Objavljeno: 30.6.2009 | Avtor: David Vidmar | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, GPS, GSM, pametni telefon, telefon

Navigacija s telefonom

Ponudba programov, ki uporabljajo podatek z naprave GPS, je pestra. Od pravih navigacijskih programov, ki so povsem enakovredni samostojnim napravam, do enostavnejših pripomočkov, ki kažejo naš položaj in hitrost ter smer gibanja ter zapisujejo prepotovano pot. Vsaka ima svoj namen in splača se razmisliti, kdaj jih lahko koristno uporabimo.

Če smo o navigaciji s telefonom še pred časom pisali v smislu, da s telefonom povežemo zunanjo napravo GPS po protokolu bluetooth, se vedno več izdelovalcev odloča in v telefone vgrajuje naprave GPS. Taka navigacija s telefonom je zelo priročna in enostavna in s tem so telefoni postali konkurenca samostojnim navigacijskim napravam.

Uporabljati eno napravo namesto dveh, torej telefona in ločene navigacijske naprave, ima svoje prednosti in slabosti. Prednosti so očitne - namesto dveh napravic, ki jih nosimo po žepih, jaknah ali torbah, lahko uporabljamo samo eno in, kar je še bolj pomembno, telefon imamo navadno vedno s seboj. Slabosti so morda manj očitne, vendar jih je kar nekaj. Telefoni imajo praviloma manjše zaslone, večina jih še nima zaslona, občutljivega za dotik, oboje je pri navigaciji v avtomobilu ali na kolesu zelo praktično, če ne celo nujno. Potem je tu seveda povečana poraba baterije med uporabo v telefon vgrajene naprave GPS in v skrajnem primeru se lahko pripeti, da se nam baterija telefona povsem sprazni in takrat ostanemo brez navigacijskega pripomočka in brez telefona. Zanimivo postane tudi, ko potrebujemo oboje hkrati - telefoniranje in navigacijo.

Preizkusili smo nekaj navigacijskih programov različnih zmogljivosti, da bi se prepričali, ali je bolje uporabljati dve ločeni napravi ali eno samo. Preizkušali smo na Symbianu S60, konkretno na Nokii N95. Za S60 je tudi sicer na voljo največ tovrstnih programov; nekaj jih je tudi za Blackberry in o njih smo v Monitorju že pisali.

Garmin Mobile XT

Garmin Mobile XT

Kaj:   Program za navigacijo z mobilnim telefonom.
Izdeluje: Garmin, www.garmin.com.
Cena:Ni več na voljo.
Za: Popolna rešitev, ki je enakovredna samostojnim navigacijskim napravam.
Proti: Občasne zamude pri navigaciji, izdelovalec je opustil razvoj.

Garmin je v Sloveniji najbolj znana znamka navigacijskih naprav. Poleg samih naprav pa so izdelali tudi nekaj različic programa Garmin Mobile, ki pametne telefone spremeni v navigacijske naprave.

Program Garmin Mobile XT dobimo na kartici MicroSD, priloženi pa so tudi adapterji miniSD in SD, ki omogočajo uporabo na različnih telefonih. Garmin Mobile je po videzu in funkcionalnostih povsem podoben napravam Nüvi in omogoča iskanje poti za avtomobile, motorna kolesa, kolesa in pešce, zvočno usmerjanje z več glasovi, iskanje znamenitosti in raznih storitev in še marsikaj.

Čeprav je samo delovanje programa solidno in je praktično enako uporabi naprav Nüvi, smo pri njegovi rabi zelo nazorno videli, kaj so prednosti in slabosti telefona kot navigacijske naprave: zelo smo pogrešali zaslon, občutljiv na dotik, zaslon telefona pa se je velikokrat izkazal za premajhnega, saj nismo dobro videli vseh prikazanih informacij.

Tudi pri samem delovanju smo naleteli na težave. Pri navigaciji po nam bližnjem avstrijskem mestu je telefon zamujal z navigacijo - svetoval nam je zavijanje, ko je bilo križišče že za nami. Vprašanje je, ali je šlo v tem našem primeru za napako v programu oz. podatkih in zemljevidu ali pa počasno delovanje sprejemnika GPS. Večkrat se nam je zgodilo tudi, da so bila zvočna navodila povsem zunaj konteksta in se niso skladala z navodili na zaslonu, ki so bila pravilna.

Na žalost pa je ocena precej nepomembna, saj so nam pri slovenskem uvozniku programa Garmin Mobile XT zagotovili, da programa ni več mogoče kupiti. Po njihovih besedah se je podjetje Garmin odločilo opustiti razvoj in je svoje sile usmerilo v razvoj lastne naprave, ki združuje funkcije telefona in navigacijske naprave, ki jo imenujejo preprosto Nüvi Phone.

Čeprav je Garmin Mobile XT program, ki iz mobilnega telefona naredi klon navigacijske naprave, se očitno ni prodajal dovolj dobro, da bi bil Garmin pripravljen vlagati vanj. Ta nenavadna poteza Garmina ponuja priložnost drugim sorodnim podjetjem.

Route 66

Route 66

Kaj:   Program za cestno navigacijo na mobilnih telefonih.
Izdeluje: Route 66, www.66.com.
Prodaja: Domex, www.domex.si.
Cena:98 EUR.
Za: Tekoče delovanje.
Proti: Nepopolni podatki na nekaterih področjih, plačljive naprednejše zmožnosti.

Route 66 je edini komercialni izdelek, ki smo ga tokrat preizkusili in ga je dejansko mogoče kupiti. Izdeluje ga švicarsko podjetje in je naprodaj v trgovinah, ob nakupu pa dobimo ploščo DVD in na kartici MicroSD nameščen program. DVD rabi kot varnostna kopija in vsebuje tudi program, s katerim osnovno različico Route 66 nadgrajujemo z novimi možnosti. Kartico MicroSD pa preprosto vtaknemo v telefon in namestitev se zažene samodejno. Po nekaj trenutkih že lahko z menuja telefona poženemo Route 66 in uporabimo navigacijske storitve. Dobrodošlo je, da je mogoče Route66 namestiti na poljubno pomnilniško kartico. To tudi pomeni, da z uporabo kartice, večje od 512 MB, odvečni prostor na njej izkoristimo tudi za druge podatke, recimo slike ali glasbo.

Program deluje tako, kot smo od navigacijskih programov vajeni. Na zemljevidu prikazuje naš trenutni položaj, torej položaj, ki ga sporoča GPS, zemljevide si lahko ogledujemo v 2D ali 3D tehniki, pogled lahko prilagodimo tudi nočnim razmeram. Z iskanjem krajev ali ulic lahko sprožimo navigacijo in si ogledujemo navodila za pot ali pa sledimo poti na zemljevidu in z glasovno navigacijo. Navodila za pot je mogoče izračunati po najhitrejši poti, po najkrajši poti ali pa prilagojeno za pešce. Navigacija deluje dobro, glasovna navigacija prav tako, nasploh je delovanje programa tekoče in ni dolgega čakanja. Iskanje po zakotnejših ulicah nam ni delalo težav, program pa nas je občasno opozoril, da vstopamo na območje, ki ni dobro pokrito z informacijami in so te lahko napačne. Vendar se je v praksi izšlo povsem dobro in smo ob pomoči navigacije kljub temu prispeli na piknik! Čeprav ob zastoju nismo izvedeli, kako naj pridemo čim hitreje na avtocesto, kljub temu da je optimalni obvoz zaprt, je zanimiva možnost programa, da na poljubni točki na poti določimo prometni zastoj in program prosimo za vnovični izračun poti z obvozom.

Route 66 je na voljo za telefone z Windows Mobile in Symbian S60, mogoče ga je kupiti z zemljevidi vzhodne ali zahodne Evrope. Dodatne storitve, kot so podatki o cestni zastojih, slike obcestnih kamer, vremenski podatki, dodatne barvne sheme, dodatni glasovi za navigacijo in potovalne informacije, so na voljo za doplačilo, lahko pa jih kupimo kar s kreditno kartico prek brskalnika telefona.

Čeprav Route 66, nameščen na mobilnik, ne bo dosegel praktičnosti dobre namenske navigacijske naprave, je lahko zanimiva alternativa za tiste, ki navigacije ne potrebujemo vsak dan, temveč le na kakšnem izletu v neznano konec tedna.

Nokia Maps

Nokia Maps

Kaj:   Program za navigacijo na mobilnih telefonih.
Izdeluje: Nokia, europe.nokia.com/maps.
Cena:Brezplačno za lastnike telefonov Nokia, napredne funkcije imajo različne cene.
Za: Priročnost, enostavnost rabe.
Proti: Dodatne storitve so plačljive, naročnina namesto lastništva.

Nokia Maps (oz. Nokia Zemljevidi, kot se imenuje pri nas) je brezplačen program, priložen vsem novejšim telefonom Nokia. Najbolj uporaben je na telefonih z vgrajenim sprejemnikom GPS, čeprav lahko deluje tudi z zunanjim sprejemnikom, povezanim prek bluetootha ali pa brez sprejemnika GPS.

Gre za pravi navigacijski program, ki omogoča ogled zemljevidov v 2D ali 3D tehniki, satelitskih posnetkov območja ali pa kombinacijo satelitskega pogleda in cest in oznak. Določanje trenutnega položaja, iskanje poti med lokacijami in navigacijo so seveda prav tako na voljo. Žal pa so naprednejše funkcije, kot so avtomobilska navigacija ali navigacija za pešce, nekaj, kar je treba dokupiti. Podobno velja za druge naprednejše storitve, kot so turistični vodniki priznanih znamk in prometne informacije.

Če so pri klasičnih programih za navigacijo, kot sta Garmin Mobile in Route 66, karte naložene na telefonu oz. na pomnilniški kartici, je pri Nokia Maps zemljevide in podatke treba prenašati sproti. Prednost je ta, da so podatki vedno sveži, slabost pa, da sprotno prenašanje zemljevidov ni hitro in lahko precej stane. K sreči Nokia ponuja dodaten program Nokia Map Loader, s katerim si v udobju domačega (ali hotelskega) računalnika izberemo zemljevide, ki jih potrebujemo in naložimo v telefon. Tako se izognemo dolgotrajnemu nalaganju, hkrati pa imamo možnost dostopa do zemljevida, tudi če nimamo vnaprej naloženih kart.

Nokia Maps je soliden izdelek, ki je povsem konkurenčen konkurenčnim navigacijskim programom. Ker je privzeto nameščen v veliko telefonih, ga bo marsikdo uporabljal, ne da bi pogledal drugam. Zanimivo je, da so se v Nokii odločili, da navigacija ni zastonj, za povrh pa še storitev, na katero se naročimo, in ne dodatek, ki ga enkrat kupimo in uporabljamo. Za pogosto uporabo se to enostavno ne izplača, če pa smo izgubljeni v tujem mestu in potrebujemo pomoč, to ni slaba rešitev.

Google Maps

Google Maps

Kaj:   Program za navigacijo in pregled zemljevidov na mobilnih telefonih.
Izdeluje: Google, www.google.com/mobile/default/maps.html.
Cena:Brezplačno.
Za: Hitrost, enostavnost rabe.
Proti: Ne zna se povezati z vsemi napravami GPS, ni govorne navigacije.

Google Maps je brezplačen program, ki deluje na podlagi iz spleta znane kartografske storitve Google Maps. Za uporabo je privlačen, ker je brezplačen in ker je za njegovo rabo potrebna le namestitev kratkega programa. To, da namestimo samo program, zemljevidi pa se nato prenašajo prek povezave v splet, je hkrati prednost in slabost, saj so zemljevidi, ki se nalagajo sproti, počasnejši, in če smo v tujini, je to nalaganje lahko precej drago.

Google Maps tako kot na osebnih računalnikih poleg klasičnih zemljevidov omogoča pregledovanje satelitskih posnetkov in kombinacije obojega, v nekaterih tujih državah pa je na voljo tudi pregledovanje stanja prometa, ogled fotografskih posnetkov ulic, zemljevidi in vozni redi javnih prevozov in podobno.

Zemljevidi so pregledni in čeprav se zemljevidi ali satelitski posnetki nalagajo sproti, delujejo dovolj hitro. Čeprav Google Maps ni klasičen program za navigacijo, zna poiskati pot med dvema točkama. Med preizkusom pa smo večkrat naleteli na stanje, ko nam je program sporočil, da ne zna izračunati poti. Google Maps ne premore glasovnega usmerjanja, na voljo so le navodila v obliki seznama potrebnih zavojev na poti. Zato je Google Maps bolj kot za pravo navigacijo primeren za ogled trenutnega položaja, izračun razdalje in podobna enostavnejša opravila.

Na voljo je za skoraj vse telefone - od tistih s Symbian 60 do enostavnejših z javo, pa BlackBerry, Windows Mobile in Palm OS. Google Maps najdemo tudi na vsemogočnem iPhonu, kjer je to privzeti način navigacije.

Google Maps tako kot nekateri drugi programi uporablja t. i. Assisted GPS. To pomeni, da zna določati položaj iz satelitov GPS, kadar pa ti iz kakega razloga niso dostopni, si pomaga z lokacijskimi podatki z oddajnikov telefonskega omrežja. Tako je navigacija nekoliko mogoča tudi na telefonih, ki nimajo sprejemnika GPS, pri tistih, ki GPS imajo, pa omogoča hitrejše določanje položaja in pomoč pri slabšem signalu, recimo v mestih ali gozdu.

Glede na enostavno rabo, brezplačnost in to, da Google Maps teče na vseh mogočih telefonih, je to idealna rešitev za tiste, ki tu in tam potrebujemo informacijo, kje smo, in vsaj približen opis poti, kako priti do cilja. Za resno avtomobilsko navigacijo pa ni primeren, pravzaprav temu niti ni namenjen.

Mobile GMaps

Mobile GMaps

Kaj:    Pregledovalnik zemljevidov in navigacijski program za telefone J2ME.
Izdeluje:Cristian Streng, www.mgmaps.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Veliko možnosti.
Proti: (Uradno) ne podpira Google Maps.

O Mogile GMaps smo v Monitorju še pisali v članku o brezplačnih navigacijskih programih za telefone, ki zmorejo poganjati javanske programe. Že takrat smo namignili, da je Mobile GMaps na neki način nadgradnja Google Maps. Tako kot Google Maps program Mobile GMaps prikazuje spletne zemljevide. Uporabljati zna spletne zemljevide Yahoo! Maps, Microsoftove Windows Live Local, Ask.com in OpenStreetMap.org. Žal je Google sredi leta 2007 od avtorja zahteval, da iz programa odstrani možnost prikazovanja njihov zemljevidov. Avtor je to tudi storil, v svojem spletnem dnevniku pa namignil, da si lahko uporabniki to možnost sami znova omogočimo. Torej Mobile GMaps Googlovih zemljevidov vsaj uradno ne premore.

Tudi pri Mobile GMaps bo potrebna zmerna raba, če ne, zna biti račun mobilnega operaterja neprijetno visok. To še posebej velja za tujino. K sreči pa je mogoče na telefon vnaprej naložiti tudi shranjene zemljevide in prenos iz spleta ne bo potreben. Na spletni strani so na voljo povezave do več programov, ki omogočajo prenos podatkov s spletnih strani z zemljevidi, kot so Google Maps in sorodni, in nalaganje v telefon.

Mobile GMaps omogoča tudi navigacijo. Tako kot za prikaz zemljevidov uporablja različne spletne storitve za izračun poti. Kakovost in zanesljivost izračuna je tako odvisna od spletne storitve in ne od samega programa, zato je, če z eno storitvijo nismo zadovoljni, smiselno poskusiti še z drugimi.

Poleg prikazovanja zemljevidov omogoča še prikaz "kompasa", zaslona, na katerem so označeni položaj, smer in hitrost našega gibanja, tako kot počnejo ročne naprave GPS. Za navigacijo v avtomobilu to niti ni tako uporabno, na morju ali na kolesu pa zna priti zelo prav.

Za razliko od doslej opisani programov zna Mobile GMaps prepotovano pot tudi shraniti in jo sproti pošiljati na spletno mesto, kjer lahko družina in prijatelji spremljajo vaš položaj. Izdelamo lahko zasebne zemljevide z vrisano potjo ali pa takšne, ki so dostopni vsem.

Podpira tudi nekaj bolj eksotičnih storitev, kot je na primer povezava s spletiščem Wikimapia, kjer se skupnost trudi opisati svet oz. zanimive lokacije, prikazovati zna zemljevide nekaterih podzemnih železnic večjih svetovnih mest, poiskati javno brezžično omrežje prek storitve FON in se celo povezovati z napravami Connect2Car, ki omogočajo upravljanje avtomobila na daljavo.

Teče na telefonih s Symbian S60, na telefonih BlackBerry in vseh drugih z javo.

Tako kot Google Maps tudi Mobile Gmaps nadomestilo za čisto prava navigacijsko napravo. Je pa program, ki si ga lahko brezplačno naloži praktično vsak uporabnik mobilnega telefona in ga v trenutku, ko potrebuje odgovor na vprašanje, "kje pa sem", koristno uporabi.

M:Navigator

M:Navigator

Kaj:   Program za navigacijo in pregled zemljevidov na mobilnih telefonih.
Izdeluje: Mobitel, www.mobitel.si.
Cena:1,49 EUR na dan ali 7,99 EUR na mesec. V sloveniji je prenos podatkov vračunan v ceno, v tujini ne.

Za: Priročnost, cena uporabe v Sloveniji.

Proti: Manj atraktiven vmesnik, cena uporabe v tujini.

Tudi mobilni operaterji so poskrbeli za svoje različice navigacijskih programov, ki jih ponujajo proti plačilu. Mobitelov m:Navigator, lahko brezplačno prenesemo s Planeta, in kljub začetni skepsi smo ugotovili, da gre za povsem soliden izdelek.

Kljub nekoliko zastarelemu videzu deluje solidno, dovolj hitro in natančno. Prikazovati zna zemljevide v 2D ali 3D obliki. Navigacija po Sloveniji mu ni tuja, iskanje poti deluje dobro. Uporaben naj bi bil v več kot 30 evropskih državah, v zahodnih bolj in vzhodnih manj. Za prikaz sproti nalaga potrebne zemljevide, ki so v Sloveniji zastonj, v tujini pa se obračunava prenos podatkov. Zelo zanimiva pa je možnost, da si lahko zemljevide prenesemo tudi vnaprej. To pride prav, če že vnaprej načrtujemo pot v tujino, saj bomo tako prihranili marsikateri evro.

Čeprav smo zapisali, da je prenos zemljevidov v Sloveniji brezplačen, sama uporaba ni. Po začetnem 9-dnevnem preizkusnem obdobju se moramo za uporabo storitve nanjo naročiti. Izberemo lahko 24 EUR naročnino, ki stane 1,49 evra, ali pa 30 dnevno, za katero bomo odšteli 7,99 evra. Cena ni pretirana, če le ne potrebujemo navigacije čisto vsak dan. V tem primeru je nakup programa z zemljevidi ali celo samostojne naprave bolj smotrn.

Tudi M:Navigator se zdi kot storitev, ki nas lahko reši iz zagate, če potrebujemo pomoč pri iskanju cilja, pa pri sebi nimamo drugega kot delujoč telefon s polno baterijo in dobrim omrežjem. Po funkcijah je primerljiv, recimo, z Google Maps, vendar premore tudi zvočno navigacijo. Ali bo Mobitel še naprej razvijal storitev, pa bomo še videli.

Si.Navigator

Si.Navigator

Kaj:   Program za navigacijo in pregled zemljevidov na mobilnih telefonih.
Izdeluje: Simobil, www.simobil.si.
Cena:1,5 EUR na dan (3,5 EUR za tujino), 7,5 EUR na mesec ali 75 EUR na leto, prenos podatkov vračunan v ceno.

Za: Enostavnost rabe, hiter in zmogljiv program. Cena uporabe ni odvisna od prenosa podatkov.

Proti: Špartanski zemljevid, nezanesljivost storitve kot take.

Simobil je bil pionir "telefonskega GPSa" pri nas, saj je storitev Si.Navigator ponudil pred Mobitelom. Sprva so bili njihovi zemljevidi dokaj nenatanačni, danes, ko imajo pogodbo s podjetjem Monolit (ki izdeluje tudi Garminove zemljevide Adria Route), je veliko bolje. Čeprav se še najdejo napake, ki so predvsem posledica počasnega (le dvakrat na leto) ažuriranja zemljevidov.

Program (deluje na Nokiah, Sony Ericssonih, Samsungih in Blackberryih) je v zadnji različici že zelo zmogljiv. Pot zna prikazovati v 2D ali 3D pogledu, iskanje deluje zelo dobro in hitro. Le osnovni zemljevidni prikaz na telefonu je nekoliko iz kamene dobe, vsaj če ga primerjamo z mobilnimi Google Maps. Tako kot pri M:Navigatorju lahko tudi tukaj zemljevide na telefon naložite vnaprej in se s tem rešite v krajih, kjer je pokritost s signalom slaba in bi vas sicer program "izgubil".

Si.Navigator je na voljo tudi v spletni različici, na osebnem računalniku - navigator.simobil.si. Po naših izkušnjah stran sicer občasno ni dostopna, kadar je, pa lahko na njej vnaprej nastavimo priljubljene točke, ki se potem pojavijo na telefonu, lahko pa jo uporabimo tudi za hitro preverjanje razdalj med kraji. Nastavimo lahko tudi sprotno izdelavo sledne datoteke prepotovane poti, ki jo lahko potem prikažemo v Google Earth, vse skupaj pa lahko objavimo tudi na Facebooku.

Skratka, Si.Navigator je zelo zmogljiv, le storitev kot taka ni najbolj zanesljiva, saj se nam je že kar nekajkrat zgodilo, da je telefon izjavil, da nismo Simobilovi naročniki in da nas zato ne spusti zraven. Čez kako urico ali pa naslednji dan pa je spet brez težav deloval...

Za pohvaliti je dejstvo, da Simobil za Si.Navigator po novem ne obračunava več prenosa podatkov, kar pomeni, da nas uporaba GPSa stane vedno enako, 1,5 EUR na dan (obstaja pa 10-dnevno preizkusno obdobje). Če se peljemo v tujino je cena višja, 3,5 EUR, vendar se zato ne bomo utopili pod stroški prenosa podatkov v tujini.


TrekBuddy

TrekBuddy

Kaj:    Pregledovalnik zemljevidov in navigacijski program za telefone J2ME.
Izdeluje:www.trekbuddy.net
Cena: Brezplačno.
Za: Odlična podpora shranjenim zemljevidom.
Proti: Manj prijazen uporabniški vmesnik.

TrekBuddy je zelo zmogljiv program za spremljanje položaja in popisovanje poti, ki ga bodo z veseljem uporabljali kolesarji, tekači, jadralci, piloti in še kdo. Ponuja obilo podatkov o poti in našem položaju in gibanju ter obilico nastavitev in prilagoditev. Poleg prikaza zemljevidov omogoča še enostavno turistično navigacijo od točke do točke.

Za razliko do zdaj opisanih programov ta ne prenaša zemljevidov iz spleta, temveč potrebuje dostop do vnaprej izdelanih kart, shranjenih v telefonu. Čeprav se to sliši kot slabost, se izkaže za prednost v tujini v odročnih krajih s slabim signalom. Za uporabo si moram v telefon shraniti zemljevide v ustreznem formatu, program pa jih bo po potrebi prebiral in nas vodil po njih. Ker je program zelo priljubljen, z izdelovanjem map ne bo težav. Poleg že pripravljenih map je na voljo kopica programov, ki pretvarja med vsemi priljubljenimi formati, za osnovo lahko vzamemo tudi zelo razširjene zemljevide za OziExplorer, na voljo pa so tudi programi, ki bodo shranili zemljevide z Google Maps ali sorodnih spletnih zemljevidov in tako s pokritostjo res ne bi smelo biti težav.

Program je v zelo aktivnem razvoju in nove različice se pojavljajo skoraj vsak mesec. Na voljo je za telefone Symbian, BlackBerry, Windows Mobile in naprave Palm. Programček res ni prav atraktiven na pogled in ni primeren za začetnike, resnejši uporabniki, ki se mu bodo malce bolj posvetili, pa bodo spoznali, da gre za resnično zmogljiv program, ki je posebej primeren za izlete, potovanja ali razne športe.

GPSed

GPSed

Kaj:    Prikazovalnik položaja in zapisovalnik poti za telefone J2ME.
Izdeluje:www.gpsed.com
Cena: Brezplačno.
Za: Enostavna raba, primeren za fotografe.
Proti: Ne prikazuje zemljevidov, ne pozna navigacije.

GPSed je program, ki je še skromnejši od prej opisanega TrekBuddy. Pravzaprav je samo dodatek za spletno stran GPSed, ki omogoča, da v splet naložimo slike in jim dodamo položaj tako, da z napravo GPS dodamo popisano sled našega gibanja. Spletno mesto nato na podlagi časa, shranjenega v datoteki, ugotovi, kje smo posneli fotografijo (o takšnih storitvah in programih, ki nam pomagajo uvrščati slike na zemljevid, smo v Monitorju že pisali v decembrski številki leta 2008).

In prav za fotografe je GPSed zelo primeren, saj ga je nadvse enostavno uporabljati. Program enostavno poženemo in začnemo popisovati pot. Vmes lahko popisovanje večkrat ustavimo, pomembno pa je, da na koncu popisovanja dobimo datoteko, ki jo lahko uporabimo za prikaz poti na raznih spletiščih in v raznih programih. O navigaciji ni govora, zato pa GPSed tudi v živo pošilja položaj v splet (tudi na Facebook, če to želimo) in tam izrisuje pot na zemljevidu.

GPSed teče na telefonih iPhone, BlackBerry, Windows Mobile, Symbian in Java, torej praktično na vseh.

Čeprav ga težko uvrščamo med programe za navigacijo, ga bodo zelo veseli fotografi, kolesarji in popotniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji