Internet in snežne smučine

Objavljeno: 19.12.2011 13:19 | Avtor: Igor Harb | Kategorija: Dosje | Revija: December 2011 | Teme: mobilni, gsm, 3g, umts

Ni treba biti šampion belih strmin, da bi ugotovil, da naši severna in zahodna soseda ponujata nekatera izmed najboljših smučišč na svetu. Saj ne, da je z našimi kaj narobe, a nacionalni ponos gor ali dol, avstrijska in italijanska ponudba sta nekaj razredov više. In čeprav je idilična podoba večerov v gorskih kočah v volnenem puloverju, s kozarcem kuhanega vina v roki in germknödlom (če ne poznate, poguglajte!) na krožniku, še vedno privlačna, je za mnoge med nami rustika te podobe nekoliko skažena z računalnikom (ali tablico ali pa vsaj pametnim telefonom), ki mora nujno biti povezan v internet. Oglejmo si torej, kakšne so možnosti povezave v teh tujih deželah, kjer morda poznamo osnove jezika, a domačinov zaradi naglasa in hitrosti govora ne bomo nikoli povsem razumeli.

Odprta brezžična omrežja so stalnica turističnih destinacij po svetu, od Islandije do Kuala Lumpurja, in tudi v smučarskih središčih jih ni težko najti. Praviloma je brezžično in brezplačno omrežen kateri izmed osrednjih gostinskih obratov v smučarskem središču, tako da lahko svoj računalnik zmeraj odvlečemo s seboj in za udobnim stolom odgovarjamo na pošto, urejamo bančne posle ali pa (heh) pišemo članke ter se pretvarjamo, da ne opazimo glasnega zabavnega ozračja okoli sebe. Če smo si privoščili sobo v hotelu višjega razreda, je WLAN skoraj zagotovo v sobi, pogosto ga najdemo tudi v cenejših sobah penzionov in pri zasebni namestitvi, precej manj verjetna pa je možnost dostopa do WLANa v bungalovih ali kočah. Najbolj zagrizeni si lahko sicer omislijo kakšno usmerjeno anteno s širšim dosegom, a zasnežena drevesa in padavine krepko omejijo domet tudi najboljših takih izdelkov. Skratka, WLAN, še posebej brezplačni WLAN, je v tujini zmeraj najboljša izbira, zato se je glede razpoložljivosti priporočljivo pozanimati že ob rezervaciji.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki