chrome, ki izbrano spletno vsebino na ukaz deli z našimi prijatelji. Za omrežje Twitter poskrbi Silverbird, za ljudi, ki jim za spletno družabnost ni mar, pa vtičnik Antisocial. Slednji z obiskanih spletnih strani odstrani družabne dodatke in nespodobna vabila in nas za vedno odreže od takega druženja.

Pomočniki

Zadnja kategorija, ki jo bomo danes omenjali, so pomočniki. Gre za orodja, namenjena specifičnim opravilom, ki zanimajo ožji krog ljudi. Tisti, ki se večkrat ukvarjamo s tujimi spletnimi stranmi, izdatno uporabljamo Googlovo prevajalsko storitev Translate. Da nam ni treba vsakič na posebno spletno stran, smo si že zdavnaj omislili vtičnik Google Translate. Googlov prevajalnik nam v realnem času v znan jezik dešifrira poprej tujo vsebino. V primeru slovenščine gre običajno resda za spakedranščino najvišje stopnje, a je največkrat tudi ta dovolj, da razumemo, kaj nam spletišče skuša povedati. Kdor velikokrat izpolnjuje obsežne spletne obrazce, bo vesel pomočnika v obliki dodatka Lazarus Form Recovery, ki poskrbi, da se vneseni, a še ne v strežnik poslani podatki ob izgubi povezave ne izgubijo. Priročen je tudi Panic Button, ki v primeru šefovega prihoda ob nepravem trenutku poskrije vse odprte zavihke in shrani njihove naslove, da jih, ko panika mine, povrnemo v prejšnje stanje. Za gesla v spletnem brskalniku Chrome se trudi priznani LastPass Vault, ki obenem zagotavlja edinstvena in varna gesla ter olajša vsakdanji vnos.

Dodatkov in aplikacij za Googlov Chrome je kot listja in trave. Razkrili smo vam zgolj peščico, ki se nam je trajno vtisnila v spomin. Posamezni pripomočki s seznama bodo za vedno ostali del naše spletne izkušnje, obenem pa se bomo še naprej zabavali z iskanjem naslednje velike stvari. Ugotovili smo, da nam nameščeni vtičniki, za katere najlažje skrbimo s še enim dodatkom Extensions Manager, prinesejo zelo veliko in naredijo odličen spletni brskalnik še boljši.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

mrobert | 21.11.2013 | 15:48

Ker je vse zastonj mi da misliti, da je nekje fora. Zanimivo, da se ne da izklopiti zgodovine v brskalniku. Razen vsakič sproti na novo odpirati neko okno brez beleženja, bolj počasi, en kup omejitev. Zanimivo in za v razmislek. Google is god. Vpršanje pa je, koga ima rad. Bog je ljubeze, kaj pa go-ogle? go - d; d=ogle; ogle pomeni strmeti v nekaj, http://www.thefreedictionary.com/ogle

luka.urbas@gmail.com | 26.11.2013 | 13:39

Ja, RAM-a pa pokuri kolikor ga vidi...

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji