Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Februar 2015

Igrajmo (se)!

Digitalna tehnologija je zamajala glasbeno industrijo. Najprej s preprostim deljenjem oziroma kopiranjem, nato pa še z možnostjo ustvarjanja na domači mizi oziroma računalniku. A glasbo za dušo lahko naredimo tudi sami, saj ustvarjanje glasbe ni še nikoli bilo tako preprosto.

Če je bila še pred desetletjem in več oprema za domač glasbeni studio draga in predvsem do uporabnikov ne preveč prijazna, je poplava tako programov kot tudi elektronskih glasbil povzročila padec cen, programi pa so postali prijaznejši do uporabnikov.  Značilen zgled je program GarageBand, kki stane manj kot pivo v ne preveč ugledni oštariji.

Domač glasbeni studio

Za domači studio potrebujete mikrofon in računalnik z ustrezno zvočno kartico in avdio programsko opremo (angl. Digital Audio Workstation, DAW), digitalno klaviaturo ter studijske zvočnike in/ali slušalke. Povprečen uporabnik ima večino te opreme v taki ali drugačni obliki že skrite v računalniku. Čeprav je večinoma precej daleč od resne opreme, je za prvi poskus dovolj. Vse, kar glasbenik potrebuje za začetek glasbenega snovanja, je ščepec talenta, klaviatura in programska oprema.

Če vam pri talentu ne moremo pomagati, pa vam pri slednjih dveh potrebščinah pride prav M-Audiev Axiom Air Mini 32, ki je razmeroma preprosta in prenosna klaviatura, a jo je mogoče uporabljati le v povezavi z računalnikom. Klaviatura je nekoliko daljša od lista A4 papirja in debela nekaj centimetrov, tako da prav lepo sede v torbo skupaj s prenosnikom. Opremljena je z 32 klavirskimi tipkami, ki zaznavajo tudi hitrost oziroma energičnost pritiska, 8 potenciometri in 8 gumbi za tolkala in akorde, poleg tega pa s še nekaj običajnimi tipkami, ki olajšujejo delo.

Zasnovi klaviature Axiom Air Mini 32 se pozna, da je M-Audio del konglomerata InMusic, ki se ukvarja s profesionalno glasbeno opremo in zabavno elektroniko, zato sta ji priložena dva programa – Ignite skrbi za povezavo med klaviaturo in računalnikom, obenem pa omogoča sestavljanje glasbe, Ableton Live 8 Lite pa je namenjen mešanju različnih glasbenih prispevkov in ustvarjanju kompleksnejših glasbenih del, celo živim nastopom. Ignite je zasnovan tako, da zoprne tehnične podrobnosti ne motijo umetniškega ustvarjanja. Proces ustvarjanja je preprost. Uporabnik izbere glasbilo in na klaviaturo zaigra ustrezno pesem ali le njen del. Dodatna prednost programa Ignite je avtomatsko prepoznavanje priklopljene klaviature in ustrezno prilagajanje (programske gumbe uskladi z onimi na klaviaturi).

Urejanje posnetka MIDI v Ignite

Urejanje posnetka MIDI v Ignite

Moji prsti prožijo glasbo

Ignite pri igranju na klaviaturo lahko popravlja določene napake nadobudnega glasbenika, na primer spreminjane tempa igranja, in ustrezno korigira manjše odmike. Uporabnik lahko prek računalnika ali klaviature spreminja nastavitve – spreminja glasbilo, zvok ipd. Ignite ponudi zvok prek 275 glasbil, kot so klaviature, bobni in tolkala, b, godala, trobila in pihala. Program je optimiran tako, da omogoča hitro rabo tudi na ne najbolj zmogljivih računalnikih, čeprav ne podpira starodavnih operacijskih sistemov, kot je Windows XP. Zvok vsakega glasbila je že v osnovi mogoče spreminjati po našem okusu, dodajamo pa lahko tudi različne učinke. Če ste se vedno spraševali, kako bi bile slišati citre na distorziji, imate zdaj priložnost. Dodatna češnja na Ignitovi torti pa so tipični akordi in glasbene fraze,  z ritmičnimi vzorci vred, ki jih lahko hitro uporabite v svoji skladbi. Tudi te je mogoče ustrezno prilagoditi. Nastalo skladbo lahko nato izvozimo in objavimo v internetu.

Druga možnost pa je nadaljnja obdelava v drugih programih, kot je priloženi Ableton Live 8 Lite. Z njim lahko svoji skladbi ali frazi poljubno dodajamo druge fraze, omogočamo zlivanje in prelivanje z drugimi skladbami, vzorčenje (semplanje) in podobno. Pravzaprav je program precej sposoben in polna različica je tudi v profesionalni rabi, okrnjena pa je čisto dovolj za spoznavanje z osnovami in že nekaj minut igračkanja prinese zanimive rezultate.

Celoten paket M-Audio Axiom Air Mini 32 je namenjen začetnim korakom v računalniško glasbeno produkcijo in je osredotočen na enostavno upravljanje za glasbenike in manj za hekerje. Zato mu tudi manjkajo nekatere bolj zapletene možnosti pri uvozu in izvozu datotek in skladb ter možnost neposredne povezave z drugo glasbeno opremo. Klaviatura bi lahko delovala brez včasih nadležne povezave z računalnikom, a pri ceni 79 evrov so takšne zahteve precej pretirane.  

M-Audio Axiom Air Mini 32

Digitalna klaviatura s programsko opremo.

Izdeluje: www.m-audio.com

Prodaja: audiopro.si

✓    Kakovostna izdelava, preprosta raba, uravnotežen komplet.

✗    Za to ceno nič.

3158743

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji