Objavljeno: 1.7.2009 09:53 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, pametni telefon, GSM, GPS, android, pametni

Pamet v roke!

Od naše lanske posebne poletne izdaje, v kateri smo se podrobneje posvetili mobilnim napravam, je minilo slabo leto dni, zato je čas, da spet na enem mestu zberemo ponudbo pametnih mobilnih telefonov. Prav vsi izdelovalci so medtem prenovili ponudbo, v boj za tržne deleže pa je vstopilo še nekaj podjetij. Pregledali smo, kaj trenutno predstavlja vrh mobilne telefonije pri nas, in se nekoliko ozrli v prihodnost.

Trg pametnih telefonov v zadnjem času doživlja pravi razcvet. Nedavne raziskave so pokazale, da je prodaja mobilnih telefonov lani sicer upadla, prodaja pametnih telefonov pa se je celo povečala. Vedno več uporabnikov si torej želi od svojega telefona kaj več kot le zmožnost telefoniranja in pisanja sporočil SMS. Podobni premiki se kažejo tudi pri nas. Mnenja o tem, kdo je povzročil začetek takšne silne rasti priljubljenosti pametnih telefonov, so deljena. Večina bi sicer nemudoma s prstom pokazala na Applov iPhone, a vendar so že prej za popularizacijo (predvsem na zahodu) poskrbeli telefoni znamke Blackberry. Njihov uspeh je temeljil zgolj na ponujanju potisne pošte poslovnim uporabnikom - uspeh v Ameriki je bil zagotovljen tudi zato, ker ameriški operaterji večinoma ne omogočajo storitve SMS. Še pred njimi so prve naprave, ki bi jih lahko uvrstili med pametne telefone, izdelali proizvajalci dlančnikov, ki so napravam z Windows Mobile oziroma Palm OS dodali zmožnosti povezovanja v omrežje GSM.

Nov segment trga, ki se je oblikoval v zadnjih letih, je sestavljen iz izdelovalcev z različnimi izhodišči. Tako so začetniki nekdanji izdelovalci dlančnikov, na primer Palm in HP, tem pa so se kasneje pridružili HTC, RIM in Apple. Med zadnjimi so v boj za kupce stopili tradicionalni izdelovalci mobilnih telefonov, skupaj z Nokio, Samsungom in Sony Ericssonom. Zaradi tako različnih izhodišč so se prve naprave različnih izdelovalcev med seboj zelo razlikovale, tako po uporabljenih tehnologijah kot po zmogljivostih.

Danes je recept za dober pameten telefon preprost. Mora biti zmožen tega, da se poveže v vsa mobilna omrežja druge in tretje generacije, skoraj nujna sta tudi vgrajeni sprejemnik GPS in vmesnik za brezžično omrežje WiFi. Pomembna je tudi pravilna izbira zaslona, ki je lahko občutljiv za dotik, z dovolj visoko ločljivostjo, saj se pametni telefoni vedno bolj uporabljajo tudi kot večpredstavni predvajalniki. Možnosti pri izbiri načina upravljanja je veliko, prevladuje upravljanje prek zaslona, občutljivega za dotik, pri čemer večina izdelovalcev poskuša iz procesa čim bolj izločiti pisalo in upravljanje ob pomoči polne tipkovnice. Predvsem v zadnjem času se zdi, da se uporaba polne tipkovnice vrača kot dopolnilo k zaslonom, občutljivim za dotik. Programska oprema je v osnovi precej podobna ne glede na izbrano napravo, vsi izdelovalci nam ponujajo nekaj osnovnih pisarniških programov za delo z dokumenti, spletne brskalnike, večpredstavne predvajalnike in večje količine bolj ali manj izvirnih aplikacij in iger. Eno poglavitnih načel pri našem ocenjevanju naprav je še vedno enostavnost rabe, saj je telefon kljub vsem naprednim zmožnostim v osnovi še vedno telefon. To pomeni, da se ne smemo več minut truditi z brskanjem po različnih menujskih možnostih, preden nam uspe poklicati določeno osebo, še najbolje pa je, če lahko vse osnovne operacije postorimo z eno roko, kot smo vajeni pri običajnih mobilnih telefonih.

Večji del trga pametnih telefonov trenutno obvladuje pet izdelovalcev. Največji delež si, kljub vztrajnemu padcu, še vedno lasti finska Nokia s svojima serijama N in E. S poznim vstopom med izdelovalce pametnih telefonov z zaslonom, občutljivim za dotik, so konkurenci prepustili velik del kupcev. Njihov prvi model, 5800, ni namenjen najzahtevnejšim uporabnikom, temveč je le nekakšen preizkusni model. Prvi res zmogljiv telefon s takšnim zaslonom bo za letošnje poletje napovedani N97, ki bo nasledil uspešno N95 in nekoliko manj uspešno N96.

Z nadvse agresivno marketinško politiko se je na drugo mesto po svetovni prodaji uvrstilo podjetje RIM s svojo blagovno znamko Blackberry. Čeprav so bili sprva osredotočeni le na poslovne uporabnike, so pred dobrim letom uvideli možnost širjenja kroga kupcev z dodajanjem novih zmožnosti njihovim izdelkom. Tako so po vrsti nadgradili vse naprave z večpredstavnimi zmožnostmi in programi za neposredno sporočanje. Njihovi telefoni so pravzaprav prepričali druge izdelovalce, da so kupci pripravljeni kupiti naprave s polno tipkovnico za lažje in hitrejše vnašanje besedila. Poglavitna prednost pred konkurenco je še vedno odličen sistem za potisno pošto. Najnovejši modeli, predstavljeni tudi v tem članku, so tako oblikovno kot programsko in strojno bolj dovršeni in sodijo v sam vrh pametnih telefonov ta hip.

Pri pomembnih izdelovalcih seveda ne moremo mimo Appla. Njihov iPhone je povzročil pravo revolucijo in čeprav v Sloveniji uradno sploh ni (in nikoli ni bil) naprodaj, tudi pri nas najdemo kaj nekaj primerkov. Vse od njegovega prihoda se marsikateri izdelovalec pametnih telefonov trudi posnemati Applovo delovanje. Posebnost njihove naprave je namreč preprostost rabe ob skoraj popolni odsotnosti tipk, z upravljanjem zgolj s prsti. Njegova priljubljenost je Applu zagotovila precejšen svetovni tržni delež na področju pametnih telefonov, kljub številnim pomanjkljivostim in pomanjkanju podpore tako omrežjem UMTS kot storitvi SMS.

Preostala večja igralca na trgu zmogljivejših telefonov sta trenutno še tajvansko podjetje HTC in korejski Samsung, vztrajno pa se jima približuje tudi LG. HTCjevi telefoni se dobro prodajajo tudi pri nas. Vsi temeljijo na operacijskem sistemu Windows Mobile, ki mu je dodan naprednejši uporabniški vmesnik za lažje upravljanje. Prav HTC je eden poglavitnih partnerjev Microsofta pri prodoru na mobilni trg, zadnje čase se za prehod na Windows Mobile odločajo tudi drugi izdelovalci, na primer Sony Ericsson in Samsung.

Več o trenutnem stanju na trgu si preberite v nadaljevanju, prihajajočim modelom pa smo se podrobneje posvetili v okvirčku.

Blackberry Bold

Model Bold sicer ni več najnovejši, v trgovinah je na voljo že več kot pol leta, a kljub temu ostaja najzmogljivejši telefon znamke Blackberry. Med zmožnostmi povezovanja namreč najdemo tako mobilna omrežja tretje generacije (to pogrešamo pri modelu Curve) kot vmesnik WiFi. Če k temu dodamo še vgrajen sprejemnik GPS, USB druge generacije in danes nepogrešljivi bluetooth, je pred nami strojno popolno opremljen telefon. Na javi temelječ operacijski sistem je bil od izida naprave deležen že kar nekaj nadgradenj, ki so odpravile težave, s katerimi so se spopadali prvi kupci.

Največja prednost naprav Blackberry je seveda njihov prvotni namen, potisna pošta. Na tem področju ostaja konkurenca daleč zadaj, kljub temu da je zanimanje za takšno storitev vedno večje tudi onkraj kroga strogo poslovnih uporabnikov. Mlade kupce podjetje navdušuje z dobro integracijo omrežij za hitro sporočanje ter socialnih omrežij, kot je Facebook. A Bold ostaja predvsem telefon poslovnežev.

Hiter procesor omogoča nemoteno delovanje sistema, predvaja lahko celo posnetke v običajnem formatu DivX, brez predhodnega pretvarjanja. Naša graja pri strojni opremi gre le na račun vgrajenega fotoaparata, ta je v slabših svetlobnih razmerah skoraj neuporaben, kljub bliskavici LED. Osvetlitev zadošča le za pravilno izostritev, posnete slike so preslabe za kakršnokoli uporabo. Vgrajeni GPS, ki med drugim omogoča tudi tako imenovan geotagging, lahko uporabljamo v kombinaciji s priloženim programom BB Maps ali z (z našega vidika) boljšim Google Maps. Za cestno navigacijo lahko zdaj uporabimo tudi Si.Navigator, ki ga ponuja slovenski operater.

Prejšnja naprava z imenom Bold je podjetju pred leti zagotovila preboj med najuspešnejše izdelovalce pametnih telefonov in tudi naslednik uspešno ohranja prednost pred konkurenco. Novi model je sicer še nekoliko težji in večji od predhodnika, a lastniki takih naprav so že davno opustili misel na nošenje v majhnih žepih. Omenimo še zelo dobro tipkovnico in odlične zvočnike, ki omogočajo skoraj konferenčne klice.

Blackberry Bold 9000

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Blackberry OS 4.6.

Pomnilniška kartica: 1 GB MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 10.

Splošni vtis: 10.

Cena: 550 EUR, Mobitel od 169 EUR naprej, Simobil od 1 EUR naprej.

Za: Odzivnost, vsestransko povezljiv.

Proti: Povprečen fotoaparat.

Blackberry Curve

Blackberry Curve 8900 je naslednik modela z oznako 8300, ki je bil svoje čase najbolj priljubljen telefon tega izdelovalca. Čeprav je na prvi pogled novi Curve precej bolj podoben novemu Boldu kot svojemu predhodniku, ostaja oblikovno najlepši Blackberry zvest predhodniku. Tipkovnica je še vedno takšna kot pri 8300 (kakovost samih tipk je celo boljša), razen obeh dvižnih tipk, ki sta zmanjšani z dveh na širino ene same tipke, a smo se na to v trenutku navadili. Zaslon je pridobil več kot sto točk v vsaki smeri, kar pomeni precej bolj ostro sliko, s čimer postane užitek celo gledanje filmov.

Žal se Curve od Bolda razlikuje v eni pomembni strojni komponenti: zaman bomo iskali podporo omrežjem tretje generacije. Nov zaslon, skupaj z novim izboljšanim brskalnikom, je kot nalašč za brskanje po spletu, a žal prek povezave EDGE to ostaja počasno opravilo. Težavo nekoliko omili vgrajen vmesnik za brezžična omrežja WLAN 802.11 b/g, ki pa niso vedno na voljo, tako kot mobilno omrežje. Kljub temu nam nov operacijski sistem omogoča uporabo brezžičnega omrežja tudi pri uporabi elektronske pošte, osnovni storitvi naprav Blackberry. To pride prav predvsem v tujini (opaznih razlik v hitrosti pri tem namreč ni), kjer se tako lahko izognemo visokim cenam prenosa podatkov.

Sam operacijski sistem je skoraj enak tistemu v napravi Bold. To pomeni, da podpira HTML v e-pošti, odlično predvaja glasbo in video, izboljšan je tudi brskalnik. Delovanje je tekoče, naprava se odziva precej bolje kot predhodnik, tu in tam so se pojavile težave pri vklopu brezžičnega vmesnika. Te težave naj bi odpravili s posodobitvami operacijskega sistema.

Sprejemnik GPS, ki ne sme manjkati v sodobnem pametnem telefonu, omogoča vse, kar smo navedli že pri zgoraj opisanem Boldu. Vgrajeni fotoaparat premore ločljivost 3,2 milijona pik in to ga postavlja v zlato sredino. Tudi tu je LED bliskavica le pogojno uporabna v slabših razmerah. Vgrajeni zvočnik se zdi pri prostoročni rabi še boljši kot pri drugih modelih. A vendar smo imeli občutek, da je v običajnem načinu zvok nekoliko tišji kot pri predhodniku. To je verjetno (glede na pretekle izkušnje) posledica programske opreme. Zdi se torej, da je izostanek podpori UMTS edina slabost te naprave. Morda bi ta model s popolno strojno opremo preveč posegal v Boldovo pogačo.

Blackberry Curve 8900

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Blackberry OS 4.6.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 480 × 360 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; GPS.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Cena: 385 EUR, Mobitel od 99 EUR naprej, Simobil od 1 EUR naprej.

Za: Hitrost delovanja, velik zaslon, WiFi.

Proti: Ni podpore UMTS.

Blackberry Storm

Storm je prvi telefon podjetja RIM z zaslonom, občutljivim za dotik. Naprava kaže rahel odmik od tipičnih mobilnikov Blackberry, ki so se od drugih razlikovali predvsem po edinstveni kroglici za upravljanje. Upravljanje je povsem prepuščeno dotikom na zaslonu, ki zavzema skoraj celotno prvo stran telefona. Posebnost zaslona je to, da ni trdno pričvrščen v napravo, temveč omogoča gibanje v navpični smeri. Tehnologija, poimenovana SurePress, po trditvah izdelovalca zagotavlja večji nadzor pri izbiranju ter izloča nezaželene izbire, ki jih pogosto srečamo pri podobnih napravah. Namesto fizične tipkovnice se ta pojavi na zaslonu, razporeditev tipk je odvisna od orientacije naprave. Pri tipkanju smo imeli sprva nemalo težav, kljub temu da smo vajeni rabe navideznih tipkovnic na zaslonih. Dolgotrajnemu vnosu besedila je botrovalo to, da je treba za vsako črko zaslon pritisniti navzdol in spet spustiti, preden lahko izberemo naslednjo črko. A ne dvomimo, da se uporabnik sčasoma navadi. Prednosti takega delovanja v kombinaciji z večtočkovnim zaznavanjem hitro odtehtajo slabosti.

Strojna oprema je tipična za današnje pametne telefone, pogrešali smo le vmesnik za brezžična omrežja WiFi. Operacijski sistem je na pogled zelo podoben tistemu, ki ga najdemo v modelu Bold. Oznaka sicer nakazuje za eno podrazličico višjo številko, a razlike v vmesniku so, razen prilagoditve novemu načinu upravljanja, majhne. Največja slabost naprave je vsekakor počasno delovanje. Očitno so Kanadčani podcenjevali zahteve pri uporabi za dotik občutljivega zaslona (to smo doživeli tudi pri prvih takšnih napravah drugih izdelovalcev). Nove (zaenkrat neuradne) različice operacijskega sistema so sicer prinesle nekolikšno pohitritev posameznih segmentov, a očitno že sam procesor ni kos vsem strojnim in programskim zahtevam.

Večjo raznolikost naprav pri upravljanju je torej v prihodnosti moč pričakovati tudi od podjetja RIM. Dobra programska oprema sicer omogoča uporabo telefona z eno roko, kljub pomanjkanju pravih tipk, a kljub temu trenutno še vedno prisegamo na modele s tipkovnico in sledilno kroglico.

Blackberry Storm 9500

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Blackberry OS 4.7.

Pomnilniška kartica: 8 GB MicroSD.

Ločljivost zaslona: 480 × 360 pik (360 × 480 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA/HSUPA 2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 7.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 8.

Cena: 450 EUR, Simobil od 1 EUR naprej.

Za: Inovativen nov pristop k zaslonom, občutljivim za dotik.

Proti: Nekoliko počasno delovanje, preobčutljivo tipalo za orientacijo zaslona.

HTC Touch Diamond 2

HTCjev najnovejši telefon, imenovan Diamond 2, je prispel v Slovenijo ravno ob koncu naše redakcije. Na prvi pogled precej spominja na svojega predhodnika (ta je prejel celo naziv Pametni telefon leta 2008, ki ga podeljuje Evropska organizacija za sliko in zvok - EISA), a že takoj opazimo, da pod zaslonom, kjer smo prej našli šest gumbov, tokrat dobimo le ozko vrstico s štirimi tipkami. Tik nad njimi, na samem robu zaslona, je za dotik občutljiva vrstica, ki omogoča nastavljanje bližine pogleda ("zoom"). Ta nam omogoča hitro spreminjanje bližine pogleda, medtem ko brskamo po spletu ali si ogledujemo slike. Telefon je v primerjavi z modelom Touch Pro 2, ki na trg prihaja v kratkem, nekoliko bolj usmerjen k mlajši in manj zahtevni populaciji. Večji poudarek so zato namenili večpredstavnosti in spletnim storitvam kot poslovni rabi. Čeprav naprava ne prinaša revolucionarnih novosti, je splošni vtis dober, uporabljeni materiali se zdijo boljši kot pri predhodniku, delovanje je tekoče in enostavno.

Naprava še vedno, tako kot večina telefonov tega izdelovalca, uporablja operacijski sistem Windows Mobile 6.1 Professional, ki je nadgrajen z uporabniškim vmesnikom TouchFlo 3D. Vmesnik je spet nekoliko spremenjen, ena večjih novosti je zmožnost prikaza vseh komunikacij z določenim človekom. V enem pogledu nam tako prikaže vse pretekle stike s človekom, tako glasovne kot besedilne. Nekoliko spremenjeni so menuji, prek katerih imamo dostop do različnih programov, nameščenih v telefonu. Tako se ob pritisku na gumb Start odpre pregleden seznam aplikacij z velikimi ikonami, ki je veliko boljši od tipičnega sistemskega. Obseg aplikacij je še vedno skoraj enak kot pri predhodniku, med njimi najdemo pisarniške programe za urejanje dokumentov, predvajalnik večpredstavnih vsebin in različne spletne aplikacije. Prav pri spletu izdelovalec predstavlja največjo novost, prednalaganje priljubljenih strani. Brskalnik tako, če želimo, naše priljubljene strani prenaša, tudi ko ne brskamo po spletu (a smo vanj povezani prek brezžične povezave), in nam tako pohitri prikaz strani.

Z vidika strojne opreme ni velikih presenečenj. Velik zaslon z ločljivostjo kar 480 x 800 pik je vreden hvale, saj je dovolj svetel in zadovoljivo odziven pri upravljanju s prsti. Telefon se je zmožen povezati v vsa danes delujoča omrežja, tako mobilna kot brezžična, vgrajen je tudi sprejemnik GPS. Večjih pripomb torej nimamo, še vedno se zdi edina ovira do res popolne naprave Microsoftov operacijski sistem. Še vedno z nestrpnostjo pričakujemo različico z oznako 7, ki naj bi končno odpravila potrebo po pisalu.

HTC T5353 (Touch Diamond 2)

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 480 x 800 pik (800 x 480 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Cena: 553 EUR

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Za: Vmesnik Touch Flo.

Proti: Zaslon se prehitro umaže.

HTC Touch 3G

Tajvansko podjetje HTC je v kratkem času predstavilo široko paleto naprav, ki lahko zadovoljijo skoraj vse potrebe kupcev. Novi modeli prihajajo na trg neverjetno hitro, od prejšnjih pa se razlikujejo predvsem v podrobnostih. Prav vse naprave temeljijo na operacijskem sistemu Windows Mobile, nad njim pa čepi HTCjev lastni uporabniški vmesnik, ki se vseskozi razvija in nadgrajuje.

Telefon z imenom Touch 3G je naslednik uspešnih modelov Touch in Touch Dual, njegov videz je nekakšna mešanica obeh predhodnikov. Pod zaslonom, občutljivim za dotik, je šest ličnih gumbov, upravljanje telefona je kljub temu, da ni mehanske tipkovnice, dokaj preprosto. Za to poskrbi že omenjeni vmesnik TouchFlo, ki je precej podoben tistemu iz modela Diamond. V nekaterih novejših modelih, kot je spodaj opisani Touch HD, je TouchFlo še nadgrajen.

Kot nakazuje že ime naprave, je njena največja pridobitev v primerjavi s predhodniki zmožnost povezovanja z omrežji tretje generacije. Tako z vidika povezljivosti praktično ne najdemo pomanjkljivosti, naprava nam ponuja tudi vmesnik bluetooth in brezžični vmesnik WLAN 802.11b/g, izostal pa ni niti vgrajeni sprejemnik GPS. Tega izkorišča nekoliko zamaskiran Google Maps, ki je že prednaložen. Med drugim bomo med programi našli tudi brskalnik Opera Mobile in večpredstavni predvajalnik, ki se odlično razume s spletnimi dvermi Youtube. Predvajanje večpredstavnih vsebin je programsko dobro podprto, manjši problem je le ločljivost zaslona. Ta je namreč enaka kot pri Touch Dual in manjša kot pri večini današnjih pametnih telefonov.

Pomanjkljivosti naprave so precej podobne kot pri drugih telefonih z istim operacijskim sistemom. Kljub dobremu uporabniškemu vmesniku je treba pri resnejšem delu ali pri spreminjanju nastavitev še vedno poseči po priloženem pisalu. Izpostaviti velja hitrost delovanja in odzivnost sistema, saj je telefon vsekakor eden najhitrejših s tem operacijskim sistemom.

HTC T3232 (Touch 3G)

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik (320 × 240 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Cena: 447,60 EUR, Mobitel od 1 EUR naprej.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Za: Vmesnik Touch Flo.

Proti: Pri resnejšem delu je treba še vedno poseči po pisalu.

HTC Touch HD

Touch HD je eden najnovejših in najboljših izdelkov tega izdelovalca. Ponaša se z zaslonom ločljivosti kar 480 x 800 pik, s čimer se v tokratnem naboru naprav lahko pohvalita le še Sony Ericssonova Xperia in LGjeva Arena. A kljub velikemu zaslonu naprava ne izstopa po velikosti, prav nasprotno.

Operacijski sistem je, kot pri vseh HTCjih, Windows Mobile, še vedno v različici 6.1, nadgrajen z uporabniškim vmesnikom TouchFlo 3D, ki prinaša precej novosti. Večina teh novosti je posledica večjega zaslona, saj ta zdaj omogoča urejanje zavihkov in več hkratnih elementov na namizju. Če bi izvzeli tistih nekaj nastavitev, pri katerih je treba poseči po pisalu, bi lahko Touch HD povsem dostojno postavili ob bok Blackberryjevemu Stormu.

Pri vnosu besedila lahko izbiramo kar med sedmimi različnimi tipkovnicami in to mora skoraj zagotovo zadovoljiti prav vsakega uporabnika.

Sicer je vgrajena strojna oprema podobna tisti pri prej opisanemu Touch 3G, v notranjosti najdemo brezžični vmesnik WLAN 802.11b/g, vmesnik bluetooth in sprejemnik GPS. Telefon se brez težav poveže z omrežji tretje generacija, skupaj s podporo HSDPA. Omeniti velja težave pri uporabi navigacije z vgrajenim sprejemnikom GPS. Pri večji potovalni hitrosti ima namreč telefon kar nekaj težav z določanjem položaja, ta lahko v nekaterih primerih odstopa tudi za nekaj deset metrov, in to je pri navigaciji nadvse nezaželeno. Prav tako smo pogrešali izkoriščenost vgrajenega merilca pospeška za obračanje orientacije zaslona, kot to počnejo naprave drugih izdelovalcev. Omenjeno zmožnost izkorišča le prednameščeni brskalnik Opera, za razširitev te zmožnosti na druge programe je treba namestiti dodatno programsko opremo tretje strani.

Touch HD je v skoraj vseh pogledih najboljši telefon z operacijskim sistemom Windows Mobile 6.1, a do popolnosti mu manjka še nekaj podrobnosti. Pisalo tako še vedno ni povsem za odpis, saj moramo pri spreminjanju sistemskih nastavitev še vedno poseči po njem. A TouchFlo 3D nazorno prikazuje, kako dobra je lahko uporabniška izkušnja kljub okornemu sistemu, ki leži spodaj.

HTC Touch HD T8282

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 480 × 800 pik (800 × 480 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Cena: 709,20 EUR, Mobitel od 169 EUR naprej.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Za: Visoka ločljivost zaslona, vmesnik Touch Flo 3D.

Proti: Občasno je še vedno treba poseči po pisalu.

HTC Touch Pro

Telefon z oznako HTC Touch Pro je na trgu približno tako dolgo kot Blackberry Bold in je nadgradnja tudi pri nas priljubljenega modela Diamond. Že na prvi pogled se zdi, da so Diamondu le dodali polno drsno mehansko tipkovnico, podobno kot pri modelu TYTN II. Med drugim si s svojim predhodnikom deli tudi privlačnost za prstne odtise, saj je plastika zelo gladka, tako spredaj kot zadaj. Naprava tako vedno daje vtis rahle zanemarjenosti. Telefon je zaradi novih pridobitev razmeroma debel ter precej težak in okoren.

V resnici večjih novosti ne bomo našli niti pri strojni niti programski opremi. Telefon podpira tako omrežja tretje generacija, skupaj s HSDPA, kot brezžična omrežja WLAN 802.11b/g. Najdemo tudi vmesnik bluetooth in vgrajeni sprejemnik GPS, ki ima pri večjih hitrostih podobne težave kot prej opisani Touch HD.

Operacijski sistem je tudi tu Windows Mobile 6.1, ki je nadgrajen z uporabniškim vmesnikom TouchFlo 3D. Zaradi manjšega zaslona in zgodnejšega datuma izdaje je vmesnik nekoliko slabši kot pri Touch HD. Kljub temu mu uspe precej učinkovito zmanjšati potrebo po uporabi pisala, po njem smo morali poseči le izjemoma, ko smo spreminjali sistemske nastavitve.

Prej omenjena tipkovnica je izdelana iz mehke gume, a je kljub temu narejena dovolj kakovostno in z ločenimi tipkami, da dopušča hitro tipkanje brez napak. Tudi povratna informacija je dobra, a slabša kot na primer pri Sony Ericssonovi Xperii (ki jo, mimogrede, izdeluje pravzaprav prav HTC).

Kljub veliki teži naprave ima akumulator podobne težave kot tisti pri Diamondu. Ob pogosti rabi zmožnosti, kot so predvajanje glasbe, pretakanje podatkov po brezžičnih povezavah, gledanje video posnetkov in podobno, akumulator ne zdrži niti en dan. Zaslon premore komaj polovično ločljivost v primerjavi s Touch HD, a kljub temu omogoča gledanje video posnetkov v povsem zadovoljivi kakovosti.

HTC Touch Pro

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik (240 × 320 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Cena: 764,40 EUR.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Za: Dober zaslon, zmogljivost.

Proti: Velikost, trajanje akumulatorja.

LG Arena KM900 

Čeprav LG ne slovi ravno po pametnih telefonih, ki bi se uvrščali v sam vrh ponudbe, je prav to podjetje prvo predstavilo stilsko dovršen pameten telefon z zaslonom, občutljivim za dotik - LG Prada. Danes tako opevani in kopirani iPhone je prispel na trg šele pol leta kasneje.

A ko prvič zagledamo LG Areno, si ne moremo misliti drugega, kot da v rokah držimo nekoliko debelejšo kopijo Applove naprave. Spredaj je velik, za dotik občutljiv zaslon, z ločljivostjo kar 800 x 480 pik, pod njim pa tri tipke, ki so skoraj enako občutljive kot zaslon. To pripomore k dobri uporabniški izkušnji, saj nam ni treba spreminjati načina pritiska med zaslonom in tipkami. A dobra opremljenost naprave se ne konča pri zaslonu, na zadnji strani je fotoaparat z ločljivostjo 5 milijonov pik, v notranjosti pa vmesnik bluetooth, brezžični vmesnik WLAN 802.11b/g in sprejemnik GPS. Skupaj z zmožnostjo povezovanja v omrežja tretje generacije lahko rečemo, da napravi ne manjka prav nič.

Operacijski sistem je proizvajalčev lastni, precej podoben tistemu v drugih podobnih napravah istega izdelovalca. Posebnost je uporabniški vmesnik S-Class 3D, ki na prvi pogled združuje zmožnosti HTCjevega TouchFloja, Applovega vmesnika in še nekaj dodatnih zmožnosti. Osnovni zaslon je pravzaprav kocka, ki jo lahko vrtimo, pri tem pa se nam na zaslonu menjajo ikone z možnostmi. Skoraj vsak menu prinaša kak nov posebni učinek, od različnih načinov prikazovanja bližnjic do različnih razporeditev samih menujev. Poleg osnovne kocke nam je ob dnu zaslona na voljo krajši menu, prek katerega lahko pridemo do hitrega izbiranja sporočil, imenika in glavnega menuja. Glavni menu nam ponuja vse bližnjice na enem mestu, pri tem pa zelo spominja na prej omenjeni Applov vmesnik. Programi, ki so na voljo, so tipični za sodobni pametni telefon, od različnih pripomočkov za organizacijo ter pisarniško delo do brskalnika in večpredstavnih predvajalnikov.

Eden večjih problemov naprave je počasno delovanje tipkovnice. Nemalokrat smo ob poskusu prehitrega pritiskanja navideznih tipk naleteli na odpor naprave, ki je nekatere pritiske enostavno ignorirala. Omenimo še eno večjih težav večine današnjih pametnih telefonov, slab akumulator. Očitno tudi LG še ni uspelo najti takega, ki bi mu uspelo napravo oskrbovati z energijo več kot en dan.

LG Arena KM900

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: LG OS.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 480 × 800 pik (800 × 480 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 10.

Splošni vtis: 9.

Cena: 365 EUR, Mobitel od 79 EUR naprej, Simobil od 1 EUR naprej.

Prodaja: Vama Trade, www.vamatrade.com.

Za: Velikost zaslona, dober uporabniški vmesnik.

Proti: Akumulator, počasna tipkovnica.

Nokia 5800 XpressMusic

Nokia 5800 se pravzaprav ne bi znašla na našem tokratnem izboru, če ne bi bila nekaj posebnega. In sicer prva in trenutno še vedno edina Nokia z zaslonom, občutljivim za dotik. Finci so dolgo čakali z vstopom na ta del mobilnega trga, pri tem so jih prehiteli skorajda vsi drugi izdelovalci mobilnih telefonov. Zato so morali pri prvem izdelku kupce pritegniti še s čim več kot le odsotnostjo tipkovnice. Rešitev so našli v glasbi. V nasprotju z večino drugih izdelovalcev, ki so za dotik občutljive zaslone vgradili predvsem v naprave, namenjene zahtevnejšim uporabnikom, je Nokia prvega vgradila v glasbeni predvajalnik.

Operacijski sistem je še vedno Symbian serije 60. To pomeni na eni strani nekoliko zastarel sistem, na drugi pa veliko množico razpoložljivih programov. Upravljanje naprave poteka večinoma s prsti, po priloženem pisalu je treba poseči le redko.

Zaslon na prednji strani ima zadovoljivo ločljivost, ki ni med največjimi. Stranske tipke so na primernih mestih, nekoliko zmoti le debelina naprave. Zadaj je fotoaparat s 3,2 milijona pik, ki se obnese nekoliko bolje kot podobno zmogljivi konkurenti.

Telefon se zmore povezati v praktično vsa omrežja, tako mobilna UMTS kot v brezžična WLAN 802.11b in g. Vgrajen je tudi sprejemnik GPS, s katerim uspešno sodelujeta program Nokia Maps in vmesnik bluetooth. Osnovni menu je precej drugačen, kot smo vajeni pri konkurenci, saj na njem ne bomo našli bližnjic do programov, temveč priljubljene osebe. S tem so v Nokii nadomestili hitro izbiranje številk, ki smo ga vajeni pri običajnih telefonih. Preostali del sistema je točno tak, kot smo ga pri Nokiah že vajeni, z nekoliko prilagojenimi ikonami za izbiranje s prsti. Posebnost naprave je menu, ki se pojavi ob dotiku zgornjega desnega roba zaslona. Ta menu je vedno na voljo, na njem pa so bližnjice do slik, glasbe, filmov in drugih večpredstavnih vsebin (od tod ime naprave).

Pred dobrim mesecem dni, ko smo napravo prvič preizkusili, smo omenili počasno delovanje, predvsem pri spreminjanju orientacije zaslona. V tem času so v Nokii že izdali popravek operacijskega sistema, ki je skoraj povsem odpravil napake. Telefon je s tem postal povsem uporaben, saj je njegovo delovanje zdaj razmeroma hitro in tekoče.

Nokia 5800 XpressMusic

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: OS Symbian 9.4, S60 v5.

Pomnilniška kartica: 8 GB MicroSD.

Ločljivost zaslona: 640 × 360 pik (360 × 640 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 8.

Cena: 285 EUR, Mobitel od 1 EUR naprej, Simobil od 1 EUR naprej.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Za: Cena, velik zaslon.

Proti: Uporabniški vmesnik.

Nokia E71

Nokiin prvi telefon s celotno tipkovnico je bil model E61, ki so ga pestile številne težave. Kasneje so ga zamenjali z modelom E61i, ki žal še vedno ni odpravil vseh težav predhodnika. Konec lanskega leta je finsko podjetje predstavilo telefon E71, ki je končno premagal težave obeh prednikov. Operacijski sistem tako teče gladko in nemoteno, povečala se je tudi zbirka programov, ki so na voljo.

Telefon je že na videz prenovljen, saj je od predhodnika tanjši, manjši in lažji. Tipkovnica je kakovostna, kljub temu da so tipke ožje kot pri večini konkurentov, je uporaba preprosta. K večji izbiri s področja programske opreme je pripomoglo predvsem to, da je ločljivost zaslona enaka ležeči ločljivosti nekaterih telefonov serije N, na primer N95 in N96. S tem se je precej povečal nabor razpoložljivih programov, kar je bila velika pomanjkljivost predhodnika. Sicer pa ob zagonu najdemo že vgrajeni Quickoffice za urejanje pisarniških dokumentov, pregledovalnik PDFjev in podporo skorajda vsem vrstam potisne pošte. Izjema je Blackberry Connect, ki ga je treba dodatno namestiti s spletne strani izdelovalca.

Telefon se zmore povezati tako v običajna omrežja kot v omrežja tretje generacije, skupaj s podporo HSDPA. Prav tako nam bosta v pomoč vgrajeni vmesnik WLAN 802.11b/g in vgrajeni sprejemnik GPS. Ta odlično deluje v navezavi s prednaloženimi Nokia Maps. Kljub vsem naprednim zmožnostim zmore akumulator telefon napajati kar nekaj dni, brez potrebe po polnjenju, kar je pri pametnem telefonu prej izjema kot pravilo.

Žal tudi tu ni vse le dobro. Eden bolj motečih elementov je gumb za vklop in izklop naprave, ta daje občutek cenenosti in se ne sklada s celostno podobo telefona. Fotoaparat je zgolj povprečen, premore sicer 3,2 milijona pik, a so slike izredno slabe. Še slabše je pri zajemanju video posnetkov, saj zmore aparat zajemati le 15 slik na sekundo, to pa je premalo za povsem tekoč posnetek.

Nokia E71

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: OS Symbian 9.2, S60.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, Micro USB, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost:10.

Splošni vtis: 9.

Cena: 299,99 EUR, Mobitel od 229 EUR naprej, Simobil od 1 EUR naprej.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Za: Kakovost izdelave, tipkovnica.

Proti: Povprečen fotoaparat, zaslon je manjši kot pri predhodniku.

Kaj prinaša (bližnja) prihodnost?

Mobilna telefonija je zelo hitro razvijajoč se trg, zato je vsakršno napovedovanje prihodnosti težko in nehvaležno opravilo. V zadnjem času pridobiva segment pametnih telefonov vedno večji delež znotraj prodaje mobilnih telefonov in kaže, da bo tako tudi vnaprej. K temu so pripomogli predvsem do uporabnika vedno prijaznejši vmesniki, ki ne spominjajo več na staro okensko okolje. Vsekakor gre pričakovati vedno večje za dotik občutljive zaslone z ločljivostmi, ki bodo omogočale spremljanje mobilne televizije in posnetke HD. Prav tako smo že videli telefon s fotoaparatom ločljivosti osem milijonov pik in nič ne kaže, da bi se razvoj ustavljal. Pametni telefoni poskušajo postati nadomestek za več različnih naprav, kot so mobilni telefon, fotoaparat, večpredstavni predvajalnik, dlančnik. Pričakovati je razvoj v dve smeri: telefone, namenjene manj zahtevnim uporabnikom, z zaslonom, občutljivim za dotik, in enostavnim, preglednim vmesnikom, ter take z dodatno polno tipkovnico za zahtevnejše uporabnike.

Če je daljno prihodnost težavno napovedovati, pa je veliko laže napovedati, kaj lahko v trgovinah naših operaterjev pričakujemo v prihodnjih mesecih. Med pomembnejšimi novostmi bo vsekakor Nokiin telefon N97, ki naj bi bil prvi res zmogljivi finski mobilnik z zaslonom, občutljivim za dotik. Do izida te revije je verjetno v Slovenijo že prispel tudi HTCjev Touch Pro 2, ki prinaša nekaj manjših novosti, med drugim se lahko pretvori v pravi konferenčni namizni zvočnik. Še vedno nestrpno pričakujemo novo različico Microsoftovega operacijskega sistema Windows Mobile, ki naj bi povsem odpravil potrebo po pisalu, kar bi vsekakor pomenilo pomemben napredek za vse izdelovalce, ki vgrajujejo Microsoftov sistem. Večjega navdušenja bo verjetno deležen G2 oziroma HTC Magic, kot ga imenujejo zaenkrat. Podrobne specifikacije še niso znane, vsekakor pa je pričakovati resen poskus konkuriranja Applovemu iPhone 3.0, ki bo prav tako v zahodnih deželah na voljo proti koncu poletja. V Sloveniji žal po vsej verjetnosti ne bomo mogli kupiti ne prvega ne drugega, smo pač premajhni. Zato pa lahko proti koncu leta pričakujemo Samsungovega Mondija in Lgjev Xenon, oba bosta imela polno drsno tipkovnico, ki bo skrita pod velikim, za dotik občutljivim zaslonom. Veliko prej bomo mogli kupiti naslednika Omnie, imenovanega Omnia HD, ki ima poleg zaslona ločljivosti 640 x 360 pik fotoaparat z 8 milijoni pik, ki omogoča zajem za mobilni telefon nadvse kakovostnih slik. Največje presenečenje je izbor operacijskega sistema, Windows Mobile je namreč nadomestil Symbian S60 petega rodu, ki so mu dodali uporabniški vmesnik TouchWiz, za brskalnik pa uporabili kar Applov Safari. Delovanje in upravljanje je tako precej enostavnejše in prijaznejše do uporabnika. Vsekakor telefon, ki bo dostojno konkuriral najboljšim. V približno istem času lahko pričakujemo tudi naslednika priljubljenega LGjevega modela Viewty, imenovanega Viewty Smart. Tudi ta bo imel enako zmogljiv fotoaparat in še nekoliko boljši zaslon. Obe napravi pričakujemo naprodaj junija, začetek prodaje pri nas pa še ni znan.

Za konec poglejmo še k podjetju RIM. Letos se pričakuje naslednik pravkar izdanega modela 8900 Curve, ki bo omogočal povezavo z omrežji tretjega rodu, trenutno napovedani model se imenuje 9220 Magnum. Prav tako so napovedali model Bold 9900 z zaslonom, občutljivim za dotik, povsem ob koncu leta pa lahko pričakujemo še naslednika modela Storm z drsno tipkovnico.

Nokia N96

Nokia N95 je dolgo veljala za najboljši telefon finskega izdelovalca in na njegovega naslednika smo morali čakati precej (preveč) časa. V tam času je konkurenca na področju pametnih telefonov predstavila kup novih modelov, ki so precej boljši od N95. Konec lanskega leta je luč sveta končno ugledala naprava z imenom N96, ki po našem mnenju prinaša premalo novosti. Še letos bo verjetno na police prišel naslednik N97, ki bo precej bolj podoben prej opisani Nokii 5800, saj bo na prednji strani kraljeval za dotik občutljiv zaslon, pod njim pa celotna tipkovnica (več v okvirčku).

Trenutno najboljši model finskega izdelovalca, ki je na voljo na policah, se od predhodnika po videzu razlikuje predvsem po bolj zaobljenih linijah. Tipkovnica je še vedno običajna telefonska in skrita pod zaslonom. Telefon se tokrat odpira le v eno smer, ne v dve kot pri N95.

V N96 je ostala podpora komunikacijskim omrežjem enaka kot pri predhodnici, to pomeni zmožnost povezovanja v praktično vseh omrežjih z omejitvijo pri HSDPA na 3,6 Mb/s. Dodali so podporo ameriški frekvenci UMTS na 1900 MHz. Vgrajeni fotoaparat ima še vedno tipalo s petimi milijoni pik, a ponuja večjo optično povečavo. Največja novost, ki pa je za nas žal nepomembna, je vmesnik za mobilno digitalno televizijo po standardu DVB-H. Nepomembna, ker slovenski operaterji takšnega omrežja ne nameravajo zgraditi, to pomeni, da je stvar praktično neuporabna. Vgrajeni GPS tudi tokrat izkoriščajo Nokia Maps. Če želimo igrati igre, se moramo prijaviti v sistem N-Gage (prijavno kodo prejmemo ob nakupu), kjer nam je na voljo kup iger, ki jih lahko igramo celo prek spleta.

Telefon sledi predhodniku tudi pri namembnosti. Veliko truda je bilo vloženega v večpredstavnost, to se pozna že pri izbiri notranjih komponent. Procesor je dvojedrni, ob zmanjšani porabi je izpopolnjen za večpredstavne naloge. To pomeni, da ne potrebuje dodatnih koprocesorjev. Prav tako ima naprava kar 16 GB pomnilnika, ki ga lahko še dodatno razširimo s pomnilniško kartico. Žal dodatne zmožnosti pripomorejo k hitrejšemu praznjenju akumulatorja. Časi med polnjenji so tako še krajši kot pri N95, ki ni slovela kot ravno vzdržljiv telefon.

Nokia N96

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: OS Symbian 9.3, S60.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik (240 × 320 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, Micro USB, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Cena: 600 EUR, Mobitel od 99 EUR naprej, Simobil od 1 EUR naprej.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Za: Oblika, zaslon, povezljivost.

Proti: Akumulator, pri nas neuporaben DVB-H.

Samsung Omnia

Samsung Omnia je eden številnih telefonov, ki si delijo operacijski sistem Windows Mobile 6.1 Professional. Zaradi vsem znanih težav pri uporabi slednjega operacijskega sistema so v Samsungu izdelali vmesnik, imenovan TouchWiz, ki olajša upravljanje prek zaslona, občutljivega za dotik. Čeprav je TouchWiz med boljšimi vmesniki, se moramo prej ali slej soočiti s spodaj ležečim sistemom, pri tem pa je treba poseči po pisalu. Žal so se v Samsungu odločili, da je takih situacij malo, zato pisala ni moč pospraviti v telefon, kot smo vajeni. Edina možnost, ki jo imamo, če želimo imeti pisalo vedno pri roki, je ta, da ga s priloženo vrvico privežemo ob strani, a to je skrajno moteče in kvari celoten vtis.

Kljub temu je Omnia eden boljših telefonov, zaslon je kakovosten, nekoliko nenavadna je le njegova ločljivost - 240 × 400 pik. Zaradi nestandardne ločljivosti imajo nekateri tipični programi težave z zagonom, problem predstavlja tudi ogledovanje spletni strani in dokumentov, saj je zaslon preozek. Veliko bolje se izkaže pri predvajanju video posnetkov, pri tem se lahko naprava pohvali z vgrajeno podporo standardnim zapisom, kot sta Xvid in DivX.

Oblikovno se Omnia precej očitno zgleduje po Applu in je ena slogovno bolj dodelanih naprav. S stališča strojne opreme premore Omnia skoraj vse. Zahtevnejši uporabniki bodo morda pogrešali sprejemnik GPS, vsekakor pa se ne bodo pritoževali nad vgrajenim fotoaparatom, ki premore tipalo ločljivosti 5 milijonov pik. Dodatne zmožnosti, kot je merilec pospeška, ki med drugim lahko rabi tudi za utišanje naprave, ko jo obrnemo z zaslonom navzdol, so tisto, s čimer danes različni izdelovalci tekmujejo pri pridobivanju kupcev.

Tipkovnica na zaslonu je žal nekoliko preveč stisnjena, zaradi narave operacijskega sistema pa se zdi uporaba z eno roko (kot smo vajeni pri telefonih) skoraj nemogoča. Že samo iskanje po imeniku zahteva nekaj spretnosti, a to ni krivda Samsunga, saj je to naloga sistema Windows. Telefon je tako primeren predvsem za manj zahtevne uporabnike, bolj zahtevni bodo kmalu naleteli na vse omejitve TouchWiza in bodo morali poseči po pisalu; nad tem verjetno ne bodo nič kaj navdušeni.

Samsung Omnia

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 240 × 400 pik (400 × 240 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 2100 MHz.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Cena: 510 EUR, Mobitel od 1 EUR naprej, Simobil od 1 EUR naprej.

Prodaja: RAM2, www.ram2.si.

Za: TouchWiz UI, hitrost.

Proti: Pisala ni moč pospraviti v telefon.

Sony Ericsson Xperia

Telefon Xperia je pomenila precejšen preobrat za Sony Ericsson. Mesto najzmogljivejše naprave te znamke je namreč do prihoda X1 pripadalo telefonu P1i, ki je poganjal operacijski sistem Symbian z uporabniškim vmesnikom UIQ. Oddelek, ki je razvijal vmesnik UIQ, so konec lanskega leta zaprli, Xperia pa je prvi telefon tega izdelovalca z operacijskim sistemom Windows Mobile. Čeprav se je o tej napravi veliko govorilo že vse preteklo leto, je k nam prišel šele pred kratkim.

Xperia se ponaša z zaslonom, občutljivim za dotik, s precej veliko ločljivostjo (enako kot HTCjev Touch HD). Naprava je zaradi polne tipkovnice QWERTY, ki se skriva pod zaslonom, precej debela. Posebnost drsne tipkovnice je, da je zgornji del nekoliko ukrivljen. To pomeni, da ob izvleku tipkovnica ni v ravnini z zaslonom, to pa omogoča boljšo uporabniško izkušnjo. Telefon je na otip kakovostne izdelave, tipke so trpežne, morda jim zamerimo nekoliko premalo povratne informacije o pritisku.

Podobno kot HTC in Samsung je tudi Sony Ericsson izdelal svoj uporabniški vmesnik, ki se trudi narediti uporabo telefona s sistemom Windows Mobile čim bolj enostavno. Spremenjena je barvna shema skupaj s temo ter pozdravni zaslon. Središče uporabniškega vmesnika je tako imenovani Xpanel. Na njem najdemo pomanjšane slike naših priljubljenih (in pogosto uporabljanih) programov, ki jih lahko urejamo in prilagajamo. V nasprotju z drugima izdelovalcema se v Sony Ericssonu niso trudili odpraviti potrebe po uporabi pisala, a so osnovne zmožnosti kljub temu dostopne tudi s prsti.

Če smo pri tem izdelovalcu vajeni široke palete različnih naprav, od katerih se vsaka osredotoča predvsem na eno dodatno zmožnost (CyberShot, Walkman), bi v njihovem najboljšem modelu pričakovali združitev vseh teh zmožnosti. Žal ni povsem tako. Podpora večpredstavnosti je povprečna, telefon ne podpira DivX oziroma Xvid, vgrajeni fotoaparat ima ločljivost 3,2 milijona pik, v slabših razmerah mu pomaga ksenonska bliskavica. Med dodatki bomo sicer našli odlične slušalke s silikonskimi čepki, ki so značilne za serijo Walkman.

Kar zadeva povezljivost, je Xperia enakovreden konkurent najboljšim, ponuja tako podporo omrežjem tretje generacije kot vmesnik WiFi in bluetooth. Kljub temu ostajajo problemi, ki so tipični za vse naprave z Windows Mobile 6.1.

Sony Ericsson Xperia X1

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Pomnilniška kartica: 4 GB MicroSD.

Ločljivost zaslona: 800 × 480 pik (480 × 800 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 1900/2100 MHz.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Cena: 435 EUR, Mobitel od 149 EUR naprej, Simobil od 1 EUR naprej.

Prodaja: Aim High Plus, www.aim-high.si

Za: Ločljivost zaslona, polna tipkovnica.

Proti: Pogosta potreba po rabi pisala, teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji