Teme - GSM

 • 25 let prvega poslanega sporočila SMS

  Inženirji podjetja Vodafone so pred natanko 25 leti na mobilni telefon poslali prvo kratko sporočilo SMS. Zmožnost pošiljanja kratkih sporočil dolžine 128, kasneje pa 160 bytov so sicer v okviru standarda GSM sprejeli že v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, vendar tehnološki razvoj mobilnih komunikacij ni omogočal praktične rabe do konca leta 1992.

  Objavljeno: 4.12.2017 01:00več
 • Deset let stara ranljivost v 4G LTE še vedno aktualna

  Mobilno omrežje 4G LTE, ki ta hip predstavlja najnovejši in najboljšo dostopno tehnologijo, ima velikansko varnostno luknjo, so na konferenci Ruxcon razkrili predstavniki kitajskega podjetja za računalniško varnost Qihoo 360.

  Objavljeno: 25.10.2016 10:00več
 • Tušmobil po novem Telemachov!

  Iz Tuš Holdinga in Telemacha so sporočili, da so dosegli dogovor o prodaji mobilnega operaterja Tušmobilu, ki bo po novem del Telemacha. Operater fiksnega interneta in kabelski operater bo s tem pridobil tudi lastno mobilno omrežje v katerega nameravajo po lastnih besedah še dodatno vlagati, predvsem v omrežje 4G oz. LTE. Za frekvence slednjega se je na zadnji državni dražbi Tušmobil uspešno izpogajal.

  Objavljeno: 17.10.2014 19:00več
 • Do konca leta 3 milijarde uporabnikov interneta

  V najnovejšem poročilu, ki ga je mednarodno telekomunikacijsko združenje ITU, ki deluje v okviru Združenih narodov, so zapisali, da bo še letos na svetu 3 milijarde uporabnikov, ki so internet uporabljali v zadnjih treh mesecih. Dve tretjini teh bo iz držav v razvoju, tam pa je pričakovana tudi največja rast.

  Objavljeno: 8.5.2014 10:00več
 • Tablice in telefoni v letalih

  Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) naj bi še v novembru omilila trenutne omejitve pri uporabi elektronskih naprav na letalih, s čimer sledijo ameriškim letalskim oblastem.

  Objavljeno: 17.11.2013 10:00več
 • Internet in snežne smučine

  Ni treba biti šampion belih strmin, da bi ugotovil, da naši severna in zahodna soseda ponujata nekatera izmed najboljših smučišč na svetu. Saj ne, da je z našimi kaj narobe, a nacionalni ponos gor ali dol, avstrijska in italijanska ponudba sta nekaj razredov više. In čeprav je idilična podoba večerov v gorskih kočah v volnenem puloverju, s kozarcem kuhanega vina v roki in germknödlom (če ne poznate, poguglajte!) na krožniku, še vedno privlačna, je za mnoge med nami rustika te podobe nekoliko skažena z računalnikom (ali tablico ali pa vsaj pametnim telefonom), ki mora nujno biti povezan v internet. Oglejmo si torej, kakšne so možnosti povezave v teh tujih deželah, kjer morda poznamo osnove jezika, a domačinov zaradi naglasa in hitrosti govora ne bomo nikoli povsem razumeli.

  Objavljeno: 19.12.2011 13:19 | Kategorija: Dosjeveč
 • Telefoni za zahtevne

  V mesecu, ko ves novičarski del spleta kar stresa od besedic Apple, iPad in iPhone, se je morda smiselno spomniti, da je resnica na področju telefonov, vsaj pri nas, precej drugačna. Preizkusili smo nekaj pametnih posebnežev, ki so pravkar prišli na slovenski trg.

  Objavljeno: 26.5.2010 11:38 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Zapestni telefon

  Ali ste si kdaj želeli, da bi bil telefon preprosto vgrajen v zapestno uro? Želja je postala realnost z izdelkom Watch Mobile M810. Ki je povrh vsega predvajalnik MP3 in video posnetkov, fotoaparat, video kamera in igralna konzola? Multipraktik za vašo dlan, žal s številnimi omejitvami.

  Objavljeno: 29.9.2009 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Pamet v roke!

  Od naše lanske posebne poletne izdaje, v kateri smo se podrobneje posvetili mobilnim napravam, je minilo slabo leto dni, zato je čas, da spet na enem mestu zberemo ponudbo pametnih mobilnih telefonov. Prav vsi izdelovalci so medtem prenovili ponudbo, v boj za tržne deleže pa je vstopilo še nekaj podjetij. Pregledali smo, kaj trenutno predstavlja vrh mobilne telefonije pri nas, in se nekoliko ozrli v prihodnost.

  Objavljeno: 1.7.2009 09:53 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Navigacija s telefonom

  Ponudba programov, ki uporabljajo podatek z naprave GPS, je pestra. Od pravih navigacijskih programov, ki so povsem enakovredni samostojnim napravam, do enostavnejših pripomočkov, ki kažejo naš položaj in hitrost ter smer gibanja ter zapisujejo prepotovano pot. Vsaka ima svoj namen in splača se razmisliti, kdaj jih lahko koristno uporabimo.

  Objavljeno: 30.6.2009 | Kategorija: Veliki preizkusiveč