Objavljeno: 26.5.2020 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor Junij 2020

Inovacije, ki jih je spodbudil koronavirus

Epidemija covida-19 utegne imeti uničujoč vpliv na številne panoge gospodarstva, družabno življenje in standarde osebne nege, hkrati pa je spodbudila izliv ustvarjalnosti in inovativnosti na drugih področjih. Ogledali smo si nekaj najnovejših izumov, ki so neposredna posledica koronavirusa.

Izbruh virusa covida-19 na Kitajskem je zelo hitro pokazal, česa vse je sposobna človeška iznajdljivost, če človeštvo naleti na težave. Situacija vsaj na trenutke spominja na izume iz druge svetovne vojne, ko so na plano prišli prvi digitalni računalniki in raketne tehnologije.

Od preprostih pripomočkov za prostoročno odpiranje vrat in zaščitnih mask, ki jih je mogoče natisniti s 3D-tiskalnikom, modularnih gumbov za brezstični pritisk gumbov v dvigalih do osnovnih ventilatorjev za predihavanje pacientov, s katerimi poskušajo posamezniki in zdravstvene ustanove preprečiti najhujše. Pandemija covida-19 je vsekakor začela novo obdobje nujnih inovacij.

Razkuževanje vsega in povsod

Rešitve za merjenje telesne temperature

Svojevrstno uporabnost imajo tudi pametne zapestnice, ki se z zvočnim signalom oglasijo vedno, ko se dotaknemo obraza, in nas tako želijo naučiti, da te kretnje niso več priporočljive. Med podobnimi rešitvami, ki so se samo v nekaj tednih pojavile v kitajskih spletnih trgovinah, so tudi pametne zapestnice s stalnim merjenjem (in sporočanjem) telesne temperature.

Tudi sicer so bolj ali manj napredni merilniki telesne temperature doživeli pravcat preporod. Sploh tisti, ki znajo to početi brezstično, saj tako skrbijo za hitro detekcijo ljudi s povišano temperaturo, kar podjetjem in organizacijam omogoča zgodnje odkrivanje simptomov potencialno okuženih posameznikov in še pravočasno izolacijo ter zajezitev okužbe. Za rabo v šolah, hotelih, poslovnih stavbah, bolnišnicah, zdravstvenih zavodih, državnih institucijah, na letališčih itd. so primerne predvsem rešitve, ki celoten postopek meritve telesne temperature avtomatizirajo. Boljše med njimi obvladajo tudi prepoznavanje obraza in alarmiranje.

Ventilatorji za predihavanje

Ob izbruhu epidemije covida-19, ki vpliva tudi na človeška dihala, so malodane po vsem svetu pošle zaloge ventilatorjev za predihavanje pacientov. Naprave, ki lahko stanejo tudi nekaj deset tisoč evrov, je bilo skoraj nemogoče nabaviti, zato so številni inovatorji in inženirji iskali bližnje nadomestke in vsaj zasilne rešitve. Najbolje se je, vsaj tako je videti, znašel valižanski zdravnik z vojaškimi izkušnjami, ki je razvil preprost in robusten ventilator. Ta pomaga pacientom, da lažje dihajo, poleg tega pa hkrati čisti prostor z virusnimi delci in tako zagotavlja, da se bolniki oskrbijo samo s prečiščenim zrakom. Čeprav tehnično ni na ravni bistveno dražjih naprav, zagotavlja, da ostanejo te rezervirane za bolnike z najhujšo obliko bolezni. Poleg tega lahko preprostejši ventilator upravlja pacient sam in tako razbremeni zdravstveno osebje.

Človekoljubje in odprtokodnost

Kalifornijsko podjetje CAD Crowd, ki se ukvarja s 3D-modeliranjem, pa je na spletu organiziralo izjemno zanimivo tekmovanje. Ponudilo je namreč nagrade za vse, ki so po odprtokodni licenci pripravljeni prispevati svoje 3D-načrte za 3D-tisk rešitev, ki bodo posameznikom, gospodinjstvom in zdravstvenim ustanovam v pomoč pri boju s covidom-19. Tekmovalci so svoje ideje prispevali v enem od neodvisnih oblik zapisa (.igs, .stp, .fbx, .obj, .x3d itd.) ali drugi obliki, če ni šlo drugače. Prototipe so zbirali mesec dni, rezultati tekmovanja pa v času nastanka tega članka še niso bili znani. Vsi modeli, primerni za 3D-tisk, so brezplačno na voljo za prenos na povezavi https://www.cadcrowd.com/3d-models/downloadable.

Tudi takšen preprost dodatek, ki ga namestimo na prst, nam lahko pride prav v številnih primerih, ko ne želimo imeti stika s potencialno okuženo površino.

Številni novi prototipi dokazujejo, da človeška domišljija nima meja in da so dogodki, kakršna je globalna virusna pandemija, lahko odličen pospeševalnik idej in inovacij – v vse smeri in oblike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji