Objavljeno: 30.10.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2018

Igričarski malček

Ko pomislimo na računalnike, namenjene igram, imamo pogosto pred očmi velike namizne »kište«, a so na voljo tudi manjše alternative – denimo preizkušeni Zotacov ZBox Magnus.

Večina zagrizenih igričarjev sedi za namiznim računalnikom, ki so si ga sami sestavili. Prednosti take poti je seveda kar nekaj, najočitnejša je možen izbor komponent, saj si lahko prav vsak detajl računalnika prikrojimo po svoje. A to lahko vodi tudi v težave, saj se posamezne komponente včasih ne sporazumejo najbolje, sestavljanje lastnega računalnika pa terja tudi nekaj znanja in časa – sploh ko gre kaj narobe.

Spletne trgovine resda ponujajo kar veliko vnaprej sestavljenih namiznih možnosti. S tem si zagotovimo, da bo računalnik delal tako, kot mora, obenem dobimo garancijo na celotno sestavo. A pogosto je pri takem namiznem modelu problem prostor, ki ga tak računalnik terja na mizi ali pod njo. Vedno boljša alternativa so zmogljivi igričarski prenosniki, teh tudi v Monitorju zadnja leta preizkušamo vse več. Na voljo pa je tudi vmesna tretja pot.

Zotac namreč že dolgo časa ponuja majhne namizne računalnike, ki smo jim nekdaj rekli tudi »Net-top«. Gre za vmesno stopnjo med prenosnikom in namiznim računalnikom, pogosto uporabljajo komponente, namenjene prenosnikom, a v ohišju, na katero moramo priključiti še zaslon, tipkovnico in miš. In ker so računalniške igre vedno bolj priljubljene, so se spustili tudi na to področje.

Preizkusili smo njihov računalnik ZBox Magnus, konkretno model z oznako EN1060K. Gre za lično zapakiran namizni računalnik, ki na videz in po merah spominja na manjšo igralno konzolo ali večji medijski predvajalnik. Računalnik se bo tako dobro znašel tudi na polici nad televizorjem ali pod njim. Ohišje je dokaj neopazno, odeto v kakovostno črno plastiko, s štirimi gumijastimi nožicami na spodnji strani.

V bistvu gre za računalnik vrste »Bare Bones«, torej goli model, ki obsega matično ploščo, procesor, grafično kartico, manjkata pa mu pomnilnik in pogon. To je ena izmed prednosti Zotacovih majhnih računalnikov, saj si lahko sami izberemo, oziroma dodamo pogon in pomnilnik. To sta namreč najlaže zamenljiva dela strojne opreme in tudi manj veščim uporabnikom vgradnja ne bi smela delati težav.

Preizkušeni model je uporabljal Intelov procesor prejšnje generacije, model i5-7500T. Gre za soliden štirijedrni namizni procesor srednjega razreda, črka »T« označuje nekoliko varčnejše delovanje v primerjavi z osnovnim modelom. Za igre pa bo pomembnejša grafična kartica, tu so izbrali najbolj priljubljeno kartico ta hip, Nvidiino GTX 1060 s 6 GB lastnega pomnilnika. Kartica se odlično odreže tudi pri grafično najzahtevnejših igrah, poganja lahko tudi igre v ločljivosti 4K, a se moramo pri tem sprijazniti z nekoliko bolj zadržanimi grafičnimi nastavitvami. Zaradi razmeroma majhnega ohišja se pri igrah kar slišijo ventilatorji, a je celoten komplet kljub vsemu občutno tišji od primerljivo zmogljivih prenosnikov. Med navadnim delom (in tudi ogledom filmov) se ventilatorji praktično ne slišijo.

Zadaj sta dva večja vijaka, ta na mestu držita spodnjo ploščo, pod katero vgradimo pogon in pomnilnik. Za slednjega imamo dve reži za pomnilnik tipa DDR4 velikosti SO-DIMM, enak pomnilnik, kot ga najdemo v večini prenosnikov. Matična plošča podpira do 32 GB pomnilnika, brez težav lahko sprva dodamo le eno palčko in kasneje sistem nadgradimo še z drugo. Za pogon imamo na voljo priključek M.2 in klasično 2,5-palčno režo s priključkom SATA – vgradimo lahko torej dva pogona, vsekakor priporočamo uporabo hitrega pogona SSD.

Spredaj imamo izhod za slušalke ali zvočnike, vhod za mikrofon, en vmesnik USB 3.1 in en vmesnik USB-C, zraven je še bralnik pomnilniških kartic SD. Pohvalimo lahko nabor vmesnikov na zadnji strani, saj so tam še štirje vmesniki USB (dva po standardu 2.0, dva pa 3.0), dva izhoda DisplayPort in dva HDMI. Zraven sta še dva klasična omrežna vmesnika, za povrh pa še priklop za zunanjo anteno, saj ima računalnik vgrajeno tudi kartico za priklop v brezžična omrežja.

ZBox Magnus se bo dobro obnesel kot klasični namizni računalnik in kot kombinacija večpredstavnega računalnika in igralne konzole, priklopljene na televizor. Pri tem je edini problem nekoliko visoka cena, sploh ker moramo dodati še pogon in pomnilnik. Cene SSDjev so se v zadnjem letu res že močno znižale, cene pomnilnika pa ostajajo še kar visoke.

Zotac ZBox Magnus EN1060K

Kaj: Majhen namizni računalnik.

Prodaja: www.pchand.si.

Cena: 1010 EUR.

Za: Velikost, zmogljiva grafična kartica, vmesniki.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji