Objavljeno: 27.11.2018 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor December 2018

Infrastruktura IT postaja programsko opredeljena

Razvoj infrastrukture IT je zanimiva in obenem zapletena tema. Podjetja si želijo okolij IT, ki bodo kar najbolj prilagodljiva glede na trenutne potrebe poslovanja, to pa jim lahko zagotovi le programsko opredeljeno okolje.

Infrastruktura IT se je v zadnjih letih močno spremenila, a naslednji koraki odpirajo vrata novim stopnjam učinkovitosti in prilagodljivosti. Podjetja in organizacije s svojimi vse večjimi digitalnimi apetiti pač poslujejo drugače – tempo poslovanja, njegova kompleksnost in hitrost sprememb so poskrbeli, da so tudi sodobna delovna mesta videti drugače. In imajo drugačne zahteve glede tehnologije, ki skrbi, da posel teče tudi v digitalnem. Sodobna infrastruktura mora biti agilna in se, če je le mogoče, prilagajati dejanskim potrebam poslovanja. To pa je mogoče uresničiti le, če je programsko opredeljena. Svojo nalogo morajo na tem mestu opraviti tudi programski arhitekti.

Od podatkovnih centrov do podatkovnih storitev

Globalno se prostor, ki ga zasedajo podatkovni centri, še vedno povečuje. To ni presenetljivo, saj podjetja hranijo in obdelujejo vedno večje količine podatkov. Zato raste tudi povpraševanje po podatkovnih centrih na lokaciji podjetij, predvsem za obdelavo za poslovanje kritičnih podatkov. Podjetja se vse pogosteje odločajo za hibridne postavitve (nekaj pri sebi, nekaj v oblaku), pri tem pa jim pomaga tudi vedno večja avtomatizacija, ki je mogoča prav na rovaš podatkovno opredeljenih gradnikov podatkovnih centrov. Omrežje, procesorska zmogljivost, pomnilnik, hramba podatkov so že postali programsko opredeljeni in tako podpirajo nove poslovne modele – tako s stališča ponujanja storitev kot zagotavljanja varovanja, vzdrževanja in podpore. Takšna okolja so všeč tudi razvijalcem poslovnih rešitev, saj lahko hitreje uveljavijo spremembe v praksi in prejmejo povratne informacije neposredno od končnih uporabnikov.

Pristna skalabilnost »sestavljive« infrastrukture

Naslednji korak je povezati vse elemente programsko opredeljenega okolja IT. Podjetja, ki jim je to že uspelo, lahko uživajo v dejstvu, da njihove poslovne aplikacije »vedo«, kaj, kdaj in kako potrebujejo posamezne vire v vsakem trenutku. Aplikacije, ki znajo povedati, kaj točno potrebujejo od infrastrukture, ta pa jim to zna zagotoviti, poslovnim okoljem zagotavljajo pristno skalabilnost – in to ne (nujno) le v oblaku, temveč tudi lokalno.

Gre za pogumen premik k sestavljivi in programsko opredeljeni infrastrukturi, ki bo tudi v podatkovne centre in omrežja, tudi prostrana (WAN), vnesla prilagodljivost, kakršno so do zdaj obljubljali predvsem računalniški oblaki (beri: podatkovni centri ponudnikov). Podjetjem tako ne bo več treba graditi infrastrukture za »najhujši scenarij« rabe, torej vse »špice«, ki so s finančnega vidika lahko pregrešno drage, temveč si bo izbralo cenovno precej bolj vzdržno okolje IT in presežke le zakrpalo s hitro odzivnim oblačnim okoljem, ki mu bo lahko poslalo vse parametre obdelave podatkov, tudi z varnostnimi politikami in nastavitvami.

Oblačno, a hibridno

Čeprav so številna podjetja v storitvah računalništva v oblaku videla »obljubljeno deželo« in neverjetne prihranke, je realnost marsikje postregla z drugačno sliko. Slabo načrtovana infrastruktura namreč tudi ob selitvi v oblak ne postane magično učinkovita in izniči vrsto njegovih obljub. Z modernizacijo podatkovnih centrov v smeri programsko opredeljenih rešitev pa postanejo tako javni kot zasebni oblaki zopet cenovno privlačna možnost – še posebej v hibridnih postavitvah.

Programsko opredeljeno infrastrukturo velja uvajati strateško. Podjetje se lahko, denimo, v začetku odloči, da bo z njo rešilo posamezen izziv in tako preučilo njeno delovanje in prednosti, šele nato pa jo razširilo širše. Vseobsežna prenova podatkovnega centra namreč zahteva obilo znanj, ki jih podjetja pogosto ne premorejo, zato si pomagajo z zunanjimi specialisti, to pa je lahko zelo drago. Poleg tega predstavlja trd oreh tudi obstoječa naložba v infrastrukturo IT, ki še ni povsem amortizirana, zato se ji marsikatero podjetje (posebej računovodja) nikakor ne želi odpovedati. Podjetja morajo v tem primeru jasno preučiti pluse in minuse posameznega okolja/projekta in imeti v mislih prihodnost poslovanja – ta pa je vsekakor digitalna in programsko opredeljena. Je pa res, da ne za vsako ceno. Sploh kadar podjetje že premore robustno infrastrukturo, ki ima še nekaj prostora za rast in razvoj.

Ko infrastruktura postane električna vtičnica

Po zaslugi programsko opredeljene infrastrukture bi se lahko v prihodnje ločnice med krajevnimi namestitvami, oblakom in posameznimi rešitvami povsem zabrisale. Infrastruktura bi lahko v očeh informatikov, posebej pa uporabnikov, postala nekakšna neskončna platforma, ki bi bila bolj ali manj takoj kos vsemu, kar bi ji zadali. Tako kot danes v električne vtičnice priklapljamo najrazličnejše naprave in vse preprosto deluje. A ta ideal je vendarle še daleč.

# foto #

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji